ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

December 9, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
τροπική καταιγίδα Nicole

Η τροπική καταιγίδα Nicole προχωρά προς τις Μπαχάμες, Φλόριντα

9 Nov, 2022

Η τροπική καταιγίδα Nicole επεκτάθηκε προς τις βορειοδυτικές Μπαχάμες και τις ακτές του Ατλαντικού της Φλόριντα την Τρίτη, ενισχυόμενος σταδιακά καθώς πλησιάζει την ένταση τυφώνα, δήλωσαν οι μετεωρολόγοι.

Η τροπική καταιγίδα Nicole έφτασε τα 70 μίλια/ώρα (110 χλμ/ώρα) αργά την Τρίτη, λίγο πριν τα 74 μίλια/ώρα (119 χλμ/ώρα) για να γίνει τυφώνας κατηγορίας 1.

Μια σειρά από προειδοποιήσεις παραμένουν σε ισχύ. Πολλές περιοχές εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Ian, ο οποίος έπληξε τη νοτιοδυτική ακτή του Κόλπου της Φλόριντα ως καταιγίδα κατηγορίας 4 στα τέλη Σεπτεμβρίου προτού ρίξει ισχυρές βροχοπτώσεις σε μεγάλο μέρος του κεντρικού τμήματος της πολιτείας. Οι μετεωρολόγοι είπαν ότι θα μπορούσε να πέσει δυνατή βροχή σε περιοχές που εξακολουθούν να αναρρώνουν από τις πλημμύρες του Ίαν.

Οι προειδοποιήσεις για τυφώνα ίσχυαν για τα νησιά Abacos, Berry Islands, Bimini και Grand Bahama Island, ανέφερε σε γνωμοδότηση το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων που εδρεύει στο Μαϊάμι. Άλλες περιοχές των Μπαχάμες, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Άνδρου, της Νέας Επαρχίας και της Ελευθέρας παρέμειναν υπό προειδοποίηση για τροπική καταιγίδα.

Οι κάτοικοι σε τουλάχιστον τρεις κομητείες της Φλόριντα -Flagler, Palm Beach και Volusia- έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από νησίδες, τις περιοχές κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και τα τροχόσπιτα. Οι εντολές εκκένωσης θα τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη. Αξιωματούχοι στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο, το έβδομο πιο πολυσύχναστο στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν ότι οι εμπορικές δραστηριότητες θα σταματήσουν το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι να καταστεί ασφαλής η επανέναρξη των πτήσεων.

«Αυτή η επερχόμενη καταιγίδα αποτελεί άμεση απειλή τόσο για την περιουσία όσο και για τη ζωή», δήλωσε ο διευθυντής της κομητείας Volusia, George Recktenwald. «Η υποδομή μας, ιδιαίτερα κατά μήκος της ακτογραμμής, είναι πολύ ευάλωτη λόγω του τυφώνα Ίαν».

Στις Μπαχάμες, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές σε βενζινάδικα και παντοπωλεία νωρίτερα την Τρίτη, δήλωσε η Eliane Hall, η οποία εργάζεται σε ξενοδοχείο στο νησί Great Abaco.

«Μόλις το ασφαλίσαμε», είπε για το ξενοδοχείο, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος του τυφώνα Ντόριαν, ​​μιας καταιγίδας κατηγορίας 5 που έπληξε το 2019, ήταν ακόμα φρέσκος στο μυαλό πολλών ανθρώπων. «Είμαστε ακόμα επηρεασμένοι», είπε.

Οι αρχές ανέφεραν ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για εκείνους που ζουν τώρα σε περίπου 100 αυτοκινούμενα στη Γκραντ Μπαχάμα αφού ο Ντόριαν κατέστρεψε τα σπίτια τους και για την κοινότητα μεταναστών στο λιμάνι Μαρτίου του Γκρέιτ Άμπακο που ο καπετ. Stephen Russell, διευθυντής της αρχής διαχείρισης έκτακτης ανάγκης, είπε ότι έχει αυξηθεί από 50 στρέμματα (20 εκτάρια) έως 200 στρέμματα (81 εκτάρια) από το Dorian. Η προηγούμενη κοινότητα μεταναστών από την Αϊτή ήταν μεταξύ των πιο σκληρών που επλήγησαν από την καταιγίδα του 2019, δεδομένου του μεγάλου αριθμού αδύναμων κατασκευών στις οποίες ζούσαν πολλοί.

Το κέντρο τυφώνων είπε ότι η τροχιά της τροπικής καταιγίδας Nicole μετατοπίστηκε ελαφρώς βόρεια κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά η ακριβής διαδρομή παραμένει αβέβαιη καθώς πλησιάζει στη Φλόριντα, όπου αναμένεται να φτάσει στην ξηρά ως τυφώνας κατηγορίας 1 αργά την Τετάρτη ή νωρίς την Πέμπτη.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τυφώνα για μεγάλο τμήμα της ακτής του Ατλαντικού της Φλόριντα, από την Μπόκα Ράτον μέχρι βόρεια της παραλίας Ντέιτονα. Προειδοποιήσεις για τροπική καταιγίδα είναι σε ισχύ για άλλα μέρη της ακτής της Φλόριντα, μέχρι την Altamaha Sound της Τζόρτζια.

Η περιοχή προειδοποίησης εκτείνεται επίσης στην ενδοχώρα, καλύπτοντας τη λίμνη Okeechobee της Φλόριντα, με παρακολούθηση τροπικών καταιγίδων σε ισχύ στην ακτή του Κόλπου της πολιτείας από την παραλία Bonita στη νοτιοδυτική Φλόριντα μέχρι το Indian Pass στο Panhandle. Η παρακολούθηση της τροπικής καταιγίδας εκτείνεται βόρεια στον ποταμό South Santee στη Νότια Καρολίνα.

Ο Τζακ Μπέβεν, προγνώστης του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων, είπε ότι η τροπική καταιγίδα Nicole έχει «πολύ μεγάλο κυκλωνικό περίβλημα», που σημαίνει ότι ακόμη και αν φτάσει στην ξηρά κατά μήκος της κεντρικής ακτογραμμής της Φλόριντα, τα αποτελέσματα θα γίνουν αισθητά μέχρι τη βόρεια πλευρά της Τζόρτζια.

Η NASA ανακοίνωσε ότι λόγω της καταιγίδας, η προγραμματισμένη εκτόξευση του πολυαναμενόμενου πυραύλου της σελήνης την επόμενη εβδομάδα θα αναβληθεί δύο ημέρες έως τις 16 Νοεμβρίου. Ο πύραυλος μήκους 98 μέτρων θα στείλει μια άδεια κάψουλα πληρώματος γύρω από το φεγγάρι και πίσω σε ένα τεστ πτήσης πριν οι αστροναύτες ανέβουν στο σκάφος σε μερικά χρόνια.

Ωστόσο, η τροπική καταιγίδα Nicole δεν είχε καμία επίδραση στην ψηφοφορία στη Φλόριντα την Τρίτη.

Αξιωματούχοι στις Μπαχάμες άνοιξαν περισσότερα από δύο δωδεκάδες καταφύγια σε όλο το αρχιπέλαγος την Τρίτη καθώς έκλεισαν σχολεία και κυβερνητικά γραφεία στο Abaco, το Bimini, τα Berry Islands και το Grand Bahama.

Οι αρχές προειδοποίησαν ότι ορισμένα αεροδρόμια και θαλάσσια λιμάνια θα κλείσουν καθώς πλησιάζει η καταιγίδα και δεν θα ξανανοίξουν μέχρι την Πέμπτη, και προέτρεψαν τους ανθρώπους στις παραγκούλες να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

Οι κοινότητες στο Abaco αναμένεται να δεχτούν ένα άμεσο χτύπημα από τη Nicole καθώς ακόμα αγωνίζονται να συνέλθουν από τον Dorian.

«Δεν έχουμε χρόνο να ικετεύουμε και να παρακαλούμε να μετακινηθούν τα άτομα», είπε ο Ράσελ.

Ορισμένες κομητείες στη Φλόριντα πρόσφεραν σάκους άμμου στους κατοίκους. Στην κομητεία Indian River, που βρίσκεται βόρεια του West Palm Beach, τα καταφύγια επρόκειτο να ανοίξουν στις 7 το πρωί της Τετάρτης, αν και δεν είχαν εκδοθεί υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης μέχρι αργά το πρωί της Τρίτης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Mason Kozac.

Οποιεσδήποτε εκκενώσεις θα ήταν αυστηρά εθελοντικές, με τους κατοίκους «να συζητούν με τους εαυτούς τους για το αν πρέπει να φύγουν ή όχι», είπε ο Κόζατς.

Η εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης στην κομητεία Παλμ Μπιτς επηρεάζει 52.000 κατοίκους τροχοβίλων και 67.000 κατοίκους νησίδων, δήλωσαν αξιωματούχοι σε απογευματινή συνέντευξη Τύπου. Καταφύγια πάνω και κάτω από την ακτή άνοιξαν στις 7 το πρωί της Τετάρτης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τα σχολεία θα κλείσουν σε πολλές κομητείες σε όλη τη Φλόριντα καθώς πλησιάζει η καταιγίδα. Κάποιοι ανακοίνωσαν το κλείσιμο μέχρι την Παρασκευή, που είναι ήδη ρεπό λόγω της αργίας της Ημέρας των Βετεράνων. Άλλες περιφέρειες είπαν ότι θα ακυρώσουν τα μαθήματα την Πέμπτη. Το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ με 70.000 φοιτητές και 12.000 υπαλλήλους, έκλεινε την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Η Disney World έξω από το Ορλάντο σχεδίαζε να κλείσει το υδάτινο πάρκο Typhoon Lagoon και δύο μικροσκοπικά γήπεδα γκολφ την Πέμπτη.

Στην κομητεία Seminole, βόρεια του Ορλάντο, ο τυφώνας Ian προκάλεσε πρωτοφανείς πλημμύρες και οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η επικείμενη καταιγίδα θα μπορούσε να φέρει έναν νέο γύρο πλημμυρών και ζημιών από ανέμους.

«Το νερό στο έδαφος έχει κορέσει τις ριζικές δομές πολλών δέντρων. Οι άνεμοι θα μπορούσαν να καταστρέψουν δέντρα και αυτοί θα μπορούσαν να καταρρίψουν καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος», δήλωσε ο Άλαν Χάρις, διευθυντής έκτακτης ανάγκης της κομητείας Seminole, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Στη Νότια Καρολίνα, οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν αρκετές ημέρες ότι οι χερσαίοι άνεμοι από τη Νικόλ θα μπορούσαν να συσσωρεύουν θαλασσινό νερό σε μέρη όπως το κέντρο του Τσάρλεστον. Η υψηλή παλίρροια της Πέμπτης το πρωί είχε προβλεφθεί να είναι υψηλότερη από τη στάθμη του νερού από τον τυφώνα Ian.

Στις 22:00 την Τρίτη, η καταιγίδα ήταν περίπου 150 μίλια (240 χιλιόμετρα) ανατολικά-βορειοανατολικά των βορειοδυτικών Μπαχάμες και 325 μίλια (525 χιλιόμετρα) ανατολικά του West Palm Beach της Φλόριντα. Κινούνταν δυτικά-νοτιοδυτικά με 10 mph (17 km/h).

Οι άνεμοι με δύναμη τροπικής καταιγίδας εκτείνονται προς τα έξω έως και 380 μίλια (610 χιλιόμετρα) από το κέντρο της καταιγίδας, ανέφερε η συμβουλή του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων.

Η περίοδος των τυφώνων στον Ατλαντικό διαρκεί από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου. Η τελευταία καταιγίδα που έπληξε τη Φλόριντα τον Νοέμβριο ήταν η τροπική καταιγίδα Eta, η οποία έφτασε στην ξηρά στο Cedar Key, στην ακτή του Κόλπου της πολιτείας, στις 12 Νοεμβρίου 2020.

Από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων το 1853, η Φλόριντα είχε μόνο δύο τυφώνες που έφτασαν στην ξηρά τον Νοέμβριο, δήλωσε η Μαρία Τόρες, εκπρόσωπος του Κέντρου Τυφώνων. Ο πρώτος ήταν ο τυφώνας Yankee το 1935 και ο δεύτερος ήταν ο τυφώνας Kate, ο οποίος έπληξε το Panhandle της Φλόριντα ως καταιγίδα κατηγορίας 2 το 1985.

Image: nhc.noaa.gov 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This