ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

February 1, 2023

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
πανδημία

Η πανδημία γέρασε πρόωρα των εγκέφαλο των εφήβων, αναφέρει μελέτη

12 Dec, 2022

Η μέτρηση στους εγκεφάλους των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, διαπιστώνει ότι οι έφηβοι μετά την πανδημία έχουν πολύ περισσότερα ψυχικά προβλήματα, αλλά και μεταβολές στην φυσιολογία του εγκεφάλου, όπως μικρότερο πάχος εγκεφαλικού φλοιού, μεγαλύτερο όγκο στον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή, και γενικότερα βιολογική κατάσταση εγκεφάλου τέτοια που δεικνύει τουλάχιστον τρία χρόνια διαφοράς σε σχέση με την ηλικία τους.

Η κύρια αιτία πιστεύεται ότι είναι το άγχος, καθώς το στρες και η κατάθλιψη είχαν κυριαρχήσει κατά την διάρκεια των κυμάτων καραντίνας, λόγω της πανδημίας. Και όπως αναφέρουν οι καθηγητές που διεξήγαγαν την έρευνα, ήταν γνωστό ήδη το γεγονός ότι το άγχος μπορεί να φέρει ψυχολογικά προβλήματα, η πρόκληση όμως ήταν να βρεθεί το τί μπορεί να επιφέρει στην βιολογία και φυσιολογία του εγκεφάλου.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής ψυχολογίας Ίαν Γκότλιμπ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, και τα παιδιά που συμμετείχαν ως δείγμα ήταν 163 έφηβοι, στους οποίους έγιναν μετρήσεις από το 2016 έως το 2019 και μετά από το 2020 έως το 2022. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biological Psychiatry.

Οι αλλαγές στην δομή και την φυσιολογία του εγκεφάλου μπορεί να συμβαίνουν στην ζωή ενός ανθρώπου, όσο περνούν τα χρόνια, και στην ζωή ενός παιδιού όταν ενηλικιώνεται, όπως είναι η αύξηση του μεγέθους της αμυγδαλής ή του ιππόκαμπου. Όσο μεγαλώνει ηλικιακά ο άνθρωπος, συμβαίνει και η λέπτυνση του εγκεφαλικού φλοιού. Στην περίπτωση όμως των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα, οι αλλαγές αυτές έδειξαν την κατάσταση ενός εγκεφάλου που δεν συμβάδιζε πλέον με την ηλικία τους, καθώς έδειχνε τουλάχιστον τρία χρόνια πιο “γερασμένος”.

Κάτι τέτοιο, σε άλλες συνθήκες, θα συνέβαινε σε εφήβους οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει χρόνια ενδοοικογενειακή βία, εντάσεις, παραμέληση. Στην περίπτωση των υπό εξέταση εφήβων, αυτό που δεν αποσαφηνίζει ακόμα η έρευνα, είναι το κατά πόσον αυτά τα συμπτώματα, ή οι υπό έρευνα αλλαγές, θα μείνουν μόνιμα, ή θα υπάρξει κάποια στιγμή στην ζωή τους που η ηλικία τελικά θα συμβαδίσει με την βιολογική κατάσταση του εγκεφάλου

Επίσης, δεν  είναι σαφές το κατά πόσον η νέα αυτή κατάσταση του εγκεφάλου θα φέρει στα άτομα μακροπρόθεσμα προβλήματα, οπότε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, ή υπάρχει η περίπτωση να έχει ακόμη και θετικές -και αυτό το ενδεχόμενο τίθεται προς συζήτηση.

 

 

 

 

 

photo: https://pixabay.com/el/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This