Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στην Τουρκία και Συρία, και συγκεκριμένα στις περιοχές που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό, ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσκεψής του συνάντησε ανθρωπιστικές οργανώσεις και επιζήσαντες από το τραγικό συμβάν.
Εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν 54.000 άνθρωποι ενώ οι ζημιές εκτάθηκαν σε περιοχές όπου ζουν 23 εκατ. Άνθρωποι, ακόμη και σε περιοχές όπου ζούσαν οι πρόσφυγες της δωδεκαετούς έντασης. Ο Filippo Grandi δήλωσε σοκαρισμένος από την έκταση της καταστροφής, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, του θύμιζε Αποκάλυψη. «Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βιώσει απώλειες, σωματικά και ψυχικά τραύματα, ενώ πολλοί άλλοι έχουν εκτοπιστεί από αυτό το τραγικό και φριχτό γεγονός», δήλωσε.
Ανάμεσα στις περιοχές που επισκέφθηκε ήταν οι επαρχίες Χατάη, Γκαζιαντέπ στην Τουρκία και Λατάκια και Χάμα στην Δαμασκό, ενώ βρέθηκε και στα βορειοδυτικά της Συρίας. Όπως είδε, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, εθνικές και τοπικές ομάδες, εταίροι του ΟΗΕ στον ανθρωπιστικό χώρο αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία, συνεχίζουν να στέλνουν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές. «Οι ανάγκες στο πεδίο και στις δυο χώρες είναι τεράστιες και πρέπει να διατεθούν περισσότεροι πόροι για την ανταπόκριση», προσέθεσε ο κ. Grandi. «Ενώ είναι κρίσιμο να σκεφτούμε και να υποστηρίξουμε μακροπρόθεσμες προσπάθειες, χρειάζεται πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και πόροι για έγκαιρη αποκατάσταση έτσι ώστε οι άνθρωποι να ξεκινήσουν να χτίζουν τις ζωές τους και να εξασφαλίσουν τη διαβίωσή τους».
Και μετά την συνάντησή του με οικογένειες Σύρων, ανέφερε: «Έρχομαι τακτικά στη Συρία εδώ και περίπου 20 χρόνια, ωστόσο ποτέ πριν δεν είδα τέτοια επίπεδα στέρησης και απόγνωσης – όπου κι αν πήγα. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι αφέθηκαν με τόσα λίγα για τόσον καιρό. Χρειάζονται και αξίζουν πολύ περισσότερη στήριξη. Είναι επιτακτική, από ανθρωπιστικής άποψης, η ανάγκη να ενισχύσουμε σήμερα σε όλη τη χώρα τις δράσεις ανακούφισης των πληγέντων και ταχείας αποκατάστασης. Είναι κρίσιμο να υπάρχει πρόσβαση σε όλους όσους έχουν ανάγκη, όπου κι αν βρίσκονται».
Περί το 1 δις δολλάρια έχει ζητηθεί από τα Η.Ε. για την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Τουρκία, και περί τα 400 εκατ δολλάρια για την Συρία. Από πλευράς Ύπατης Αρμοστείας, το κομμάτι της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης ανέρχεται στα 201 εκατ δολλάρια, ενώ έχει συλλεγεί ήδη το 12% των χρηματοδοτικών αναγκών για τις ανάγκες της Τουρκίας και το 59% για την Συρία.
Syria – https://media.unhcr.org/Share/633fc7t33royye77es27e44ufm111w06
Türkiye – https://media.unhcr.org/Share/cvd4w40048s53s2ywo6105n0cjr740s2
Πηγή – φωτό: https://www.unhcr.org/