H θαρραλέα κοπέλα από τη Σάμο, η δασκάλα του Κατηχητικού που ανατίναξε τους προδότες πληρώνοντάς το με το κεφάλι της.. Η ηρωίδα της Αντίστασης, Ιουλία Μπίμπα που ξύπνησε την Ευρώπη από το λήθαργο και εκτέλεσαν οι
ναζί με τσεκούρι..
Δασκάλα στο Κατηχητικό η Ιουλία Μπίμπα, εντάχθηκε αμέσως στην Αντίσταση, όταν άκουσε για δυο νεαρούς ( το Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα, όπως μάθαμε αργότερα..) που κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την
Ακρόπολη.
Δεν ήξερε ονόματα. Ήθελε απλώς να ακολουθήσει το παράδειγμά τους και προσχώρησε άμεσα σε μια αντιστασιακή οργάνωση που γνώριζε και πίστευε για τις δημοκρατικές της ευαισθησίες, την Π.Ε.Α.Ν. (Πανελλήνια Ένωση
Αγωνιζομένων Νέων). Σύντομα θα ήταν η πιο νέα ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης.
Η Ιουλία Μπίμπα συμμετείχε αμέσως σε μια από τις μεγαλύτερες αντιστασιακές πράξεις κατά των γερμανών κατακτητών και των προδοτών Ελλήνων συνεργατών τους, την πολύνεκρη ανατίναξη του κτηρίου της ναζιστικής ΕΣΠΟ (Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης)! Το εγχείρημα που τίναξε στον αέρα στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, το κτίριο στη
συμβολή Πατησίων και Γλάδστωνος. Και ήταν το συγκλονιστικό χτύπημα της ΠΕΑΝ. Αυτό που θα γινόταν σύμβολο της αντίστασης στους ναζί και θα ακουγόταν στα πέρατα της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης.
Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της προδοτικής ΕΣΠΟ. Προσκαλούσε τους υπόδουλους Έλληνες να στρατολογηθούν στην Ελληνική Λεγεώνα, την πολυεθνική δύναμη που θα πολεμούσε πλάι-πλάι με τη Βέρμαχτ στο Ανατολικό Μέτωπο.
Η ΠΕΑΝ, με αρχηγό το δημοκράτη αξιωματικό Κώστα Περρίκο, σύντομα οργάνωσε την επιχειρησιακή ομάδα των τεσσάρων παλληκαριών που θα εκτελούσαν το χτύπημα.
Για την Ιστορία, όλα τα μέλη της Π.Ε.Α.Ν.:
Αντώνης Μυτιληναίος, Θανάσης Σκούρας, Νίκος Μούρτος, Διονύσης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Λόης, Τάκης Μιχαηλίδης, Σπύρος Γαλάτης, Γιάννης Κατεβάτης, Νώντας Σπηλιωτόπουλος, Ντίνος Αυγουστάτος, Στάθης Τουρνάκης,
Σπύρος Στανωτάς, Νίκος Λάζαρης και η Ιουλία Μπίμπα..
Η καταστροφή για την ΕΣΠΟ ήταν ολοκληρωτική. Ακόμα και η Πατησίων έκλεισε για ένα δεκαήμερο μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές. Ακούστηκε ως την καρδιά της κατεχόμενης Ευρώπης.
Οι Γερμανοί αμέσως είναι στα χνάρια τους. Στις 11 του Οκτώβρη, οι Γερμανοί βρίσκονται έξω από ένα σπίτι στην οδό Θησέως. Εκεί θα πιάσουν τον Περρίκο, την Μπίμπα και τον Μυτιληναίο. Η κύρια δύναμη, ο επιχειρησιακός βραχίονας της ΠΕΑΝ, έχει πλέον εξαρθρωθεί.
Οι τέσσερις ουσιαστικοί δράστες μεταφέρθηκαν σιδηροδέσμιοι στα γραφεία της Γκεστάπο στον Πειραιά, όπου υποβλήθηκαν σε απάνθρωπα βασανιστήρια. Κανείς τους όμως δεν αποκάλυψε τίποτα . Μέσα στον πανικό μάλιστα, ο
Μυτιληναίος κατάφερε να αποδράσει, καταλήγοντας στη Μέση Ανατολή και ζώντας, να διηγηθεί όλα τα ιστορικά γεγονότα. Οι υπόλοιποι τρεις καταδικάστηκαν σε θάνατο.
Ο Περρίκος εκτελέστηκε στο σκοπευτήριο της Καισαριανής στις 4 Φεβρουαρίου 1943, ακολουθώντας τέσσερις ακόμα αγωνιστές της ΠΕΑΝ που εκτελέστηκαν στις 7 Ιανουαρίου 1943.
Η Ιουλία δεν ανοίγει το στόμα της ούτε για να ουρλιάξει!. Το ψυχικό της απόθεμα είναι πραγματικά τεράστιο. Την ώρα που οι υπόλοιποι καταδικάζονται σε θάνατο δια τουφεκισμού, η Ιουλία καταδικάζεται «εις θάνατον δι’ αποκεφαλισμού». Η Ιουλία μεταφέρθηκε στη Γερμανία και εκτελέστηκε τον Μάρτιο του 1943.. «Δια πελέκεως»..!!
Στη γωνία Πατησίων και Γλάδστωνος, στη θέση όπου στεκόταν κάποτε το μαύρο κτίριο της ΕΣΠΟ, έχει φτιαχτεί μια αναθηματική πλάκα που μνημονεύει το σαμποτάζ και τα ονόματα. Στο παρτέρι του πεζοδρόμου της Γλάδστωνος, έχει στηθεί η προτομή του Κώστα Περρίκου. Και μια τετράπλευρη στήλη, με ανάγλυφες τις μορφές της Ιουλίας και τριών ακόμα εκτελεσθέντων συντρόφων της. Του Διονύση Παπαδόπουλου, του Δημήτρη Λόη και του Γιάννη Κατεβάτη..
Δυο τετράγωνα πιο πάνω, στο Θέατρο ΑΛΦΑ, με το έργο ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, “κοιμάται” εδώ και πολλά χρόνια, μια άλλη ηρωίδα της Αντίστασης. Η Μαργαρίτα Περδικάρη. Μια μικρή δασκάλα από τα Γιάννενα.. Όπως και η Ιουλία Μπίμπα, από τη Σάμο, που έδωσαν τη ζωή τους, για μια ελεύθερη πατρίδα.. Όπως και η σημερινή νεολαία που ξεχύνεται στους δρόμους της Ελλάδας, έτοιμη να δώσει τη ζωή της, για έναν καλύτερο κόσμο..
Καληνύχτα Μαργαρίτα.. Καληνύχτα Ιουλία.. Καλημέρα Νεολαία..
.