EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Φλόριντα

Η Φλόριντα έχει γίνει το hot spot του έθνους για τον πληθωρισμό.

13 Jul, 2023

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 12 Ιουλίου από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας (BLS) έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) στη Φλόριντα αυξήθηκε 0,2% τον Ιούνιο, πίσω από την αύξηση 0,1% τον Μάιο. Συνολικά, σημειώθηκε αύξηση 3,0 τοις εκατό τους τελευταίους 12 μήνες πριν από μια εποχική προσαρμογή.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός πρόσφατα επιβραδύνθηκε δραματικά σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τις μεγάλες πόλεις στην πολιτεία Sunshine.

Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στην Tampa/St. Petersburg, όπου ο συνολικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 7,3 τοις εκατό και οι κατοικίες αυξήθηκαν κατά 3,4 τοις εκατό. Το Μαϊάμι, το Φορτ Λόντερντεϊλ και το Γουέστ Παλμ Μπιτς έχουν σημειώσει συνολική αύξηση του ΔΤΚ κατά 7,9%, ενώ η στέγαση σε αυτές τις περιοχές έχει αυξηθεί κατά 5,7%.

 «Ο πληθωρισμός είναι η υποτίμηση του νομίσματος με την πάροδο του χρόνου, που σημαίνει ότι καθώς τα αγαθά και οι υπηρεσίες γίνονται πιο ακριβά, η αγοραστική δύναμη των χρημάτων σας μειώνεται».

Το BLS είναι υπεύθυνο για την αναφορά του ΔΤΚ, ο οποίος αντανακλά τη μεταβολή της τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές για αγαθά και υπηρεσίες σε μια χρονική περίοδο.

Ο δείκτης τιμών προσωπικής κατανάλωσης (PCE), που αναπτύχθηκε από το Bureau of Economic Analysis, είναι ένα άλλο μέτρο του πληθωρισμού. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με το PCE όσο με τον ΔΤΚ, ο βασικός δείκτης τιμών PCE – ο οποίος εξαιρεί τις κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας που περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς ΔΤΚ – είναι σημαντικός επειδή χρησιμοποιείται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να ενημερώσει τη νομισματική τους πολιτική .

Ενώ οι εκθέσεις CPI του 2022 έδιναν στο καταφύγιο «σχετική σημασία» περίπου 34 τοις εκατό, το PCE ζύγιζε το καταφύγιο περίπου στο 16 τοις εκατό.

Αλλά γιατί η Φλόριντα τα πάει τόσο άσχημα σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα όσον αφορά τον πληθωρισμό; Η απάντηση μπορεί να σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη αύξηση του πληθυσμού της Φλόριντα.

Τιμές Κατοικίας

Σύμφωνα με την έκθεση BLS, ο δείκτης για κατοικία αυξήθηκε κατά σχεδόν 7,8%, αντιπροσωπεύοντας το 70% της συνολικής αύξησης του ΔΤΚ.

Όπως αναφέρθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη Φλόριντα ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πολιτεία στη χώρα με αύξηση πληθυσμού 1,9%. Μεταξύ 2021 και 2022, ο πληθυσμός της Φλόριντα αυξήθηκε κατά 1,9 τοις εκατό σε 22.244.823.

Αυτό το μεταναστευτικό φαινόμενο ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να μετακινούνται στην πολιτεία για να ξεφύγουν από τις υπερβολικά περιοριστικές εντολές που θεωρούσαν ότι επιβάλλονται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους σε άλλες πολιτείες. Από τότε, με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που μετεγκαθίστανται στη Φλόριντα, οι τιμές των διαθέσιμων κατοικιών συνέχισαν να κλιμακώνονται. Οι περιοχές του μετρό όπως η Σαρασότα, η Νάπολη και το Μαϊάμι είναι πλέον από τις πιο απρόσιτες πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με την Bank Rate, το κόστος στέγασης είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στις μετρήσεις του πληθωρισμού και με τη συνεχιζόμενη εισροή νέων κατοίκων που συναγωνίζονται για περιορισμένο αριθμό κατοικιών, είναι κατανοητό ότι η αγορά κατοικίας της Φλόριντα θα δει επίσης αύξηση των  τιμών  .

Η αναφορά ενοικίου Μαΐου 2023 του Rent.com  είχε μεσαία ενοίκια στο Ορλάντο στα 2.153 $. Στην Τάμπα, το μέσο ενοίκιο είναι περίπου 2.255 $. Οι κάτοικοι του Μαϊάμι πλήττονται με μέση πληρωμή ενοικίου 3.066 $, πολύ πάνω από το εθνικό μέσο ενοίκιο των 1.967 $.

Οι αγοραστές κατοικιών στο Sunshine State βλέπουν επίσης μια κλιμάκωση στις μέσες τιμές κατοικιών.

Σύμφωνα με τους  Florida Realtors,  το μέσο κόστος ενός σπιτιού στη Φλόριντα τον Απρίλιο ήταν 410.000 $, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο των 388.800 $. Υποθέτοντας μια προκαταβολή 20 τοις εκατό και μια σταθερή υποθήκη 30 ετών με επιτόκιο 6,5 τοις εκατό, οι μηνιαίοι τόκοι και οι πληρωμές κεφαλαίου  για ένα τέτοιο σπίτι θα ανέλθουν σε 2.073 $, και αυτό δεν περιλαμβάνει φόρους ιδιοκτησίας ή ασφάλιστρα ιδιοκτητών σπιτιού.

Σύμφωνα με αναφορές, η ασφάλιση των ιδιοκτητών σπιτιού  αυξάνεται επίσης ταχύτερα στην πολιτεία Sunshine από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πολιτεία της χώρας.

Κόστος ασφάλισης και επιτόκια στεγαστικών δανείων

Σε περαιτέρω πιέσεις στους ιδιοκτήτες κατοικιών στη Φλόριντα, , από τις 12 Ιουλίου, η Farmers Insurance δεν θα προσφέρει πλέον ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικίας ή αυτοκινήτου στην πολιτεία Sunshine. Η απόφαση ισχύει μόνο για πολιτικές με επωνυμία αγροτών και θα επηρεάσει λιγότερο από το 30 τοις εκατό των πολιτικών στη Φλόριντα.

Σε μια δήλωση , η Farmers Insurance ανέφερε τους εποχικούς τυφώνες και τις τροπικές καταιγίδες της Φλόριντα ως το κίνητρο πίσω από την απόφασή της να αποχωρήσει από την πολιτεία.

«Έχουμε ενημερώσει το Γραφείο Ασφαλιστικού Κανονισμού της Φλόριντα (OIR) για την απόφασή μας να διακόψουμε την προσφορά πολιτικών αυτοκινήτων, κατοικιών και ομπρελών με την επωνυμία Farmers® στην πολιτεία», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι «αυτή η επιχειρηματική απόφαση ήταν απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση έκθεση σε κίνδυνο».

«Οι επηρεαζόμενοι πελάτες θα λάβουν ειδοποιήσεις με λεπτομέρειες πότε θα λήξει η κάλυψή τους και θα ενημερωθούν για επιλογές κάλυψης αντικατάστασης», ανέφερε η δήλωση.

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, η Southern Fidelity  ακύρωσε τις πολιτικές της στη Φλόριντα.

Έπειτα, υπάρχει το αυξανόμενο κόστος των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

Όπως αναφέρθηκε στις 8 Ιουλίου, τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν στο 7%, ωθώντας το κόστος της ιδιοκτησίας κατοικίας ακόμη πιο μακριά από το εύρος πολλών. Στοιχεία  που δημοσιεύθηκαν από την Mortgage News Daily έδειξαν ότι το μέσο επιτόκιο για ένα σταθερό στεγαστικό δάνειο 30 ετών έφτασε το 7,22 τοις εκατό στις 6 Ιουλίου, το υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2022.

Με την αύξηση της ζήτησης για στέγαση και τη χρόνια έλλειψη αποθεμάτων, οι ειδικοί στα ακίνητα προβλέπουν ότι οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Στις 4 Ιουλίου, η Norada Real Estate Investments ανέφερε ότι, ενώ οι αξίες των κατοικιών στη Φλόριντα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 80 τοις εκατό τα τελευταία πέντε χρόνια, αυτή η τάση προβλέπεται να συνεχιστεί για τα επόμενα 5 χρόνια.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This