EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
ουκρανούς πρόσφυγες

Σουηδία: Η πρωθυπουργός δεν δέχεται τους Ουκρανούς πρόσφυγες

27 Feb, 2022

“Άλλες χώρες να αναλάβουν ευθύνη για τους Ουκρανούς πρόσφυγες- Όχι στην προσφυγική κρίση του 2015”

 

Εάν η Ρωσία εισέλθει στην Ουκρανία, θα οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό προσφύγων όπου θα εγκαταλείψουν τη χώρα. Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί για ανθρωπιστική καταστροφή.

Ωστόσο, η Σουηδία δεν θα είναι μια χώρα μείζονος αποδέκτη, σύμφωνα με την πρωθυπουργό Magdalena Andersson, όπου πιστεύει ότι την ευθύνη φέρουν άλλες χώρες.

Στην Πολωνία, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα κύμα προσφύγων εάν κλιμακωθεί η σύγκρουση στα σύνορα της Ουκρανίας. Περισσότεροι από 3.000 αμερικανοί στρατιώτες που έφτασαν πρόσφατα στην Πολωνία θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, τη χώρα της ΕΕ στην υποδοχή προσφύγων, ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Η Ουκρανία έχει περίπου 44 εκατομμύρια κατοίκους. Πόσοι θα εγκαταλείψουν τη χώρα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής είναι ασαφές. Όμως η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί για μια ανθρωπιστική καταστροφή.

– Είναι τρομακτικό να φανταστούμε την έκταση της προσφυγικής κρίσης σε περίπτωση κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Θα είναι μια παγκόσμια ανθρωπιστική καταστροφή με εκατομμύρια πρόσφυγες να αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Αμνηστίας, Agnès Callamard, σε δελτίο τύπου.

Ένα κύμα προσφύγων από την Ουκρανία θα βάλει ξανά σε δοκιμασία την αλληλεγγύη εντός της ΕΕ.


Θα δεχθεί η Σουηδία Ουκρανούς πρόσφυγες
;
–  Ήμουν πολύ σαφής όταν το συζήτησα με τους συναδέλφους μου στην ΕΕ ότι δεν μπορούμε ποτέ να επιστρέψουμε στην κατάσταση που είχαμε το 2015. Οι χώρες πρέπει να αναλάβουν από κοινού την ευθύνη για τους πρόσφυγες που έρχονται στην ΕΕ. Από τη σουηδική πλευρά, αναλάβαμε μεγαλύτερη ευθύνη το 2015 από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Εδώ, άλλες χώρες πρέπει να εμπλακούν και να υποστηρίξουν, λέει η Magdalena Andersson.

Τι σημαίνει, λοιπόν, είναι η απάντηση όχι;

– Λέω ότι πρέπει να έχουμε μια πιο λογική κατανομή μεταξύ των χωρών από ό,τι είχαμε το 2015.


Εάν λοιπόν η Πολωνία δεχθεί πολύ μεγάλη εισροή προσφύγων, η Σουηδία δεν θα βοηθήσει στην κατανομή των προσφύγων
;

– Δεν μπορούμε να αναλάβουμε τόσο μεγάλο μερίδιο των προσφύγων όσο το 2015. Εύλογα, οι χώρες που δεν ανέλαβαν τόσες ευθύνες θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη αυτή τη φορά, απαντά η Magdalena Andersson.

Αυτή τη στιγμή, οι χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται μια νέα κοινή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης. Το πιο δύσκολο ζήτημα είναι ακριβώς η ανακατανομή των αιτούντων άσυλου. Η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε από την Επίτροπο της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, περιέχει επίσης μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σε περίπτωση οξέων κρίσεων, καθώς οι προσφυγικές ροές αυξάνονται ραγδαία. Αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος, αν όχι αργότερα, για να δημιουργηθεί ένα σύμφωνο μετανάστευσης.

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, οι εξελίξεις από το 2014-2015, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και άρχισαν οι μάχες στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, έχουν αφήσει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς άστεγους και πλέον θεωρούνται εκτοπισμένοι.

Σε έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία.

– Είναι εξαιρετικά θετικό ότι η Ένωση είναι τόσο ενωμένη και αποφασισμένη σε αυτήν την κατάσταση. Διατηρούμε την υποστήριξη μας στην Ουκρανία. Είμαστε ξεκάθαροι ότι η περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα θα έχει εκτεταμένες συνέπειες και θα έχει μεγάλο κόστος για τη Ρωσία, λέει η Magdalena Andersson.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία, η οποία έχει τακτικά διαφορετική άποψη για τις εξωτερικές υποθέσεις από άλλες χώρες της ΕΕ, δεν παρέστη στη συνάντηση. Οι ηγέτες της ΕΕ κλήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είχε μια προκαθορισμένη συνάντηση στη Βουδαπέστη με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This