ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 29, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

παιδικής λογοτεχνίας

Ψάχνοντας τη θέση της παιδικής λογοτεχνίας που της αξίζει

21 Dec, 2021

Η θέση της παιδικής λογοτεχνίας σήμερα.

Πάρα πολλές φορές παρατηρούμε στις συγγραφικές ομάδες, προβολές συγκεκριμένων ονομάτων, τίτλων βιβλίων κλπ. Το έναυσμα να τοποθετηθώ σήμερα  ήταν από σχόλιο που αναφερόταν σε τηλεοπτική εκπομπή και η αναφορά ήταν για δυο «βαριά»  ονόματα  της λογοτεχνίας.

Όταν λέω «βαριά» δεν εννοώ απαραίτητα και το άριστο του αποτελέσματός τους. Έχουν μπει πολλές φορές ερωτήματα του ποιοτικού βιβλίου και του εμπορικού. Έχουν ανακαλυφθεί συγγραφείς νεοέλληνες διαμαντάκια, από ανερχόμενους εκδοτικούς οίκους, που καλείσαι να ανακαλύψεις και να γνωρίσεις τη μαγεία της πένας τους.

Έχουν συσταθεί πάρα πολλές φιλο- συγγραφικές ομάδες. Διακρίνουμε με λύπη μας όμως ότι και εκεί λειτουργεί το υποκειμενικό στοιχείο, ο φίλος, ο γνωστός κλπ.

Σπάνια θα συναντήσεις ανθρώπους που  θα σταθούν αλληλέγγυοι στο έργο σου, ανυστερόβουλα, καθαρά, ανθρώπινα. Και στις περισσότερες από αυτές ανακοινώνονται ΜΟΝΟΝ μυθιστορήματα.

Και ερωτώ .Πού χώρος για την ποίηση, που χώρος για το παραμύθι;

Οι σκέψεις είναι διαπιστώσεις που προκαλούν λύπη, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να μας προβληματίσουν.

Ποια είναι λοιπόν η θέση του παιδικού βιβλίου σήμερα; Όταν δεν είναι προτεραιότητα από   τους γονείς, οι εκπαιδευτικοί, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δεν υποδέχονται συγγραφείς για βιωματικές εμπειρίες, όταν σαν λαός έχουμε αρνητικό πρόσημο, όταν ο καθείς και η βόλεψή του;

Μήπως πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά για την κατάσταση της παιδικής λογοτεχνίας;

Επειδή το παιδικό βιβλίο γράφεται από μεγάλους και απευθύνεται σε παιδιά, πρέπει να είναι ως προς την εμφάνιση καλαίσθητο με ζωηρά χρώματα ώστε να προκαλεί το ενδιαφέρον του παιδιού αλλά και να συντελεί στην αισθητική καλλιέργεια του. Ως προς το περιεχόμενο πρέπει, είτε αναφέρεται σε πραγματικές ή φανταστικές ιστορίες, με θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα το παιδί ή σε γενικότερα θέματα, ιστορικού περιεχομένου ή προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας μας, να έχει ως απώτερο σκοπό την αγωγή του παιδιού.

Η ιλιγγιώδης τεχνολογική ανάπτυξη της κοινωνίας μας τα τελευταία  χρόνια έχει συμβάλει στην βελτίωση της ζωής από υλική άποψη, χωρίς να συνοδεύεται και από την ψυχική και πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου. Έτσι βλέπουμε σήμερα να υπάρχει ένας αδυσώπητος ανταγωνισμός, υπέρμετρη αύξηση του εγώ και τα πάντα να θυσιάζονται στο βαθμό του κέρδους , της προσωπικής προβολής.

Όλα αυτά όμως έχουν δημιουργήσει στον σύγχρονο άνθρωπο άγχος, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως έξαρση της χρήσης ναρκωτικών, αύξηση της εγκληματικότητας, κρίση στο θεσμούς. Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα της σύγχρονης κοινωνίας  είναι η ασυνέπεια ανάμεσα στη θεωρία και στη πράξη, μεταξύ λόγων και έργων.

Ο άνθρωπος, ενώ επιθυμεί την ειρήνη, προετοιμάζεται για πόλεμο, δαπανώντας τεράστια ποσά, τα οποία αποδεσμευμένα θα μπορούσαν να λύσουν πάρα πολλά προβλήματα ιδιαίτερα στις υποανάπτυκτες χώρες. Ομιλεί για την επικράτηση της δικαιοσύνης ενώ ακολουθεί στην πολιτική του την αρχή του συμφέροντος. Διακηρύττει την προσήλωση του στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην πράξη τα υποτάσσει στην σκοπιμότητα της στιγμής.

Ευτυχώς όμως που ανάμεσα στους κόλπους της περιλαμβάνει και ανθρώπους οραματιστές και ιδεολόγους που ονειρεύονται έναν κόσμο απαλλαγμένο από την μάστιγα του πολέμου, από την αδικία και την ηθική ασχήμια, την απάτη, την καταπίεση και την ανελευθερία. Είναι εκείνοι που αναζητούν ένα νέο τρόπο ζωής, ώστε να καλύπτονται οι βασικές υλικές ανάγκες όλων των ανθρώπων και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ανεξάρτητα φυλής, χρώματος ή θρησκείας, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ειρήνη, η ατομική ελευθερία και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Το καλό παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή και να παίξει κάποιο ρόλο στην βελτίωση της κοινωνίας μας.

”Τα παραµύθια λένε, είναι για   λίγους, µόνο για όσους έχουν πίστη στην καρδιά.

Για όσους δε φοβούνται να αντικρύσουν την αλήθεια, για          όσους  μπορούν και αγαπούν πραγματικά.

Και αν σου µιλώ µε παραµύθια και παραβολές είναι γιατί τ’ ακούς γλυκύτερα,

και η φρίκη δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή γιατί είναι αµίλητη και προχωράει  Γ.Σεφέρης

 

-“Γιατί απλά κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο πολύ ξεχωριστοί, που αξίζει να ζεις, μόνο και μόνο για να τους συναντήσεις, κάποτε…” Τ.Λειβαδίτης

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Η Pfizer θέλει να παρέμβει σε υψίστης σημασίας υπόθεση που αφορά τα δεδομένα ασφάλειας εμβολίων COVID-19

Η Pfizer θέλει να παρέμβει σε υψίστης σημασίας υπόθεση που αφορά τα δεδομένα ασφάλειας εμβολίων COVID-19

Η Pfizer ζήτησε από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο να την αφήσει να παρέμβει σε υψίστης σημασίας υπόθεση που αφορά τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων, οι οποίες προσπαθούν να καθυστερήσουν την αποκάλυψη δεδομένων για το εμβόλιο της Pfizer για τον COVID-19.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ, ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ, ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά αυξήθηκε τον Δεκέμβριο λόγω της αύξησης των εισαγωγών, για να φτάσει σε μηνιαίο υψηλό ρεκόρ, ενώ ανέβασε το συνολικό έλλειμμα για όλο το 2021 σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, επίσης μια ιστορική πρωτιά.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton ενημερώνει τους πολίτες για τη «χρήση βίας» σε καταστάσεις που σχετίζονται με την κρίση στα σύνορα

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton ενημερώνει τους πολίτες για τη «χρήση βίας» σε καταστάσεις που σχετίζονται με την κρίση στα σύνορα

Μετά από κατακλυσμό κλήσεων από ενδιαφερόμενους πολίτες, ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton (R) εξέδωσε ένα ενημερωτικό δελτίο που περιγράφει τους νόμους σχετικά με τη χρήση βίας και την παράνομη μετανάστευση για πολίτες, ιδιοκτήτες ιδιωτικών περιουσιών και την επιβολή του νόμου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Αριζόνα υποστηρίζουν την  Sinema στη μομφή από τους Δημοκρατικούς

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Αριζόνα υποστηρίζουν την  Sinema στη μομφή από τους Δημοκρατικούς

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες στην Αριζόνα εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη γερουσιαστή Kyrsten Sinema (D-Ariz.), η οποία τιμωρήθηκε από το δικό της κόμμα την περασμένη εβδομάδα επειδή ψήφισε υπέρ της διατήρησης του Filibuster για τα δικαιώματα ψήφου στη Γερουσία.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανταποκρίνονται στα αιτήματα της Ρωσίας μετά την προειδοποίηση της Μόσχας για «αντιποιητικά μέτρα»

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανταποκρίνονται στα αιτήματα της Ρωσίας μετά την προειδοποίηση της Μόσχας για «αντιποιητικά μέτρα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η δυτική συμμαχία ασφαλείας του ΝΑΤΟ ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας με ξεχωριστές γραπτές δηλώσεις εν μέσω συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη λύσης για την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Δρ Peter McCullough : Ο COVID-19 μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικό εμβολιασμό

Δρ Peter McCullough : Ο COVID-19 μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικό εμβολιασμό

Ο COVID-19 μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικό εμβολιασμό, είπε ο διάσημος καρδιολόγος και επιδημιολόγος Δρ. Peter Peter McCullough στο πρόγραμμα «Capitol Report» του NTD κατά τη διάρκεια της πορείας «Defeat the Mandates» στην Ουάσιγκτον, στις 23 Ιανουαρίου.