ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

July 3, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Ιωάννινα

Ιωάννινα

28 Oct, 2021

ΓΕΝΙΚΑ

Τα Ιωάννινα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας.

Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες της Λίμνης Παμβώτιδας (υψόμετρο 500 μέτρα). Ο Δήμος Ιωαννίνων έχει πληθυσμό 130.000 άτομα, αεροδρόμιο, πανεπιστήμιο, δύο μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, μεγάλη δυνατότητα φιλοξενίας είτε για τουριστικούς είτε για επιχειρηματικούς συνεδριακούς λόγους (περισσότερα από 250 ξενοδοχεία στα Ιωάννινα, 9.000 κλίνες στην Περιφέρεια, σύμφωνα με στοιχεία του 2015).

Τα Ιωάννινα είναι μία παραμυθένια πόλη, που εδώ κι αιώνες βρίσκονται δίπλα σε μία πανέμορφη λίμνη, ανάμεσα σε θεόρατα βουνά, κοντά στις ηλιόλουστες παραλίες της Μεσογείου. Μία βάση κάθε είδους δραστηριοτήτων και –ταυτόχρονα– ένα  καταφύγιο ηρεμίας και γαλήνης κι ένας ιδανικός, σύγχρονος συνεδριακός προορισμός. Λιγότερο γνωστά, πιο φιλικά και πιο όμορφα, γεμάτα ενέργεια και πλούσια σε παραδόσεις χιλιάδων ετών.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχαιότητα – Χριστιανικοί χρόνοι

Τα Ιωάννινα είναι κτισμένα στη δυτική όχθη της λίμνης Παμβώτιδας. Πυρήνας της πόλης αποτέλεσε μία βραχώδης χερσόνησος, η οποία καταλήγει σε δύο υψώματα. Αυτή η φυσικά οχυρή θέση τειχίσθηκε από την Ελληνιστική περίοδο, όπως μαρτυρά τμήμα τείχους, που αποκαλύφθηκε κάτω από την οθωμανική και βυζαντινή οχύρωση κοντά στην κύρια πύλη του Κάστρου.

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται το μεγάλο θρησκευτικό κέντρο της Δωδώνης.

Το 168 μ.Χ. ακολουθεί η Ρωμαϊκή κατάκτηση της Ηπείρου και Ρωμαϊκά ευρήματα στις ανασκαφές εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων μαρτυρούν τη συνέχιση της κατοίκησης την περίοδο αυτή. Την έλλειψη αρχαιολογικών και ιστορικών στοιχείων για τα πρώτα χριστιανικά χρόνια συμπληρώνει η αναζήτηση της ετυμολογίας του τοπωνυμίου των Ιωαννίνων. Από τους περισσότερους μελετητές αποδίδεται σε κάποιον οικιστή Ιωάννη ή σε μονή αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη.

Βυζάντιο και Τουρκοκρατία

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204 ο Μιχαήλ Α΄ Κομνηνός Δούκας ίδρυσε το λεγόμενο «Δεσποτάτο της Ηπείρου». Στο τέλος του 13ου αιώνα η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί σημαντικό κέντρο της περιοχής με ισχυρό τείχος, ναούς και αρχοντικά.

Από τις γνωστές βυζαντινές οικογένειες των Φιλανθρωπινών και των Στρατηγόπουλων ιδρύονται οι περιώνυμες μονές αφιερωμένες στον Άγιο Νικόλαο. Ο 16ος αιώνας χαρακτηρίζεται από δημογραφική και ιδιαίτερη πνευματική ανάπτυξη. Στο Κάστρο λειτουργεί εκπαιδευτήριο και το νησί εξακολουθεί να αποτελεί μοναστικό και πνευματικό κέντρο.

Ο Ιωασάφ Φιλανθρωπινός ανακαινίζει τη μονή Φιλανθρωπινών, η οποία κοσμείται με σημαντικές τοιχογραφίες στα 1542 και 1560. Την ίδια περίοδο τοιχογραφείται η μονή Στρατηγόπουλου και ιδρύεται η μονή Ελεούσας, καθώς και η μονή Προδρόμου από την φημισμένη οικογένεια των Αψαράδων.

Σε σύγχρονη πηγή τα Ιωάννινα ονομαζόταν «μοναχόπολις» λόγω των πολλών μοναχών, που ζούσαν στην πόλη και τη γύρω περιοχή. Μετά το 1611 η πόλη κυριαρχείται από το μουσουλμανικό στοιχείο. Στο κάστρο ιδρύεται το 1618 το συγκρότημα του τζαμιού του Ασλάν Πασά στη βορειοανατολική ακρόπολη. Ο Εβλιγιά Τσελεμπή το 1670 περιγράφει εικόνα ευημερίας των Ιωαννίνων

Η περίοδος του Αλή Πασά (1788-1822)

Το 1788 διορίστηκε επίσημα πασάς των Ιωαννίνων ο Αλή Πασάς. Την περίοδο αυτή τα Γιάννινα αποτελούσαν σπουδαίο κέντρο εργαστηριακής χειροτεχνίας και εμπορίου της βαλκανικής. Οι έμποροι και βιοτέχνες δραστηριοποιούνταν στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, τη δυτική Ευρώπη, τη Ρωσία και την Αίγυπτο με βασικά τους είδη δέρματα, υφάσματα, όπλα και αντικείμενα αργυροχοΐας.

Κατά την εποχή του Αλή η πόλη απόκτησε ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, με την ίδρυση προξενείων, το διεθνές εμπόριο και τις υψηλές γνωριμίες του ηγεμόνα. Σημειώνεται δημογραφική ανάπτυξη και οι κάτοικοί της έφθαναν τους είκοσι με τριάντα χιλιάδες.

Η πόλη αποτέλεσε πνευματικό κέντρο χάρη στις φημισμένες σχολές της, οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούσαν κληροδοτήματα αποδήμων. Επιφάνιος Σχολή, Μεγάλη Σχολή, Καπλάνειος σχολή, Ζωσιμαία Σχολή. Επίσης, η πόλη αποτέλεσε το κέντρο διακίνησης των βιβλίων, που τυπώνονταν στα ελληνικά τυπογραφεία της Βενετίας.

Τον Ιούλιο 1820 ο σουλτάνος κήρυξε τον Αλή αποστάτη και από τον Αύγουστο ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης, που διήρκησε ενάμιση χρόνο. Ακολούθησε καταστροφή της πόλης κατά την πολιορκία με αποτέλεσμα την εξαθλίωση των κατοικιών.

Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Τα Γιάννινα απελευθερώθηκαν από τους Τούρκους το 1913. Καθοριστική ήταν η συμβολή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί θεαματική δημογραφική και οικονομική ανάπτυξη. Συνεχιστές της πλούσιας πνευματικής παράδοσης αποτελούν το Πανεπιστήμιο της πόλης, καθώς και η αξιόλογη τοπική καλλιτεχνική δραστηριότητα. Η σημερινή φυσιογνωμία της πόλης και τα σωζόμενα μνημεία της προσφέρουν ελάχιστη και μάλιστα άνιση μαρτυρία της Ιστορίας της.

Οι διώξεις και οι καταστροφές του χριστιανικού στοιχείου μετά την επανάσταση του 1611 εξαφάνισαν τα μνημεία της περίλαμπρης βυζαντινής περιόδου, καθώς και εκείνα της πρώιμης μεταβυζαντινής εποχής. ενώ τα διάσπαρτα εκτός των τειχών μνημεία, όσα σώθηκαν, συχνά υποβαθμίζονται μέσα στην άναρχη και πυκνή δόμηση της νεότερης πόλης.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο κέντρο μίας όμορφης κοιλάδας, ανάμεσα σε μεγάλα βουνά και μία λίμνη, μια ώρα μακριά από τις παραλίες του Ιονίου. Η πόλη χτίστηκε πάνω στην Ρωμαϊκή Εγνατία Οδό, το δρόμο που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία, έναν από τους αρχαιότερους δρόμους του κόσμο. Από την Λίθινη εποχή, τους αρχαιοελληνικούς πολιτισμούς, τα Ρωμαϊκά και τα Βυζαντινά δεσποτάτα, μέχρι τους Οθωμανούς πασάδες και το σύγχρονο ελληνικό κράτος, τα ίχνη της Ιστορίας οδηγούν στα αξιοθέατα, που δεν πρέπει να χάσει ο κάθε επισκέπτης της πόλης

 1. Έξι σημαντικά μουσεία
 2. Ένα μοναδικό αρχέγονο σπήλαιο
 3. Εκθέσεις τέχνης
 4. Δεκαέξι μοναστήρια
 5. Δώδεκα εκκλησίες
 6. Μία συναγωγή
 7. Δώδεκα πολύ καλά διατηρημένα μουσουλμανικά μνημεία
 8. Μία σειρά δημοσίων κτιρίων μεγάλου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος

 

Η επίσκεψη στα Ιωάννινα αποτελεί μία απολαυστική εμπειρία ζωής, που θα διηγείσαι για χρόνια. Ένας μοναδικός συνδυασμός φυσικής ομορφιάς, ιστορίας, παράδοσης και αρχοντιάς, ένας συνδυασμός θεαμάτων, ήχων, γεύσεων και οσμών που προκαλεί και τις πέντε σου αισθήσεις

Τα Ιωάννινα είναι ένας μοναδικός προορισμός και προσφέρουν μία τεράστια ποικιλία δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο καθένας μπορεί να βρει κάτι!

Οι επιλογές των επισκεπτών αμέτρητες, Σας παραθέτουμε μερικές από αυτές

 1. ΝΗΣΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

               Το νησί χωρίς όνομα είναι ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λιμνών της Ευρώπης βρίσκεται στα Ιωάννινα. Το νησί έχει μία παγκόσμια πρωτιά …δεν έχει όνομα! Το λένε «νησί της λίμνης» ή «νησάκι των Ιωαννίνων» και έχει περίπου 250 κατοίκους, μία κοινότητα κυρίως ψαράδων. Πρόκειται για ένα βράχο πνιγμένο στα πεύκα, με ένα μοναδικό πέτρινο οικισμό γύρω από το φυσικό του λιμάνι. Αν και μικρό, το νησί έχει επτά μοναστήρια. H τρίτη μεγαλύτερη κοινότητα Μονών στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα. Τα καραβάκια χρειάζονται μόλις 10 λεπτά για να διασχίσουν την απόσταση και φεύγουν από τις αποβάθρες του Κάστρου κάθε μισή ώρα.

               Η θέα του διάπλου είναι εκπληκτική. Από τη μία, τα Ιωάννινα με το επιβλητικό κάστρο τους και το Ασλάν τζαμί που ξεμακραίνουν κι από την άλλη το κατάφυτο νησάκι που πλησιάζει. Και τα βουνά, ολόγυρα, κλείνουν τον ορίζοντα, ειδικά όταν υφίσταται σκηνικό με ομίχλη, φαινόμενο συχνό στη λίμνη των Ιωαννίνων!

               Η αίσθηση του ταξιδιού στο χρόνο συνοδεύεται και στην περιήγησή στο νησί. Η βόλτα στα σοκάκια που σχηματίζονται ανάμεσα στα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια ηπειρώτικης κατασκευής είναι μαγευτική. Τα μαγαζάκια λαϊκής τέχνης σε συνδυασμό με τα μικρά παραδοσιακά μεζεδοπωλεία μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές. Είναι από τα ελάχιστα μέρη της Ελλάδας που οι τοπικές συνταγές είναι με βατραχοπόδαρα, φρέσκο χέλι και πέστροφα που επιλέγεται από ενυδρείο, συνοδευόμενα με ένα τοπικό τσίπουρο. Αν συνεχιστεί η πεζοπορία (αυτοκίνητα δεν υπάρχουν) τα γραφικά ασβεστωμένα μονοπάτια οδηγούν στα μοναστήρια του νησιού, θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική σπιτιών και εκκλησιών και αγοράζοντας αναμνηστικά.

               Ένας άλλος κόσμος, όταν περπατάς δίπλα στο νερό και γαληνεύεις, βλέπεις τη λίμνη και την πόλη απέναντι, ακούς μόνο το κελάηδημα των πουλιών, τον ήχο του νερού και των καλαμιών, τα βήματά στα πεσμένα φύλλα. Ανεβαίνεις προς τον λόφο και αγναντεύεις. Τώρα μπορείς να καταλάβεις τους μύθους και τους θρύλους της περιοχής, που θέλουν ένα μυστικό τούνελ να ενώνει το νησί με την πόλη ή μια τρύπα στο ξύλινο δάπεδο της μονής του Αγίου Παντελεήμονα να έγινε από τη φονική σφαίρα που σφράγισε τη μοίρα του Αλή Πασά και της περιοχής

               Οι δύο Βυζαντινές μονές, Φιλανθρωπινών και Στρατηγοπούλου, έχουν μεγάλη ιστορική και θρησκευτική αξία. Οι ομώνυμες αριστοκρατικές οικογένειες, που τις έκτισαν, εγκατέλειψαν την Πόλη μετά την Άλωσή της από τους Σταυροφόρους το 1204 και κατέφυγαν στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Πέτρινες, με ξύλινα, λεπτοσκαλισμένα τέμπλα και αγιογραφίες μοναδικής τέχνης, οι μονές αποτελούν εξαίσια δείγματα της ηπειρώτικης τέχνης, που έσμιγε την κρητική ζωγραφική παράδοση με δυτικές τεχνοτροπίες.

              

 1. ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ

               Μία βόλτα στην παραλίμνια ζώνη των Ιωαννίνων δίπλα στη λίμνη, είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσει ή να κλείσει η μέρα, ανεξαρτήτως εποχής! Η στάση για ένα καφέ ή ένα τσάι σε κάποιο παραδοσιακό καφέ ατενίζοντας τη λίμνη είναι απαραίτητη. Η λίμνη Παμβώτιδα, μία από τις ελάχιστες αστικές λίμνες της χώρας, το σήμα κατατεθέν των Ιωαννίνων, ηλικίας 26.000 ετών! Είναι με διαφορά η ομορφότερη λίμνη της Ελλάδας, με τις πυκνόφυτες όχθες της από πλατάνια ηλικίας 100 ετών και τα επιβλητικά βουνά να καθρεφτίζονται στα νερά της.

 

 1. ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

               Ανακαλύπτουμε τα καταστήματα των αργυροχρυσοχόων και τους τεχνίτες μιας παράδοσης γνωστής σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

 1. ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

               Οι πίτες και τα γλυκά της περιοχής είναι φημισμένα, κάθε μπουκιά είναι μία νόστιμη υπενθύμιση της γεωγραφικής θέσης των Ιωαννίνων στο μεταίχμιο Ευρώπης και Ανατολής. Ακόμη και ο πιο απαιτητικός γευσιγνώστης θα χαρεί.

               Τυριά μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο, φρέσκο κρέας από ζώα άγριας βοσκής, ζουμερά, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και βότανα. Το μεγαλείο της μεσογειακής κουζίνας απλώνεται και περιμένει ο επισκέπτης να το γευτεί και να το συνοδεύσει με ένα μοναδικό κρασί ή τσίπουρο παραγωγής της περιοχής των Ιωαννίνων.

               Ο μπακλαβάς, το παραδοσιακό γλυκό των Ιωαννίνων, είναι ξακουστός σε ολόκληρη την Ελλάδα. Για τους ελάχιστους που δεν το έχουν δοκιμάσει, πρόκειται για ελαφρά βουτυρωμένο φύλλο, τόσο λεπτό, όσο ένα κομμάτι χαρτί, που φτιάχνεται στο χέρι, ούτε πολύ χαλαρό, ούτε πολύ σφιχτό, κάθε στρώμα του ξεχωριστά, με στόχο να τυλίξει τη γέμιση (συνήθως μπαχάρια, ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα) και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των αρωμάτων κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Κάθε μπουκιά του θυμίζει ότι τα Ιωάννινα είναι το γευστικό σταυροδρόμι Ευρώπης και Ανατολής. Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία γεύσης, που συνδυάζει το παρελθόν με το μέλλον των Ιωαννίνων.

               H Ήπειρος έχει τεράστια παράδοση στην τυροκόμηση και πολλά από τα προιόντα της φέρουν προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Τοπική φέτα, καπνιστό τυρί μετσοβόνε, ανθότυρος και πικάντικο βασιλοτύρι.

 

 1. ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

               Τα Ιωάννινα είναι πόλη που κοιμάται λίγο! Οι εκδηλώσεις, τα πάρτι, οι επιλογές της νυχτερινής ζωής στην πόλη είναι πολλές, τα μπαρ και τα καφέ δίπλα στη λίμνη προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες χαλάρωσης και διασκέδασης κάτω από έναστρους ουρανούς ή παραμυθένιες ομίχλες, χειμώνα-καλοκαίρι. Οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές, οι παρέες γεμάτες ζωντάνια, η διασκέδαση προσιτή και τόσο ποικίλη!!!

               Ο χορός και το τραγούδι είναι συνυφασμένα με τη ζωή των κατοίκων. Γάμοι, βαφτίσεις, γιορτές και κυρίως πανηγύρια αποκτούν ζωή με το τραγούδι και το χορό. Τα δημοτικά τραγούδια είναι παντού και εκφράζουν πόνο, χαρά, λύπη, γιορτή ή πανηγύρι. Τραγούδια της ξενιτιάς αλλά και μοιρολόγια.

 

 1. ΚΑΣΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

               Το επιβλητικό κάστρο των Ιωαννίνων με τα οθωμανικά του κτίρια, χτισμένο το 528 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, είναι μία ολόκληρη πολιτεία από μόνο του. Μέσα στα τείχη αυτής της πολιτείας προόδευσε η πνευματική ζωή της πόλης και συνεχίζει να προοδεύει μέχρι σήμερα. Εκεί χτυπάει η καρδιά της. Το Κάστρο των Ιωαννίνων σας μεταφέρει σε άλλη εποχή. Θρύλοι, μύθοι και παραδόσεις ζώνουν τον επισκέπτη, τον πιάνουν από το χέρι και τον συνοδεύουν την ώρα που περιηγείται στην παλιά πόλη, την ώρα που τα περίτεχνα τζαμιά εναλλάσσονται με ανήλιαγα μπουντρούμια, μέχρι, τη λύτρωση, την επίσκεψη της υπέροχης Ακρόπολης.

Υποχρεωτική είναι η επίσκεψη στο Νέο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στον δυτικό προμαχώνα της νοτιoανατολικής ακρόπολης του Κάστρου, που συμβάλλει στη διάσωση της γνώσης για την ηπειρώτικη αργυροτεχνία, τη διάχυση στο ευρύ κοινό πληροφοριών σχετικά με την τεχνολογία της, καθώς και τη σύνδεση αυτής της τεχνολογίας με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της εποχής στην οποία αναπτύχθηκε και άκμασε

 

 1. ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

               Μόλις τέσσερα χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Ιωαννίνων, βρίσκεται το χωριό Πέραμα κι ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ευρώπης, με ιστορία 1,5 εκατομμυρίων ετών. Οι θάλαμοί του είναι τόσο όμορφοι που πολλοί επισκέπτες, γεμάτοι δέος από την ομορφιά που κρύβει η γη στο εσωτερικό της, θεωρούν αδύνατο ότι όλα όσα απολαμβάνουν έχουν διαμορφωθεί χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση! Οι σχηματισμοί είναι χιλιάδες, ο ένας πιο εντυπωσιακός από τον άλλον, άλλωστε κανένας δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη φύση στα θαύματα. Ο πιο γνωστός σταλαγμίτης στο Σπήλαιο του Περάματος είναι ο Σταυρός, αλλά μπορείτε να δείτε και το «Άγαλμα της Ελευθερίας» και τον «Αι Βασίλη»

 

 1. ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΩΔΩΝΗΣ

               Το θέατρο και το μαντείο της Δωδώνης είχε πανελλήνιο κύρος στα αρχαία χρόνια. Άρχισε να χτίζεται στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. με έδρανα από ασβεστόλιθο. Η τοποθεσία του είναι στρατηγική καθώς βρίσκεται πάνω στην αρχαία Εγνατία Οδό. Και μόνο η κατασκευή του αποτελεί δείγμα της αρχιτεκτονικής μεγαλοφυΐας των αρχαίων Ελλήνων. Από το αρχαίο θέατρο στα ρωμαϊκά χρόνια αφαιρέθηκε η πρώτη σειρά εδράνων για να λειτουργήσει με ασφάλεια ως ρωμαϊκή αρένα και να πραγματοποιούνται εκεί μονομαχίες και θηριομαχίες.

Σύμφωνα με τον μύθο δύο ζευγάρια περιστέρια έφυγαν από τις Θήβες της Αιγύπτου. Το ένα ζευγάρι πήγε στη Λιβύη όπου ιδρύθηκε το ιερό του Άμμωνα Δία και το άλλο ζευγάρι στη Δωδώνη. Ο μύθος συνδέει την ιερή βελανιδιά, σύμβολο γης και ουρανού με τη φωνή των περιστεριών, το κελάρισμα των νερών της πηγής που ανάβλυζε στον περίβολο, το θρόισμα των φύλλων και το βουητό του ανέμου στους ορειχάλκινους τρίποδες που ήταν στη σειρά. Όλα αυτά μαζί έχουν μαντικές ιδιότητες.

 

 1. ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΪΑ

               Πρόκειται για τη βασική πηγή πλούτου των 17ου και 18ου αιώνα. Τα Ιωάννινα ως κέντρο αργυροχρυσοχοίας γίνονται γνωστά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι τεχνίτες δε δημιουργούν μόνο τουριστικά σουβενίρ αλλά και μαγειρικά σκεύη, εργαλεία, όπλα. Μάλιστα εξειδικεύονται σε κάτι περίεργο. Φτιάχνουν περίτεχνα κουταλάκια και πιρουνάκια στο χώμα, μία τεχνική δύσκολη και σπάνια. Οι νέοι αργυροχρυσοχόοι χρησιμοποιούν τις τεχνικές των προηγούμενων γενιών αλλά αφήνουν σε αυτές τη σφραγίδα του νέου δημιουργού. Στα στενά του κέντρου της πόλης βρίσκουμε τους αυθεντικούς αργυροχρυσοχόους όπου μπορούμε να αγοράσουμε κάτι από τους τεχνίτες, ένα υπέροχο κόσμημα, ή ένα εκλεπτυσμένο σκεύος.

 

Μπορεί να χάσεις την αίσθηση του χρόνου στα Ιωάννινα. Είτε πρόκειται για μία τριήμερη, είτε για μία δεκαήμερη επίσκεψη, κάθε εποχή του χρόνου, υπάρχει πάντα κάτι συναρπαστικό να κάνεις, πάντα κάτι ιδιαίτερο να δεις.

 

Για το Epirus Traveller, Ioannis Smiris

 

Πηγές: Epirus Traveller & Δήμος Ιωαννιτών

Φωτογραφίες: Epirus Traveller

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This