EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Κάποτε στο χωριό

Κάποτε στο χωριό, σήμερα στο διαδίκτυο

26 Dec, 2023

Μεγαλώνοντας σε ένα μικρό χωριό -όταν ήμουν παιδί- χαιρόμουν τόσο πολύ με τις γιορτές των ανθρώπων (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, κ.α.), διότι άνοιγαν τα σπίτια  τους οι εορτάζοντες όπου  περίμεναν συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς τους να τους επισκεφτούν και να δεχτούν τις ευχές τους.      

Εμείς τα παιδιά, πηγαίναμε παρέες παρέες σε κάθε σπίτι που γιόρταζε και μπροστά από την πόρτα, ευχόμασταν «Χρόνια Πολλά» για τον/την εορτάζοντα/ουσα όπου οι νοικοκυρές μας φίλευαν γλυκό, αναλόγως τι είχε φτιάξει η καθεμία, συνήθως, κουραμπιέ, ραβανί ή κατμάρ[1](έτσι το λέγαμε στο χωριό).

          Οι  φίλοι και συγγενείς που ήταν μακριά έστελναν  ευχητήριες  κάρτες, μέσω ταχυδρομείου. Σιγά-σιγά το ωραίο αυτό έθιμο άρχισε να φθίνει, οι άνθρωποι κλείστηκαν στο καβούκι τους και στα σιωπηλά τους σπίτια, τους εορτάζοντες τους επισκέπτονται πια πολύ στενοί συγγενείς (και αν), τα παιδιά σταμάτησαν να  κτυπούν τις πόρτες για να ευχηθούν και οι νοικοκυρές απλά αγοράζουν λίγα γλυκά από το ζαχαροπλαστείο, μη τυχόν και κάποιος περάσει από το σπίτι να τους ευχηθεί. 

          Αυτή η εξέλιξη όμως, όπως ήταν επόμενο, δημιούργησε ένα μεγάλο συναισθηματικό κενό που έπρεπε να καλυφθεί. Οι ευχετήριες κάρτες αντικαταστάθηκαν  με τα  ηλεκτρονικά μηνύματα και οι επισκέψεις στα σπίτια των εορταζόντων  γίνονται πια  από μακριά, μέσω ηλεκτρονικών μέσων. (skype, facebook, viber, κ.α).  Το συναισθηματικό κενό  με κάποιο τρόπο φαίνεται(;) να τακτοποιήθηκε. Χάθηκε όμως η μαγεία της αθωότητας των παιδιών που ζούσαν τις γιορτές  καθώς και η απλότητα, η ανοιχτοσύνη και η αμεσότητα  των μεγάλων που χαίρονταν την ανθρώπινη επαφή. 

          Παραταύτα, επειδή η ευγένεια, η δοτικότητα και η ανάγκη των ανθρώπων  για αλληλεπίδραση και αρμονική συνύπαρξη είναι στοιχεία της φύσεώς μας, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την προσαρμοστικότητα,  οι άνθρωποι ακόμη και μέσα απ’ αυτό το  απρόσωπο περιβάλλον των ηλεκτρονικών επαφών (διαδίκτυο), δείχνουν την Παιδεία τους, την ευαισθησία τους  και την καλλιέργεια της ψυχής τους. Επίσης δείχνουν και το πόσο  είναι μεγάλη η  επιθυμία τους  να διατηρήσουν την απλότητα, την καλοσύνη και την ανθρωπιά τους, προσφέροντας την εκτίμηση και την αγάπη τους.

          Αυτή η ευγένεια, η γενναιοδωρία, η εκτίμηση και -γιατί όχι- η αγάπη, συναντάται ακόμη και μέσα στην καθημερινή ενασχόληση και αλληλεπίδραση μεταξύ των διαδικτυακών φίλων με την ανταλλαγή απόψεων, θέσεων, γνώσεων αλλά και εκφράσεως  σκέψεων και συναισθημάτων.

          Μέσα σε μια κοινωνία υπάρχουν όλων των κατηγοριών άνθρωποι που πρέπει κανείς να προσέχει με ποιον συνδιαλέγεται, τις σχέσεις που δημιουργεί, κ.λ.π. Κάτι αντίστοιχο, μπορούμε να ισχυριστούμε, ότι ισχύει και με το διαδίκτυο. Όπως στην καθημερινότητά μας έχουμε αναπτύξει διαπροσωπικές σχέσεις με εξαιρετικούς ανθρώπους ή συναντούμε ενδιαφέροντα άτομα έτσι και στο ηλεκτρονικό περιβάλλον μπορεί να συμβεί το ίδιο. Εξάλλου πολλοί από τους γνωστούς και φίλους στην πραγματική μας ζωή είναι συνδεδεμένοι μαζί μας και στη διαδικτυακή. 

          Όπως σε μια επέτειο, σε μια γιορτή και γενικότερα σε ένα σπουδαίο για εμάς γεγονός, μοιραζόμαστε τη χαρά μας με τους δικούς μας ανθρώπους και τους φίλους μας, έτσι και σήμερα στην ηλεκτρονική  εποχή που ζούμε, έχουμε επεκτείνει το μοίρασμα και με τους διαδικτυακούς μας φίλους.

          Όσο κι αν φαντάζει απόμακρη, τυποποιημένη και ίσως επιτηδευμένη  η σύγχρονη μορφή έκφρασης και ανταλλαγής ευχών, συγχαρητηρίων, κ.λ.π  εντούτοις καλύπτεται σε κάποιο βαθμό η ανάγκη μας για  επικοινωνία και αλληλεπίδραση. Σε κάποιο βαθμό όμως, όχι στον μεγαλύτερο. Γιατί η αξία και η σημασία που έχει η εκ του σύνεγγυς επαφή και επικοινωνία είναι μοναδική και ανεκτίμητη.

          Και αυτό φαίνεται τόσο από τη μελαγχολία και τη μοναξιά του σημερινού ανθρώπου που  απομονωμένος στο περίκλειστο του εαυτού του, ξεχάστηκε και αποξενώθηκε απ’ τις πραγματικές χαρές της ζωής, όσο κι απ’ την λάμψη στα μάτια του και το σκίρτημα στην καρδιά του, όταν θυμάται τις λαμπερές και αθώες μέρες που έζησε παιδί. Αυτές τις μέρες που δεν θα γυρίσουν ξανά αλλά και που δεν μπαίνει στον κόπο, να προσπαθήσει να ξαναφέρει στη ζωή του την απλότητα και την ανοιχτοσύνη, με όση ευγένεια και αθωότητα  του έχει απομείνει.

          Κάποτε στο χωριό όταν ήμουν παιδί περίμενα με ανυπομονησία και χαρά τις γιορτές των ανθρώπων. Τώρα πια οι άνθρωποι δεν γιορτάζουν, τα σπίτια δεν είναι ανοιχτά και τα παιδιά δεν περιμένουν γιορτές.  Μόνο που σηκώνουν για λίγο το κεφάλι τους, κοιτούν τις κλειστές πόρτες των σπιτιών και με καρδιά ανικανοποίητη, άδεια και ανυπόμονη συνεχίζουν το ηλεκτρονικό παιχνίδι στον καινούργιο τους  υπολογιστή ή στο πανάκριβο κινητό τους τηλέφωνο.

Άλλαξαν οι καιροί, πάνε πια οι μέρες της σχόλης, οι μέρες της απλότητας και της αθωότητας, τις θάψαμε όπως και τόσα άλλα αναμνηστικά των παιδικών μας χρόνων και μαζί με αυτά ξεχαστήκαμε και θάψαμε και τις καρδιές μας.

Είθε τα φετινά Χριστούγεννα να είναι η απαρχή για μια φωτεινή και δημιουργική ενατένιση της ζωής μας.

Είθε το Νέον Έτος να ανατείλει ελπιδοφόρο, ειρηνικό και πιο ανθρώπινο. 

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες, εντός και εκτός των τειχών,

ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ 2024

 

 

Γεράσιμος Σαλτός

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

 

 

[1] Tο κατιμάρι ή κατμάρ  είναι ένα παραδοσιακό γλυκό (είδος μπακλαβά) που φτιάχνεται στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας κατά την περίοδο των  Χριστουγέννων  ή κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Γίνεται από ένα μείγμα κανέλας, γαρύφαλλου, καρυδιών, αμυγδάλων, σουσαμιού και ζάχαρης. Είναι εύκολη και γρήγορη η παρασκευή του, καθώς όλα αυτά τα υλικά τυλίγονται καλά ανακατεμένα σε παραδοσιακά πλασμένο φύλλο που πλάθεται με αλεύρι, λίγο λάδι και νερό.

 

 

photo philriley427 / https://pixabay.com 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

24 ώρες

24 ώρες

Ένα πουλί κελαηδεί κάθε πρωί έξω απ’ το παραθύρι μου. Γλυκό ξυπνητήρι απεσταλμένος της φύσης μου...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This