EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Η Τέχνη γράφει Ιστορία

Η Τέχνη γράφει Ιστορία

21 Aug, 2023

Ο Μπρεχτ μας το λέει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια:

” Και η Τέχνη σ’ αυτούς τους καιρούς των αποφάσεων, πρέπει να αποφασίσει
Μπορεί να κάνει τον εαυτό της όργανο μια μικρής μερίδας ορισμένων που παριστάνουν τις θεότητες της μοίρας για τους πολλούς.. Και μπορεί να σταθεί στο πλευρό των πολλών και να βάλει τη μοίρα τους στα δικά τους χέρια..”

Και εννοεί, φυσικά, την Τέχνη που γράφει την αληθινή Ιστορία και την παραδίδει στους αιώνες των αιώνων. Καθαρή Tέχνη, καθαρή Iστορία, χωρίς στολίδια και σκοπιμότητες.
Όλοι έχουμε νιώσει πολλές φορές αυτές τις θείες στιγμές. Στιγμές, που ένα βιβλίο, ένα θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο, μας  συγκλονίζει και αποδεικνύει πόση Δύναμη, πόση Αλήθεια, πόση Παιδεία (και με πόση αποτελεσματικότητα..) μεταδίδει ένα έργο Τέχνης.

Άραγε, όλοι οι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, κατάλαβαν, επιτέλους, ότι ήρθε και η δική τους ώρα να ξανακαταπιαστούν με τα μεγάλα θέματα του καιρού μας;

Τώρα που η ζωή μας έχει γίνει ανυπόφορη. Και με αυτά που διαβάζουμε και μας λένε σημαντικοί επιστήμονες, βλέπουμε  το μέλλον μας σκοτεινό και αβέβαιο.

“….Μπορείς να φανταστείς ένα μέλλον στο οποίο τα παιδιά δεν θα ξέρουν τι είναι οι εποχές και δεν θα μπορούν να τρώνε αγαπημένα φρούτα; Μπορείς να φανταστείς τις πολικές αρκούδες, τα δελφίνια και τα πουλιά να στέκονται μόνο ως αναμνήσεις σε ράφια Μουσείων;
Όλα όσα θεωρούμε δεδομένα και αποτελούν κομμάτι μιας αλυσίδας που εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον μας, απειλούνται. Πρέπει λοιπόν,  να ενωθούμε απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που μας αφορούν όλους. Και η κλιματική αλλαγή είναι σίγουρα μία από αυτές. ..”

Η χειρότερη και πιο άμεση απειλή έρχεται από το πεδίο του πολέμου στην Ουκρανία που θέλουν να τον κάνουν πυρηνικό. Και οι επιστήμονες μας προειδοποιούν: ” Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου, θα ήταν καταστροφική για την ανθρωπότητα..”

«Ακόμη κι ένας “περιορισμένος” πυρηνικός πόλεμος, με μόνο 250 από τα 13.000 πυρηνικά όπλα που υπάρχουν στον κόσμο, θα μπορούσε να σκοτώσει 120 εκατομμύρια ανθρώπους και να προκαλέσει μια παγκόσμια κλιματική διαταραχή που θα οδηγούσε σε πυρηνικό λιμό και θα έθετε σε κίνδυνο δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, οφείλουν να εξαλείψουν τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους, πριν αυτά τα τελευταία εξαλείψουν εμάς»,

  Ο Όργουελ αποκάλυψε το Μεγάλο Αδελφό που θα παρακολουθεί την προσωπική μας ζωή…
Ο Άλντους Χάξλει προφήτεψε ότι κάποτε.. θα μας αρέσει κιόλας…
Εμείς διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο μας αρέσει αλλά την πουλάμε και σε κάποια εμπορικά κανάλια για να τη  «χαίρεται » και όλος ο «καλός» ο  κόσμος…!!!

Τώρα που η TV πλημμύρισε τα σπίτια μας με τη βία και τα καλαμπούρια της παρέας…
Τώρα που οι “γραφιάδες” και οι σκηνοθέτες μας, σπαταλούν τις δυνάμεις τους στα ιλαροτραγικά σήριαλ, ήρθε η ώρα να σκεφθούν ότι  αυτοκτονούν.

Ας διαλέξουν οποιαδήποτε μεγάλα έργα κάποιων μεγάλων νεοελλήνων συγγραφέων που μιλάνε για τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου και ας τα κάνουν τηλεοπτικά έργα, γράφοντας Iστορία. Ρίχνοντας το δικό τους βάρος στα έργα του Ρώτα, του Χατζή, του Πατατζή, του Φωτιάδη και τόσων άλλων βιογράφων και ιστορικών…Και ιδιαίτερα του Θοδωρή Καλλιφατίδη, του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα που ζει και δημιουργεί ακόμη, αυτοεξόριστος στη Σουηδία.

Τους καλούν οι άθαφτοι νεκροί που έγραψαν με το αίμα τους τη νεότερη Ιστορία μας και περιμένουν κάποιες πένες να τους αναστήσουν. Που θα διηγηθούν στις επόμενες γενιές, τη ζωή τους και το έργο τους. Με βιβλία, με έργα, με ταινίες, με τραγούδια, με ζωγραφιές…

Και πάλι ο ΜΠΡΕΧΤ:
“…Όποιος θέλει σήμερα να πολεμήσει την ΨΕΥΤΙΑ και να γράψει την ΑΛΗΘΕΙΑ, έχει να ξεπεράσει το λιγότερο πέντε δυσκολίες. Πρέπει να έχει το ΘΑΡΡΟΣ να γράψει την αλήθεια, παρόλο που παντού την καταπνίγουν..
Την ΕΞΥΠΝΑΔΑ να την αναγνωρίσει, παρόλο που την σκεπάζουν παντού..
Την ΤΕΧΝΗ να την κάνει ευκολομεταχείριστη σαν όπλο..
Την ΚΡΙΣΗ να διαλέξει εκείνους που στα χέρια τους, η αλήθεια θα αποκτήσει δύναμη..
Και την ΠΟΝΗΡΙΑ, να την διαδώσει ανάμεσά τους…”

 

 

Photo 383961 / https://pixabay.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This