ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

May 26, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη, η πόλη με τα 1.000 πρόσωπα

9 Nov, 2021

Θέλετε στις βόλτες σας να έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε ρωμαϊκά, βυζαντινά ή οθωμανικά μνημεία ή να επισκεφθείτε αξιολογότατα Μουσεία; Η Θεσσαλονίκη είναι τότε ο ιδανικός προορισμός για σας! Θέλετε μήπως κάτι πιο σύγχρονο σε επίπεδο μνημείων, αλλά και αρχιτεκτονικής ή καλλιτεχνικής δημιουργίας;

Και πάλι η Νύμφη του Βορρά θα σας ανταμείψει με το παραπάνω για την επιλογή σας! Θέλετε να συναναστραφείτε με νεαρόκοσμο και να βολτάρετε στην εμβληματική Πλατεία Αριστοτέλους και στις σικάτες λεωφόρους Τσιμισκή, Μητροπόλεως και Προξένου Κορομηλά ή θέλετε να χαθείτε στις γεύσεις, τα χρώματα, τα αρώματα και κυρίως στην ατμόσφαιρα της αγοράς Μοδιάνο, των γραφικών, με άρωμα αλλοτινών εποχών, στενών της Άνω Πόλης και των παραδοσιακών μεζεδοπωλείων της πόλης; Θέλετε να σεργιανίσετε δίπλα στη θάλασσα και να αφεθείτε στο ρομαντισμό του ηλιοβασιλέματος υπό την σκιά του Λευκού Πύργου, του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή των «Oμπρελών» του Ζογγολόπουλου;

Ή μήπως προτιμάτε να συγκλονιστείτε από την θέα της πόλης, αλλά και του Θερμαϊκού κόλπου ως τις ακτές της Πιερίας, όπως αυτή απλόχερα προσφέρεται σε όποιον φτάσει ως τα περίφημα Κάστρα, που δεν είναι άλλα από τα οχυρωματικά τείχη της πόλης; Κι αν πάλι είστε λάτρεις πολιτιστικών εκδηλώσεων διεθνούς βεληνεκούς, πάλι εδώ θα βρείτε σημαντικότατες διοργανώσεις, όπως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης του Σεπτεμβρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (4-14 Νοεμβρίου 2021) και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (25-28 Νοεμβρίου).

Σε αυτές και σε άλλες τόσες ακόμα ερωτήσεις, όσο ετερόκλητο κι αν είναι το ζητούμενό τους, η Θεσσαλονίκη θα σας απαντήσει αβίαστα «Ναι, μπορώ να σου προσφέρω όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα!» Όπως υπέροχο φαγητό σε παλιότερης κοπής χώρους, αλλά και σε σύγχρονα στέκια που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια εμπλουτίζοντας το γαστρονομικό χάρτη της πόλης. Ακόμα μοναδικές γλυκογεύσεις με την μπουγάτσα και τα τρίγωνα Πανοράματος να κρατούν τα σκήπτρα ακολουθούμενα από δεκάδες άλλα είδη γλυκισμάτων με πολίτικες, μικρασιατικές και δεκάδες ακόμα επιρροές που, όπως και στο φαγητό, αντικατοπτρίζουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τα ιστορικά σκαμπανεβάσματα της Θεσσαλονίκης!

Και βέβαια η σύντομη αναφορά μας δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει τους χώρους της Διεθνούς Εκθέσεως, αλλά και την ίδια την Έκθεση που αποτελεί συνώνυμο της πόλης, την Εγνατία, την Καμάρα, την Ροτόντα, την Πλατεία Αριστοτέλους, τον Πύργο του Ο.Τ.Ε., το Μέγαρο Μουσικής. Δεν σας λέω άλλα, τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης -και είναι χιλιάδες ακόμα- σας αφήνω να τα ανακαλύψετε μόνοι σας! Πότε; “Μα όποτε θέλετε, γιατί κάθε εποχή είναι ιδανική για να επισκεφθείτε την πόλη με τα 1.000 πρόσωπα”!

Εκτός όλων των προαναφερομένων η Θεσσαλονίκη αποτελεί, επίσης, την μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Μακεδονίας και την δεύτερη πανελλαδικά -ήδη από το 1912 και την λήξη των Βαλκανικών Πολέμων- γι’ αυτό άλλωστε χαρακτηρίζεται και ως συμπρωτεύουσα. Αποτελεί, επίσης, έδρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, καθώς και έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πανέμορφη Νύμφη του Βορρά ιδρύθηκε το 316/5 π.Χ. από τον Μακεδόνα στρατηγό Κάσσανδρο, ο οποίος της έδωσε το όνομα της συζύγου του και ετεροθαλούς αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Θεσσαλονίκης. Τον 2ο π.Χ. αι. η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και αποτέλεσε έδρα της ρωμαϊκής Επαρχίας της Μακεδονίας, εικάζεται δε ότι ιδρύθηκε στη θέση της αρχαίας Θέρμης, απ’ όπου και ονοματοδοτήθηκε ο Θερμαϊκός κόλπος.

Εξαιτίας της σημαντικής στρατηγικής της θέσης η Θεσσαλονίκη αποτελούσε αυτοκρατορική πρωτεύουσα στα χρόνια της βασιλείας του Γαλέριου, ο οποίος έκτισε και ένα παλάτι στην πόλη. Με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, το 120 π.Χ., η Θεσσαλονίκη που ήταν η πολυπληθέστερη πόλη του δικτύου με διεθνή ακτινοβολία, κατέστη ο σημαντικότερος κόμβος μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Μετά τη διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπήρξε μία από τις υποψήφιες πρωτεύουσες της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, θέση για την οποία ωστόσο επιλέχθηκε τελικά το Βυζάντιο.

Απέκτησε τον τίτλο της «συμβασιλεύουσας» πόλης κατά την Βυζαντινή Αυτοκρατορία και αποτέλεσε σημαντικό διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε κόμβος πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης με άνθηση της παιδείας, της τέχνης, της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της αρχιτεκτονικής και των επιστημών, με αποκορύφωμα την περίοδο του 14ου αιώνα, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο βυζαντινός «χρυσός αιώνας της Θεσσαλονίκης».

Μετά την ένταξή της στον κορμό του Ελληνικού Κράτους, το 1912, ο πληθυσμός της πόλης παρουσίασε σημαντικές μεταβολές, όπως για παράδειγμα με την Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση Μικρασιατών προσφύγων και ακολούθως -κατά την Ανταλλαγή Πληθυσμών- με την αποχώρηση του μουσουλμανικού πληθυσμού και την εγκατάσταση προσφυγικών πληθυσμών από την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη.

Οι μεταβολές αυτές συνέτειναν στην αλλαγή της πληθυσμιακής κατάστασης της πόλης, με ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου. Η πολεοδομική και αρχιτεκτονική της αναδιοργάνωση επιταχύνθηκε από την Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917, με τις προσπάθειες της νέας ελληνικής διοίκησης να προσθέσει αρχαιοελληνικά και ευρωπαϊκά στοιχεία στα οικοδομήματα της πόλης, γεγονός που οδήγησε στην καταστροφή αρκετών οθωμανικών λατρευτικών και λειτουργικών κτηρίων.

Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης

1) Στην παραλία της Θεσσαλονίκης δεσπόζει ο Λευκός Πύργος, που χτίστηκε μετά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς, το 1430, αποτελώντας αρχικά μέρος της οχύρωσης της πόλης. Ο Πύργος είναι κυκλικός, ύψους 37 μέτρων και έλαβε το προσωνύμιο «Πύργος του Αίματος», επειδή λειτουργούσε ως φυλακή. Σήμερα, αποτελεί εκθεσιακό χώρο όπου στεγάζεται η μόνιμη έκθεση, που αφορά στη Θεσσαλονίκη από την εποχή της ίδρυσής της, το 316/15 π.Χ., μέχρι τις μέρες μας.

Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκη

Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκη

2) Στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης, τα Βυζαντινά Τείχη αγκαλιάζουν ως σήμερα μεγάλο μέρος της σύγχρονης πόλης και αξίζει να τους αφιερώσετε λίγο έστω από τον χρόνο σας, μόνο και μόνο για να απολαύσετε την μοναδική αίσθηση του ταξιδιού στο χρόνο!

Κάστρα Θεσσαλονίκη

Κάστρα Θεσσαλονίκη

3) Τα γραφικά στενάκια της Άνω Πόλης, η οποία εκτείνεται από την βόρεια πλευρά της οδού Αγίου Δημητρίου ως τα τείχη της Ακρόπολης – Επταπυργίου και από τα τείχη επί της οδού Ελένης Ζωγράφου, έως την πλατεία Μουσχουντή (Παλιά Λαχαναγορά). Στην περιοχή βρίσκονται σημαντικά μνημεία όπως το Επταπύργιο, ο Ι.Ν. του Οσίου Δαβίδ (Μονή Λατόμου), ο Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Ορφανού, η Μονή Βλατάδων, ο Ι.Ν. των Ταξιαρχών, ο Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία, το Βυζαντινό λουτρό στην πλατεία Κρίσπου, το Μουσείο Ατατούρκ, ο Τουρμπές Μουσά Μπαμπά και η κρήνη Τσινάρι, καθώς και ο βυζαντινός ναός της Αγίας Αικατερίνης, στην περιοχή Τσινάρι, που χρονολογείται στην Παλαιολόγεια περίοδο.

4) Ο τετραόροφος Πύργος του Ο.Τ.Ε. σχεδιάστηκε το 1966 από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Αναστασιάδη και έχει ύψος 76 μέτρα. Οι πρώτες εκπομπές της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης σε άσπρο και μαύρο μεταδόθηκαν από αυτό το κτήριο ένα χρόνο μετά την αποπεράτωσή του ενώ από το 1988 μέχρι το 2010 στέγαζε τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5. Σήμερα ο Πύργος του Ο.Τ.Ε. έχει εξελιχθεί σε ένα μοντέρνο πύργο τηλεπικοινωνιών.

ΟΤΕ Θεσσαλονίκη

ΟΤΕ Θεσσαλονίκη

5) Το γλυπτό Ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά εικονογραφικά μοτίβα του καλλιτέχνη και τις βρίσκουμε τοποθετημένες στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πλησίον του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς».

Ομπρελες Θεσσαλονίκη

Ομπρελες Θεσσαλονίκη

6) Το μπρούτζινο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατασκευάστηκε το 1974 από τον γλύπτη Ευάγγελο Μουστάκα. Το ύψος του φθάνει τα 6 μέτρα -μαζί με το μαρμάρινο βάθρο στα 11μ.- και έχει βάρος 4 τόνους.

Μέγας Αλέξανρος Θεσσαλονίκη

Μέγας Αλέξανρος Θεσσαλονίκη

7) Η αριστοκρατική παραλιακή Λεωφόρος Νίκης είναι γνωστή και ως Παλιά Παραλία, ενώ αποτελεί επίσης έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης, καθώς σε όλο το μήκος της φιλοξενεί δεκάδες καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

Παραλία Θεσσαλονίκης

Παραλία Θεσσαλονίκης

8) Η Πλατεία Αριστοτέλους, μία από τις πιο κεντρικές και φημισμένες πλατείες της Θεσσαλονίκης, δημοφιλές σημείο συνάντησης και περιπάτου για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της πόλης και παράλληλα χώρος πολιτικών συγκεντρώσεων και ποικίλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκη

9) Η περίφημη Καμάρα, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Πρόκειται για ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης και δεν είναι άλλη από την Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου, που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της οδού Εγνατίας και σε μικρή απόσταση από την Ροτόντα.

Καμάρα Θεσσαλονίκη

Καμάρα Θεσσαλονίκη

10) Η διάσημη Ροτόντα, που οφείλει το όνομά της στο κυκλικό σχήμα της, προοριζόταν αρχικά για ναός του Διός. Αργότερα, κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους, μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό, ενώ το 1590/1 έγινε τζαμί από τον Σεΐχη Σουλεϊμάν Χορτατζή Εφέντη.

Ροτόντα Θεσσαλονίκη

Ροτόντα Θεσσαλονίκη

11) Η αγορά Μπεζεστένι. Το κτίσμα διαθέτει έξι τρούλους και 4 εισόδους, μία σε κάθε δρόμο που το περιβάλλει. Πρόκειται για οθωμανικό μνημείο το οποίο κτίστηκε επί Σουλτάνου Μεχμέτ Β΄ (1455-1459) και βρίσκεται απέναντι από το Αλκαζάρ και το παλιό Δημαρχείο της πόλης. Η ονομασία προέρχεται από την τουρκική λέξη bezesten, που σημαίνει υφασματοπωλείο και έχει ως ρίζα την αραβική λέξη bez (=ύφασμα).

12) Το Διοικητήριο είναι ένα κτήριο του κέντρου της Θεσσαλονίκης, που κατασκευάστηκε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1891, από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli, πάνω στα ερείπια Βυζαντινού ανακτόρου. Αρχικά διέθετε τρεις ορόφους, με τον τέταρτο, σε νεοκλασσική αρχιτεκτονική, να προστίθεται το 1955. Σήμερα στεγάζει το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

13) Το Καραβάν Σαράι ήταν χώρος, όπου οι ταξιδιώτες (καραβάνια) μπορούσαν να ξεκουραστούν και να ανακάμψουν από το ταξίδι της ημέρας. Το συγκεκριμένο της Θεσσαλονίκης, από το οποίο ονοματοδοτήθηκε όλη η γύρω περιοχή, βρίσκεται στη γωνία των οδών Βενιζέλου και Βαμβακά, ενώ μπροστά του στέκει το Τζαμί Χατζά Μπέη του 15ου αι., γνωστό σε όλους ως Αλκαζάρ.

Καραβάν Σαράι Θεσσαλονίκη

Καραβάν Σαράι Θεσσαλονίκη

Μετά από μία τόσο «χορταστική» βόλτα στη Θεσσαλονίκη τι άλλο μπορεί να επιθυμεί κανείς παρά ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης και μια παραδοσιακή μπουγάτσα με τυρί, κιμά, σπανάκι ή κρέμα!

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα