Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των δεσμών με την Κίνα, λέγοντας ότι οι δύο γειτονικές χώρες έχουν κοινά συμφέροντα και μπορούν να κάνουν τεχνολογικές προόδους από κοινού.
«Τώρα που η Δύση έχει πάρει τη θέση του «δικτάτορα», οι οικονομικοί μας δεσμοί με την Κίνα θα αναπτυχθούν ακόμη πιο γρήγορα», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με μια μεταγραφή που δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στις 23 Μαΐου.
Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό μέσο RT, ο Λαβρόφ έκανε τις δηλώσεις αυτές μιλώντας σε μαθητές σε ένα λύκειο στη Μόσχα.
Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν «κοινά συμφέροντα» στις διεθνείς υποθέσεις και οι δύο πλευρές μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη της στενής συνεργασίας στην τεχνολογία.
«Αυτή είναι μια ευκαιρία για εμάς να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητές μας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και σε μια σειρά από άλλους τομείς», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Τρεις εβδομάδες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, το Πεκίνο και η Μόσχα ενημέρωσαν τη διμερή τους σχέση σε μια εταιρική σχέση « χωρίς όρια », μετά από συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν επίσης ότι δεν θα υπάρχουν «απαγορευμένοι» τομείς συνεργασίας» μεταξύ των δύο γειτόνων.
Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της, αλλά έχει ασκήσει κριτική στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας. Στις 4 Μαΐου, ο γερουσιαστής Dick Durbin (D-Ill.), ο οποίος συμπροεδρεύει στη Γερουσία της Ουκρανικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ενημέρωσε τον Qin Gang, πρεσβευτή της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι ήταν «εξαιρετικά ανήσυχος» για την άρνηση της Κίνας να «καταδικάσει ξεκάθαρα τις δηλώσεις του Πούτιν. αδικαιολόγητος και απρόκλητος πόλεμος».
Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές ενέργειας της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Η αγορά ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από το Κινέζικο καθεστώς εκτινάχθηκε 75% τον Απρίλιο σε πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία των κινεζικών τελωνείων. Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας ξεπέρασαν τους 463.000 τόνους τον Απρίλιο, σημειώνοντας άνοδο 80 τοις εκατό από πέρυσι.
Ο Λαβρόφ απέρριψε την πιθανότητα η Ρωσία να είναι πρόθυμη να βελτιώσει τους δεσμούς με τις δυτικές χώρες σύντομα.
«Εάν [η Δύση] θέλουν να προσφέρουν κάτι όσον αφορά την επανέναρξη των σχέσεων, τότε θα εξετάσουμε σοβαρά αν θα το χρειαστούμε ή όχι», είπε. «Πρέπει να σταματήσουμε να εξαρτόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο από την προμήθεια οτιδήποτε από τη Δύση».
Διαστημική Τεχνολογία
Ένα συγκεκριμένο πεδίο της σινο-ρωσικής συνεργασίας που έχει μεγάλες επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ είναι το διάστημα. Οι δύο πλευρές βρίσκονται επί του παρόντος στο τελευταίο έτος ενός πενταετούς προγράμματος διαστημικής συνεργασίας που ξεκίνησε το 2018. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας Global Times ανέφεραν ότι το πρόγραμμα αναμένεται να παραταθεί για άλλα πέντε χρόνια μέχρι το 2027.
Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας τον Μάρτιο του 2021, συμφωνώντας να συνεργαστούν σε έναν διεθνή σεληνιακό ερευνητικό σταθμό. Ο επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, είπε στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης Tass τον Απρίλιο ότι σχεδίαζε να μιλήσει με Κινέζους εταίρους για συνεργασία στο φεγγάρι πριν από τα τέλη Μαΐου.
Τα συμφέροντα της Κίνας και της Ρωσίας στο φεγγάρι επισημάνθηκαν σε μια έκθεση με τίτλο « Προκλήσεις για την ασφάλεια στο διάστημα 2022 » που δημοσιεύθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DIA) τον Απρίλιο.
«Και τα δύο έθνη επιδιώκουν να διευρύνουν τις πρωτοβουλίες τους για την εξερεύνηση του διαστήματος, μαζί και μεμονωμένα, με σχέδια για εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη τα επόμενα 30 χρόνια», δήλωσε ο Τζον Φ. Χουτ, αξιωματικός αμυντικών πληροφοριών της DIA, σε μια ενημέρωση που ανακοινώνει την έκθεση.
Ο Huth πρόσθεσε: “Εάν είναι επιτυχημένες, αυτές οι προσπάθειες πιθανότατα θα οδηγήσουν σε προσπάθειες από το Πεκίνο και τη Μόσχα για να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους του φεγγαριού”.
Το φεγγάρι θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδειχθεί σημαντική πηγή μετάλλων σπάνιων γαιών , τα οποία είναι σπάνια στη Γη, αλλά χρειάζονται για την κατασκευή καθημερινών ηλεκτρονικών ειδών, όπως υπολογιστές και μπαταρίες λιθίου, επιπλέον των αμυντικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται από τον αμερικανικό στρατό, όπως η νύχτα -γυαλιά όρασης και θωρακισμένα οχήματα.
Ο John F. Plumb, βοηθός υπουργός Άμυνας για θέματα διαστημικής πολιτικής, προειδοποίησε για τις διαστημικές δυνατότητες της Ρωσίας και της Κίνας κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο στις 11 Μαΐου.
«Η Ρωσία και η Κίνα έχουν αναπτύξει κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα σε τυφλούς δορυφόρους πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) και συνεχίζουν την ανάπτυξη, τη δοκιμή και τη διάδοση αντιδορυφορικών όπλων άμεσης ανόδου και τροχιάς για να κρατήσουν σε κίνδυνο τις ΗΠΑ και το συμμαχικό διάστημα περιουσιακά στοιχεία», είπε ο Plumb, σύμφωνα με μια προετοιμασμένη δήλωση.
Πρόσθεσε, «Συνεχίζουν να αναπτύσσουν τα μέσα για να αρνηθούν σε άλλους τη χρήση του διαστήματος μέσω της χρήσης κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, εναντίον χερσαίων τοποθεσιών που υποστηρίζουν διαστημικές επιχειρήσεις»