EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

8 Jul, 2024
Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ή Πως οι Ιδέες αλληλεπιδρούν διαμέσου των αιώνων, με τη βοήθεια… λίγης Αλχημείας…

 

   Πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια: όποιος κι αν είσαι, ότι κι αν κάνεις, όταν επιδιώξεις κάτι, σημαίνει ότι η επιθυμία σου πηγάζει από την Ψυχή του Κόσμου. Είναι η αποστολή σου πάνω στη γη. Η Ψυχή του Κόσμου τρέφεται από την ευτυχία των ανθρώπων. Ή από την δυστυχία, το φθόνο, τη ζήλια. Η εκπλήρωση του Προσωπικού του Μύθου, αυτό είναι το μοναδικό χρέος του ανθρώπου. Τα πάντα είναι ένα και μοναδικό πράγμα. Κι όταν επιδιώξεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει όπως επιθυμείς.

   Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Βραζιλιάνο συγγραφέα Πάουλο Κοέλο. Σίγουρα θα τον έχετε ακουστά. Οι περισσότεροι θα έχετε διαβάσει ίσως και το βιβλίο του, στο οποίο περιέχονται. Μιλάμε φυσικά για τον ΑΛΧΗΜΙΣΤΗ, το οποίο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1988 και μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε πάνω από 80 γλώσσες και έχει διαβαστεί από τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Θεωρείται το δεύτερο πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στον κόσμο, αμέσως μετά τη Βίβλο.

   Από την άλλη μεριά, 2.500 χρόνια π.Χ., ο πρώτος Έλληνας φιλόσοφος κι ένας απ’ τους «Επτά Σοφούς της Αρχαιότητας», Ο Θαλής ο Μιλήσιος, διατύπωνε την θεωρία πως όλα όσα αποτελούν τον κόσμο έχουν μια κοινή συνδυαστική αρχή, όσο διαφορετικά κι αν φαίνονται. Ο Θαλής φαντάστηκε την ζωή σαν μια αθάνατη ψυχή, που τα στοιχεία της ενσαρκώνονται εφήμερα, κάποτε σε ένα φυτό, κάποτε σε ένα ζώο, ή σε ένα ορυκτό. Τα βουνά, τα ψάρια, τα άστρα, οι πάπυροι και οι άνθρωποι, δεν είναι παρά κομμάτια αυτής της αθάνατης ψυχής του κόσμου. Θάνατος δεν υπάρχει, φαινομενικά μόνο πεθαίνουν οι εφήμερες ενσαρκώσεις της αιώνιας ψυχής, που απλά παίρνει για λίγο το σχήμα τους και τους δανείζει ζωϊκή δύναμη.

(Πίσω, στον ΑΛΧΗΜΙΣΤΗ: «Η έρημος παίρνει τους άντρες μας και δεν τους φέρνει πάντα πίσω, είπε εκείνη. Κι εμείς το παίρνουμε απόφαση. Κι από μια στιγμή και πέρα εκείνοι υπάρχουν στα χωρίς βροχή σύννεφα, στα ζώα που κρύβονται στις πέτρες, στο νερό που αναβλύζει γενναιόδωρα από τη γη. Γίνονται ένα μέρος των πάντων, γίνονται η Ψυχή του Κόσμου…

…το αγόρι στάθηκε ακίνητο. Μπροστά του ήταν ο εχθρός, αλλά δεν φοβόταν το θάνατο, γιατί υπήρχε μια Ψυχή του Κόσμου. Σε λίγο θα ήταν μέρος της. Αύριο και ο εχθρός θα ήταν μέρος της…)`

   Το ίδιο πράγμα μας λέει αργότερα ο Πλωτίνος στην πέμπτη εννεάδα: «κάθε σώμα βρίσκεται αλλού, το ένα εδώ και το άλλο εκεί και άλλα χωρίζονται επειδή είναι αντίθετα, άλλα διαχωρίζονται μεταξύ τους με άλλον τρόπο. Αλλά η Ψυχή του Σύμπαντος δεν χωρίζεται με αυτόν τον τρόπο, ούτε, αφού κατακερματισθεί, προσδίδει ζωή με ένα μέρος της για κάθε ξεχωριστό πράγμα, αλλά ζουν όλα τα πράγματα χάρη στη σύνολη ψυχή του σύμπαντος και τούτη είναι παρούσα ολόκληρη παντού…».

Στον «Τίμαιο», ο Πλάτων μας λέει πως η ψυχή του ανθρώπου αποτελείται από ένα θνητό και ένα αθάνατο μέρος, το οποίο συγγενεύει με την αθάνατη ψυχή του κόσμου… και με έναν αλχημιστικό τρόπο, το επαναλαμβάνει ο Κοέλο χιλιάδες χρόνια αργότερα: «Και το αγόρι βυθίστηκε στην Ψυχή του Κόσμου και είδε ότι η Ψυχή του Κόσμου είναι μέρος της ψυχής του Θεού και είδε ότι η ψυχή του Θεού ήταν η ίδια η ψυχή του. Και ότι μπορούσε, τότε, να κάνει θαύματα.»…

 

   Στον ΑΛΧΗΜΙΣΤΗ, το αγόρι συνομιλεί με τον άνεμο:

-Δεν μπορείς να γίνεις άνεμος, είπε ο άνεμος. Είμαστε δυό διαφορετικές φύσεις.

-Λάθος! Είπε το αγόρι. Έχω μέσα μου όλους τους ανέμους, όλες τις ερήμους, τους ωκεανούς και τ’ αστέρια κι όσα δημιουργήθηκαν στο σύμπαν. Δημιουργηθήκαμε από το ίδιο Χέρι κι έχουμε την ίδια Ψυχή. Θέλω να γίνω σαν εσένα, να διεισδύω παντού, να διασχίζω τις θάλασσες, να φέρνω κοντά μου τη φωνή της αγαπημένης μου… Μπορείς να με βοηθήσεις να γίνω άνεμος;

-Ενώ τριγύριζα τον κόσμο, παρατήρησα ότι πολλοί άνθρωποι μιλούσαν για αγάπη κοιτάζοντας τον ουρανό. Ίσως είναι καλύτερα να ρωτήσουμε τον ουρανό.

-Βοήθησέ με λοιπόν, είπε το αγόρι. Γέμισε αυτό το σημείο με σκόνη, για να μπορέσω να κοιτάξω τον ήλιο χωρίς να τυφλωθώ.

   Τότε ο άνεμος φύσηξε δυνατά και ο ουρανός γέμισε άμμο, αφήνοντας μόνο ένα χρυσό δίσκο στη θέση του ήλιου. 

-Από δω που βρίσκομαι, είπε ο ήλιος, μπορώ να δω την Ψυχή του Κόσμου. Αυτή επικοινωνεί με την ψυχή μου και μαζί κάνουμε τα φυτά ν’ αναπτύσσονται και τα πρόβατα να βαδίζουν αναζητώντας σκιά…

   Ο Πλωτίνος μας δίνει μια επίσης παρόμοια ποιητική εικόνα:

…Ας νοήσει την ψυχή του σύμπαντος σαν να εισρέει και να ξεχύνεται από παντού μέσα σε αυτόν τον αισθητό κόσμο, ενώ είναι ακίνητος και σαν η ψυχή του σύμπαντος να εισχωρεί από παντού και να φωτίζει μέσα του. Όπως όταν οι ακτίνες του ήλιου, αφού φωτίσουν ένα σκοτεινό σύννεφο, το κάνουν να λάμπει, αφού του προσδώσουν χρυσοειδή όψη. Έτσι λοιπόν και η ψυχή, αφού φθάσει στο σώμα του ουρανού, του δίνει ζωή, του δίνει αθανασία και τον ξυπνά, ενώ αυτός κοιμάται…

   Από όλα όσα διαβάζουμε λοιπόν στα δυό κείμενα, βλέπουμε πόσο πολύ αυτά συγκλίνουν. Βλέπουμε καθαρά την επιρροή του συγγραφέα του ΑΛΧΗΜΙΣΤΗ από τους Έλληνες Φιλοσόφους και τον τρόπο που το φως τους διαχέεται μέσα στην Λογοτεχνία τόσες χιλιάδες χρόνια μετά την διατύπωση των θεωριών τους. Ίσως βέβαια, να ήταν σωστότερο να μαθαίναμε κάποια πράγματα κατευθείαν από την Πηγή τους. Δυστυχώς όμως τα αρχαία κείμενα, δεν είναι και τόσο ελκυστικά στους πολλούς και στα σχολεία (όσο ακόμα διδάσκονται), εκτός των εν δυνάμει φιλολόγων, κανείς δεν ενδιαφέρεται αρκετά. Έτσι, ο κλήρος για τη διάσωση και διάδοσή τους, πέφτει στην Λογοτεχνία. Από τη μια είναι άδικο, να θεωρείται ο ΑΛΧΗΜΙΣΤΗΣ το δεύτερο πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στον κόσμο, ενώ ίσως στην θέση του θα έπρεπε να βρίσκονται τα συγγράμματα του Πλάτωνα ή οι θεωρίες του Θαλή. Από την άλλη, ευτυχώς που διασώζονται οι ΙΔΕΕΣ των αρχαίων φιλοσόφων μέσω του οποιουδήποτε ΑΛΧΗΜΙΣΤΗ, παρά να είναι λησμονημένες στα σκοτάδια του άχρονου χρόνου. Άλλωστε, φιλοσοφία και λογοτεχνία είναι εκφάνσεις του ίδιου πράγματος. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ! Ας αφήσουμε λοιπόν την φιλοσοφία και την λογοτεχνία να κάνουν τις αλχημείες τους, για να μετατρέψουμε τα απλά μέταλλα από τα οποία αποτελούμαστε, σε καθαρό, πνευματικό χρυσάφι και να αξιωθούμε την απόλυτη μέθεξη: την συνάντηση της ψυχής μας με την Ψυχή του Σύμπαντος!

 

 

photo DianaMerezhko / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Η Ασούρα στον Πειραιά αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο, προσδίδοντας ένταση και...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This