ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

October 5, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Οτάβα

Η Ομάδα Συνταγματικών Δικαιωμάτων θα μηνύσει την Οτάβα για «Κατάχρηση Κυβερνητικής Εξουσίας» στην Επίκληση Έκτακτης Ανάγκης

28 Feb, 2022

Μια ομάδα για την διασφάλιση των συνταγματικών δικαιωμάτων λέει ότι μηνύει την Οτάβα για την επίκληση του νόμου περί έκτακτων περιστατικών και πάγωμα των οικονομικών λογαριασμών πολλών ατόμων που συμμετείχαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά των ομοσπονδιακών εντολών για τον COVID-19.

Το Κέντρο Δικαιοσύνης για Συνταγματικές Ελευθερίες (JCCF) ανέφερε σε δελτίο τύπου της 25ης Φεβρουαρίου ότι έχει καταθέσει συνταγματική αμφισβήτηση κατά των ομοσπονδιών για λογαριασμό τεσσάρων Καναδών, συμπεριλαμβανομένων δύο παρασημοφορημένων στρατιωτικών βετεράνων και ενός συνταξιούχου αστυνομικού.

Στις 14 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό επικαλέστηκε την πράξη για να δώσει στην αστυνομία σαρωτικές πρόσθετες εξουσίες για να εκδιώξει διαδηλωτές από το κέντρο της Οτάβα καθώς και διαδηλωτές που απέκλεισαν πολλά συνοριακά περάσματα Καναδά-ΗΠΑ σε ένδειξη αλληλεγγύης με εκείνα της εθνικής πρωτεύουσας. Στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης δημόσιας τάξης που κηρύχθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξουσιοδοτήθηκαν επίσης να δεσμεύσουν τους λογαριασμούς ατόμων και εταιρειών που ήταν ύποπτες ότι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση.

Το JCCF είπε ότι θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες εναντίον αυτού που ο πρόεδρός του, John Carpay, περιγράφει ως μία από τις «πιο κατάφωρες και ανησυχητικές, αχρείαστες και αδικαιολόγητες αρπαγές εξουσίας» από μια δημοκρατική κυβέρνηση στη διάρκεια της ζωής του.

«Η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών είναι μια κατάφωρη κατάχρηση της κυβερνητικής εξουσίας, που χρησιμοποιείται για να τιμωρήσει όσους υποστήριξαν μια ειρηνική διαμαρτυρία για την επιστροφή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που αφαιρέθηκαν από τους Καναδούς πριν από 23 μήνες», είπε ο Carpay.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία των φορτηγατζήδων, που ονομάστηκε “Freedom Convoy”, η οποία ήταν αντίθετη με την εντολή εμβολίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που απαιτεί από τους διασυνοριακούς οδηγούς φορτηγών που εισέρχονται στον Καναδά ξανά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εμβολιαστούν πλήρως κατά του COVID-19 ή να αντιμετωπίσουν 14 – ημερήσια καραντίνα. Σύντομα επεκτάθηκε σε εθνικό κίνημα καθώς μεγάλες συνοδείες φορτηγών από διάφορα μέρη της χώρας κατευθύνθηκαν προς την Οτάβα για να πραγματοποιήσουν μια μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρία στις 29 Ιανουαρίου, με πολλούς να συμμετέχουν για να ζητήσουν τον τερματισμό όλων των μέτρων και περιορισμών για τον COVID-19 .

Στις 21 Φεβρουαρίου, η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε υπέρ της έγκρισης των έκτακτων μέτρων. Αλλά καθώς η Γερουσία άρχισε να συζητά αν θα ακολουθούσε το παράδειγμά της, ο Τριντό ανακάλεσε την πράξη στις 23 Φεβρουαρίου.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, τουλάχιστον 206 λογαριασμοί συνολικού ύψους 7,8 εκατομμυρίων δολαρίων είχαν δεσμευτεί λόγω της υποστήριξης της Συνοδείας Ελευθερίας, δήλωσε η Isabelle Jacques, αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών στις 22 Φεβρουαρίου.

Το JCCF είπε ότι έχει προσλάβει συνταγματικούς δικηγόρους Brendan Miller του Foster LLP και Blair Ector of Ector Law για να ενεργούν για λογαριασμό του και για λογαριασμό των πελατών του. Το κέντρο θα προχωρήσει στη δικαστική αγωγή ως «θέμα δημοσίου συμφέροντος», με στόχο να καταστήσει υπεύθυνη την κυβέρνηση για την απόφαση να επικαλεστεί τις έκτακτες εξουσίες που είπε ότι παραβίασαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Καναδών.

«Η νομική δράση του Κέντρου Δικαιοσύνης θα υποστηρίξει ότι η χρήση του Νόμου Έκτακτης Ανάγκης ήταν αντισυνταγματική και μια υπερβολική χρήση εκτελεστικής εξουσίας, που δεν επιτρέπεται από το νόμο υπό τις περιστάσεις», ανέφερε το JCCF.

Ο πρωθυπουργός της Αλμπέρτα Τζέισον Κέννεϋ, η Καναδική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και το Καναδικό Ίδρυμα Συντάγματος είχαν ξεκινήσει νομικές υποθέσεις νωρίτερα για να αμφισβητήσουν την επίκληση της Οτάβα στα έκτακτα μέτρα. Μετά την ανάκληση του νόμου από τον Τριντό στις 23 Φεβρουαρίου, και οι τρεις δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις δικαστικές τους ενέργειες.

Στρατιωτικός βετεράνος: «Δεν είμαι τρομοκράτης»

Το JCCF είπε ότι σε δύο από τους πελάτες του δέσμευσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους βάσει του νόμου περί έκτακτων αναγκών «χωρίς δικαστική άδεια ή διαδικασία επανεξέτασης, χρησιμοποιώντας νόμους που ισχύουν συνήθως μόνο για τρομοκράτες και εχθρικά έθνη».

Το δελτίο ειδήσεων του JCCF παρείχε λεπτομέρειες για την εμπειρία του Έντουαρντ Κορνέλ, 64, ενός συνταξιούχου αξιωματικού των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων από το Νιού Μπράνσγουικ, ο οποίος είχε πάει στην Οτάβα για να υποστηρίξει τη διαμαρτυρία των φορτηγατζήδων σε διάφορες περιπτώσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

«Είχα μηδενικές πεποιθήσεις ή προθέσεις για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Καναδά… το στρατιωτικό μου ιστορικό υποστηρίζει την πίστη μου στο να υπερασπιστώ τη δημοκρατία και τα δημοκρατικά δικαιώματα σε όλο τον κόσμο», είπε ο Κορνέλ στο JCCF.

Ο Κορνέλ τιμήθηκε με Μετάλλιο Γενναιότητας στις 15 Ιουνίου 1987, ως αναγνώριση του ηρωισμού του σε επικίνδυνες συνθήκες κατά τη διάρκεια της ενεργού υπηρεσίας του στην Κύπρο, όπου έσωσε έναν άνδρα από πνιγμό. Υπηρέτησε επίσης ως βοηθός αξιωματικός στην επαρχιακή αστυνομία του Οντάριο από το 2013 έως το 2015.

Σε μια ένορκη κατάθεση που θα κατατεθεί στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, ο Κορνέλ είπε ότι οι διαμαρτυρίες στην Οτάβα ήταν «εντελώς ειρηνικές» και «εορταστικές και φιλικές», με άτομα όλων των διαφορετικών καταβολών, φυλών και εθνοτήτων.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ζητήθηκε από τον Κορνέλ να βοηθήσει στην επικοινωνία μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, ωστόσο οι προσπάθειές του είχαν ως αποτέλεσμα να παγώσουν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και οι πιστωτικές του κάρτες, ανέφερε το JCCF.

«Έμεινα σε μια πολύ απελπιστική κατάσταση και δεν μπορούσα να πληρώσω κανέναν από τους λογαριασμούς μου που όφειλα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», είπε ο Cornell, προσθέτοντας ότι η εμπειρία της κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών του ήταν «τραυματική».

«Δεν παραβίασα κανένα νόμο, ωστόσο η κυβέρνηση κατάσχεσε τους λογαριασμούς μου και πάγωσε τα χρήματα που κέρδισα με κόπο. Δεν είμαι εγκληματίας. Δεν είμαι τρομοκράτης. Είμαι ένας συνταξιούχος Καναδός στρατιωτικός βετεράνος που υπηρέτησε τιμητικά τη χώρα του… Αισθάνομαι προδομένος από την ίδια μου την κυβέρνηση», είπε.

Το JCCF είπε ότι οι τέσσερις αιτούντες που εκπροσωπεί ζήτησαν από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο να κρίνει ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης του Τριντό είναι «αντισυνταγματική, αδικαιολόγητη και μη εξουσιοδοτημένη από το νόμο».

Σημείωσε ότι για να κηρυχθεί έκτακτη ανάγκη δημόσιας τάξης, η κατάσταση πρέπει να ισοδυναμεί με «απειλή για την ασφάλεια του Καναδά», η οποία περιλαμβάνει «πράξεις σοβαρής βίας κατά προσώπων ή περιουσιακών στοιχείων με σκοπό την επίτευξη πολιτικής, θρησκευτικής ή ιδεολογικής στόχο εντός του Καναδά».

«Αυτή η δικαστική ενέργεια υποστηρίζει ότι δεν υπήρχαν λόγοι ή γεγονότα που να υποστηρίζουν την ύπαρξη πραγματικής απειλής για την εθνική ασφάλεια στον Καναδά όταν έγινε η δήλωση», ανέφερε το JCCF.

Image Source: The Epoch Times

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Απόψεις

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This