ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

May 27, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η τιμωρία

Η τιμωρία

19 Jan, 2022

Λοιπόν, ας τα πάρουμε από την αρχή, λέω στον εαυτό μου. Η καθημερινή σου διάθεση κυμαίνεται ανάλογα τις περιστάσεις, δηλαδή το πρόγραμμα των στόχων σου εξαρτάται από τα γεγονότα της προηγούμενης μέρας και από το πόσο καλό ύπνο είχες τη νύχτα που πέρασε.

Κάποιες φορές ξυπνάς με ένα «δε βαριέσαι» κάτω από τα βλέφαρα και κάποιες άλλες ξεκινάς τη μέρα σου με τη διάθεση να βάλεις τις σκέψεις σε μία σειρά. Δεν είσαι άθρησκος ούτε άπιστος. Και πιστεύεις και φόβο Θεού έχεις, όπως τον εννοούσε η μάνα σου πριν πεθάνει, με την έννοια του σεβασμού.

Με τον ίδιο σεβασμό αντιμετωπίζεις και τους πιστούς άλλων θρησκειών, καθώς και όσους θέτουν τούς εαυτούς τους εκτός θρησκείας, άσχετα αν οι ίδιοι αυτοχαρακτηρίζονται ιδεολόγοι ή αγνωστικιστές ενώ οι άλλοι τούς αποκαλούν υλιστές ή άθεους. Με άλλα λόγια αναγνωρίζεις στον καθένα το δικαίωμα ν’ αποφασίζει ελεύθερα για το /

ή το πολιτικό του παρόν αλλά και προγραμματίζει το μέλλον του. Το θεωρείς σεβασμό απέναντι σε μία πράξη ηθικοθρησκευτική αλλά και κοινωνικοπολιτική και το εντάσεις στην «Αρχή των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών».

Καλά ως εδώ; Καλά, λες εσύ, το ίδιο σκέφτομαι κι εγώ. Θέλεις να σκέφτεσαι άνευ παρεμβολών και ν’ αποφασίζεις χωρίς να σου επιβάλλονται απόψεις τρίτων. Να μπορεί το μυαλό σου να κάνει βόλτες, να βουτάει σε εικόνες τού πριν, να χαίρεται το τώρα και να φαντάζεται ένα καλύτερο μετά, να γδέρνει πληγές σάπιες και ν’ αρπάζεται από ελπίδες ζωντανές. Να μη ζεις στην απομόνωση των κοινωνικών διαδικτυακών ευκαιριών και των απροσδιόριστων φίλων.

Να μην κρύβεσαι στην ασφάλεια της μοναχικότητας μπροστά σε μια οθόνη. Να σκέφτεσαι και να μιλάς στο φως παρά να χάνεσαι αργά μέσα σε καμένο εγκέφαλο. Και μόλις αρχίζεις να ξυπνάς και να εντάσσεσαι στην πραγματική ζωή το νέο σκάει δίπλα σου και σε βρίσκει απροετοίμαστο. Όχι μόνο εσένα αλλά και τον κοινωνικό σου περίγυρο. Όμως, και περισσότερα να γνώριζες πάλι απροετοίμαστος θα ένιωθες. Πάλι η ανατριχίλα θα πέρναγε απ’ το δέρμα στην καρδιά σου.

Μέσα σου και μέσα μου, είναι ξεκαθαρισμένη η ερμηνεία των λεξικών: «Αυτοχειρία είναι η εκ προθέσεως πρόκληση θανάτου από το ίδιο το θύμα». Δεν χωνεύεται εύκολα ν’ απαρνιέται κάποιος ένα πολύτιμο αγαθό, που χαρίζεται μόνο μία φορά. Ούτε είναι συνηθισμένο κάποιος, μέσα στο ίδιο του το σπίτι, να βάζει την καραμπίνα ανάμεσα στα σκέλια και την κάνη κάτω από το πηγούνι, να τραβάει τη σκανδάλη και να τινάζει τα μυαλά του στον αέρα. Δεν συνηθίζεται η αυτοκτονία, είτε με αυτόν είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο! Πώς να το κάνουμε; Άσχετο αν όσοι την ξορκίζουν ή την μέμφονται με υπεροψία δεν έχουν φτάσει μέχρι τα παράλιά της.

Αν δεν την ακουμπήσεις δεν θα μάθεις ποτέ αν χρειάζεται θάρρος για να την πλησιάσεις, αλλά και πάλι θαρραλέα πράξη δεν τη λες. Περισσότερο απελπισμένη δείχνει παρά δυνατή. Κλείνει μέσα της τον φόβο τής αποτυχίας και μια απελπισία για το άγνωστο, που κάνει τον άνθρωπο να νοιώθει αδύναμος. Για να την αποκλείσεις προσπαθείς να γίνεις δυνατός. Άλλωστε, από τότε που γεννιέσαι αυτό σου λένε. Κι εσύ, στα χρόνια που περνούν, κατασταλάζεις αργά πως ο δυνατός δεν αυτοκτονεί, ο απελπισμένος το κάνει. Αν καταφέρεις να φτάσεις στη μέση της ζωής σου αλώβητος θα έχεις ξεκαθαρίσει τη θέση σου απέναντι στην ενέργεια αυτή καθαυτή, και θα έχεις αποφασίσει τη σχέση σου μαζί της.

Μέχρι τότε, ένα ύψιλον θα μεταδίδει τη δυναμική τής «πράξης» στην αναγραμματισμένη «ύπαρξη». Μπορεί ένα γράμμα να διαφοροποιεί τη σύστασή τους όμως συμβολικά υποδεικνύει και μια σειρά άλλων λέξεων ως στάδια, τα οποία στηρίζουν έως τα υστερνά την υπόστασή τους. Η θέση κατάταξης αυτών των λέξεων-σταδίων όπως: ύλη, υγεία, ύπνος, υστέρηση, υπόθεση, υπαγόρευση, υποχρέωση, υπομονή, υπόδειξη, υπόνοια, υστερία, ύβρις, υπαναχώρηση κλπ, δεν έχει σημασία γιατί όπου και να τοποθετηθούν διατηρούν τη δυναμική τους και κυριαρχούν ιδεολογικά.

Ίσως να σκέφτεσαι πως αυτές οι εξειδικευμένες γνώσεις, κατοχυρωμένες με πολύχρονες έρευνες, είναι αντιλήψεις άλλων και όχι δικές σου και γι’ αυτό δεν έχεις, ίσως, το δικαίωμα να τις οικειοποιείσαι ή να τις αμφισβητείς. Όμως, στην κάθε κοινωνία υπάρχουν κανόνες δικαίου, πολιτικοί, θρησκευτικοί, ηθικοί, εθιμικοί και πολλοί άλλοι, όσοι χρειάζονται ανάλογα τις κανονιστικές ανάγκες που προκύπτουν κάθε φορά από τις εξελισσόμενες ανθρώπινες σχέσεις. Αυτοί οι κανόνες κατοχυρώνουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, μέσα από μία ενσυνείδητη δεσμευτική ισχύ. Στην προκειμένη περίπτωση, η πράξη εμπίπτει σε θρησκευτικούς και σε ηθικούς κανόνες, που θεσπίστηκαν για να σε κάνουν να αισθάνεσαι ασφαλές μέλλος ενός συνόλου. Βάσει αυτών των κανόνων ο συγκεκριμένος άνθρωπος πρόκειται να ταφεί άψαλτος ως αυτόχειρας.

Αφού δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο κάθεσαι και σκέφτεσαι. Αφήνεις το μυαλό σου να περιφέρεται, να βουτάει σε υποθετικές εικόνες, να λύνει εξισώσεις λύπης και απελπισίας, να προσπαθεί να καταλάβει την καταγωγή τής πράξης, τη διαιώνισή της, αλλά και τις επιπτώσεις, που προκαλεί. Και εξακολουθείς ν’ ανοίγεις βιβλία σχετικά και να γράφεις υπολογισμούς με κάρβουνο πάνω στους άσπρους τοίχους της αγνοίας σου.

Ώσπου στο τέλος, εκεί που ζυγιάζεις τα αποτελέσματα, σε γραπώνει ένα ξερό κλαδί, που βιώνει μία αδιέξοδη κατάσταση. Αφήνεις πίσω σου τις αιτίες αλκοολισμού και κατάχρησης ουσιών, αφού δεν προσθέτουν στον αυτοκτονικό ιδεασμό κάτι περισσότερο από ότι ο όρος «ψυχική ασθένεια», ξεμπλέκεις το κλαδί από πάνω σου και στέκεσαι απέναντί του. «Οι οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις μπορεί να είναι περισσότερο επιβαρυντικές» σού λέει βουβά το κλαδί. Καταλήγεις ότι αυτός, που αδυνατεί να βρει διαφυγή και σκέφτεται να δώσει τέλος στη ζωή του έχει συνείδηση τού θανατηφόρου αποτελέσματος της πράξης του, αλλά δεν έχει τη διαύγεια να το διαχειριστεί.

Ψάχνοντας στις αναμνήσεις σου ακούς τα παιδιά να τσακώνονται και να απειλούν: «Άμα σε πιάσω στα χέρια μου θα πας άψαλτος». Σ’ αυτές τις ηλικίες η σημασία των λέξεων δεν γίνεται εντελώς κατανοητή. Τα παιδιά μαθαίνουν να επαναλαμβάνουν όσα ακούνε από τους μεγάλους. Τον συμβολισμό της φράσης θα τον κατανοήσουν ενήλικες πλέον. Ότι δηλαδή: «Για να γλιτώσεις από τη μαρτυρική τιμωρία, που θα σου επιβάλω, θα προτιμήσεις την αυτοκτονία και θα κριθείς θρησκευτικός παραβάτης». Τρόπος του λέγειν δηλαδή καθώς πρόκειται για σχήμα λόγου.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι, βάσει τού ηθικοθρησκευτικού νόμου, η τιμωρία για τη συγκεκριμένη πράξη θα επιβληθεί μετά θάνατον –όταν και εφόσον αποδειχθεί η παράβαση της αυτοχειρίας– με την άψαλτη ταφή. Γιατί μπορεί και να μην αποδειχτεί. Καμιά φορά, κάνουν και οι Αρχές τα στραβά μάτια και αφήνουν την απόφαση στη διακριτική ευχέρεια του κλήρου. Αυτή είναι και η ουσία της αναγωγής της πράξης της αυτοχειρίας και της τιμωρίας της σε θρησκευτική.

Αν όμως η τιμωρία δεν θεωρείται πράξη εκδικητική αλλά σωφρονιστική, πώς είναι κάποιος σίγουρος ότι η πράξη αυτοχειρίας δεν τελέστηκε υπό πλήρη σύγχυση; Και αν ισχύει αυτή η εκδοχή, τότε πώς αιτιολογείται η πράξη καθαυτή; Πού εντάσσεται η ενέργεια ενός όντος ενάντια στον εαυτό του; Και πώς αξιολογείται το μέγεθος του παραπτώματος εκείνου του ανθρώπου, ο οποίος όλο το πρωινό περιποιείται τον κήπο του και όταν τελειώνει τη δουλειά του μπαίνει στο σπίτι, παίρνει την καραμπίνα και αυτοκτονεί;

Καλό είναι κάποτε να επανεξεταστεί η επιβολή αυτής της μεταθανάτιας «τιμωρίας» σε έναν αυτόχειρα, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων –αν όχι σε όλες– το παράπτωμα τελείται σε στιγμές ακαταλόγιστου; Οπότε το «Φονεύω εαυτόν» δεν κατοχυρώνεται ούτε δικαιολογεί αυτή την τιμωρία. Σκέφτομαι εγώ τώρα: Είναι, τελικά, δυνατόν να σωφρονιστεί ένας πεθαμένος; Εσύ τί λες; ρωτάω τον εαυτό μου.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο επιτίθενται στον Μπάιντεν για τον περιορισμό της παραγωγής ενέργειας καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου αγγίζουν νέο ρεκόρ

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο επιτίθενται στον Μπάιντεν για τον περιορισμό της παραγωγής ενέργειας καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου αγγίζουν νέο ρεκόρ

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Ουάσιγκτον έχουν κατηγορήσει τις πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν και των...