Η μέτρηση στους εγκεφάλους των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, διαπιστώνει ότι οι έφηβοι μετά την πανδημία έχουν πολύ περισσότερα ψυχικά προβλήματα, αλλά και μεταβολές στην φυσιολογία του εγκεφάλου, όπως μικρότερο πάχος εγκεφαλικού φλοιού, μεγαλύτερο όγκο στον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή, και γενικότερα βιολογική κατάσταση εγκεφάλου τέτοια που δεικνύει τουλάχιστον τρία χρόνια διαφοράς σε σχέση με την ηλικία τους.
Η κύρια αιτία πιστεύεται ότι είναι το άγχος, καθώς το στρες και η κατάθλιψη είχαν κυριαρχήσει κατά την διάρκεια των κυμάτων καραντίνας, λόγω της πανδημίας. Και όπως αναφέρουν οι καθηγητές που διεξήγαγαν την έρευνα, ήταν γνωστό ήδη το γεγονός ότι το άγχος μπορεί να φέρει ψυχολογικά προβλήματα, η πρόκληση όμως ήταν να βρεθεί το τί μπορεί να επιφέρει στην βιολογία και φυσιολογία του εγκεφάλου.
Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής ψυχολογίας Ίαν Γκότλιμπ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, και τα παιδιά που συμμετείχαν ως δείγμα ήταν 163 έφηβοι, στους οποίους έγιναν μετρήσεις από το 2016 έως το 2019 και μετά από το 2020 έως το 2022. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biological Psychiatry.
Οι αλλαγές στην δομή και την φυσιολογία του εγκεφάλου μπορεί να συμβαίνουν στην ζωή ενός ανθρώπου, όσο περνούν τα χρόνια, και στην ζωή ενός παιδιού όταν ενηλικιώνεται, όπως είναι η αύξηση του μεγέθους της αμυγδαλής ή του ιππόκαμπου. Όσο μεγαλώνει ηλικιακά ο άνθρωπος, συμβαίνει και η λέπτυνση του εγκεφαλικού φλοιού. Στην περίπτωση όμως των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα, οι αλλαγές αυτές έδειξαν την κατάσταση ενός εγκεφάλου που δεν συμβάδιζε πλέον με την ηλικία τους, καθώς έδειχνε τουλάχιστον τρία χρόνια πιο “γερασμένος”.
Κάτι τέτοιο, σε άλλες συνθήκες, θα συνέβαινε σε εφήβους οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει χρόνια ενδοοικογενειακή βία, εντάσεις, παραμέληση. Στην περίπτωση των υπό εξέταση εφήβων, αυτό που δεν αποσαφηνίζει ακόμα η έρευνα, είναι το κατά πόσον αυτά τα συμπτώματα, ή οι υπό έρευνα αλλαγές, θα μείνουν μόνιμα, ή θα υπάρξει κάποια στιγμή στην ζωή τους που η ηλικία τελικά θα συμβαδίσει με την βιολογική κατάσταση του εγκεφάλου.
Επίσης, δεν είναι σαφές το κατά πόσον η νέα αυτή κατάσταση του εγκεφάλου θα φέρει στα άτομα μακροπρόθεσμα προβλήματα, οπότε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, ή υπάρχει η περίπτωση να έχει ακόμη και θετικές -και αυτό το ενδεχόμενο τίθεται προς συζήτηση.
photo: https://pixabay.com/el/