EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Κατάργηση του βέτο

Κατάργηση του βέτο στην ΕΕ

4 Jan, 2024

Η ενδεχομένη κατάργηση της ομοφωνίας επί όσων θεμάτων δεν αποφασίζονται με ειδική πλειοψηφία στην ΕΕ (πχ εξωτερική πολιτική, πολιτική ασφαλείας και άμυνας) θα έχει καταλυτική σημασία για το μέλλον του οργανισμού. 

Κατά την άποψη των υποστηρικτών της άποψης αυτής, η κατάργηση του «βέτο» θα βελτιώσει τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων στην ΕΕ, η οποία πλέον δεν θα «μπλοκάρεται» από ένα μόνο κράτος. Η έννοια του «κοινού συμφέροντος» μετατοπίζεται από το εθνικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο και διευρύνεται η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» (πολύ σπεύδουν να μιλήσουν περί κατάργησης του εθνικισμού).

Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να συγκρατήσουμε ότι ο κόσμος αποτελείται από κράτη, τα οποία διαθέτουν (εσωτερική) νομιμοποίηση προς λήψη αποφάσεων και είναι υπεύθυνα έναντι των λαών τους για οποιεσδήποτε δεσμεύσεις αναλαμβάνουν. Οι διεθνείς οργανισμοί διευρύνουν το πεδίο δράσης των κρατών, βελτιώνουν την πολιτική απόδοση σε ορισμένους τομείς, αλλά η τελική ευθύνη παραμένει στα κράτη.

Στους τομείς, όπου διατηρείται το «βέτο», τα κράτη υπολογίζουν την ανάγκη συλλογικής δράσης της ΕΕ στο πεδίο της διεθνούς ασφαλείας, αλλά δεν απεμπολούν το εθνικό συμφέρον (όσο στενή κι αν φαντάζει η έννοια αυτή σε ορισμένους), ούτε εκχωρούν τις αρμοδιότητές τους. Σε αντίθεση με το διεθνές εμπόριο, όπου η Επιτροπή ασκεί δική της αρμοδιότητα και ομιλεί εκ μέρους όλων των κ.-μ., σε θέματα «υψηλής πολιτικής» τα κράτη διατηρούν πλήρως τις αρμοδιότητές τους και προσπαθούν να βρούν κοινή θέση σε διεθνή ζητήματα, ώστε η ΕΕ να εμφανίζεται ότι δρά με «μία φωνή».

Το «εθνικό συμφέρον» υπερέχει της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η κρίση των ετών 2010-2015 το απέδειξε.

Γιατί έχει …λυσσάξει και το γνωστό ίδρυμα υπέρ της κατάργησης του βέτο (στην Ε.Ε.); Οι Ελληνες πολιτικοί αφοπλίζουν διπλωματικά την χώρα, υποκύπτωντας στις ντιρεκτίβες του Βερολίνου

Η πρόσφατη επεισοδιακή σύνοδος κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης απέδειξε για μία ακόμη φορά την αξία του δικαιώματος βέτο ή για την ακρίβεια της απειλής χρήσης του.

Όχι, ο Ορμπαν δεν κλείστηκε…τρομοκρατημένος στην τουαλέτα επειδή φοβήθηκε την σκιά του Σόλτς, του Μακρόν και της Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, όπως έγραψαν κάποια…έγκριτα «μέσα ενημέρωσης». Αφησε απλώς τους Ευρωπαίους να βαυκαλίζονται ότι ανοίγουν την ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας, αφού πρώτα πήρε ότι ήθελε.

Δέκα δισεκατομμύρια ευρώ για το ταμείο του με την παράλληλη ομολογία ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί στην Ουγγαρία μια χαρά και φυσικά πάγωμα της βοήθειας πενήντα εκατομμυρίων ευρώ που περίμενε πως και πως για να συνεχίσει το πάρτυ της ασυδοσίας και της διαφθοράς η συμμορία του Ζελένσκι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ούγγρος ηγέτης χρησιμοποιεί το βέτο ή την απειλή χρήσης του για να αποσπάσει τεράστια ανταλλάγματα υπέρ της χώρας του. Και αυτό ακριβώς αποδεικνύει την τεράστια αξία του συγκεκριμένου διαπραγματευτικού όπλου για τους «μοναχικούς καβαλάρηδες» του ευρω-γερμανικού κλαμπ.

Η επιθυμία του Βερολίνου να απαλλαγεί μια και καλή και από το τελευταίο εμπόδιο για να επιβάλει την πολιτική του στα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας(στα υπόλοιπα ήδη κάνει το απόλυτο κουμάντο), είναι διακαής. Και απολύτως εύλογη.

  • Σε μια περίοδο που η Γερμανία διακηρύσσει νέο στρατηγικό δόγμα και σχεδιάζει να εγκαταστήσει στρατιωτική βάση με προσωπικό πέντε χιλιάδων στην…Λιθουανία, αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα έχουν αγριέψει. Οι Γερμανοί βιάζονται.

Βιάζονται να στριμώξουν τον πατροπαράδοτο εχθρό τους, τη Ρωσία και να χώσουν φύρδην-μίγδην στην ΕΕ, μελλοντικούς «πελάτες», με προεξάρχοντα τα «Δυτικά Βαλκάνια» τα οποία-πλην Σερβίας-η γερμανική γεωστρατηγική σχολή θεωρεί προνομιακή σφαίρα επιρροής.

Εχουμε ξαναπεί πολλές φορές ότι τα χούγια και οι επιδιώξεις των Γερμανών δεν αλλάζουν. Οσες κατραπακιές κι αν έχουν φάει στην ιστορία τους, σηκώνονται όρθιοι και συνεχίζουν. Αλλά αυτό δεν είναι σήμερα το θέμα μας.

Το βασικό ζήτημα που με απασχολεί είναι πώς είναι δυνατόν ελληνικά κόμματα να τάσσονται υπέρ της κατάργησης του βέτο. Της απεμπόλησης δηλαδή του τελευταίου όπλου που έχουν τα μικρότερα κράτη της ΕΕ για να προστατεύουν ζωτικά εθνικά συμφέροντα.

Το να αφοπλίζεσαι οικειοθελώς στο επίπεδο λήψης συλλογικών αποφάσεων για κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής σημαίνει ότι παραδίδεις τα κλειδιά σε τρίτους και εν προκειμένω στην Γερμανία. Υπάρχει όμως Ελληνας που να πιστεύει σήμερα ότι τα στρατηγικά συμφέροντα της συγκεκριμένης χώρας στον διεθνή περίγυρο ταυτίζονται με τα ελληνικά; Μόνο πληρωμένος υπάλληλος του Βερολίνου μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

Κι όμως. Είτε ξεκάθαρα είτε με μισόλογα, Ελληνες πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο Ανδρουλάκης, τάσσονται υπέρ της γερμανικής θέσης για κατάργηση του βέτο. Ευρωβουλευτές και των τριών μεγάλων κομμάτων έφτασαν να ψηφίσουν σχετική πρόταση. Και όλα θα κριθούν για την υλοποίηση της μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές.

Κατά την προσωπική μου γνώμη οποιαδήποτε ελληνική συναίνεση στην κατάργηση της ομοφωνίας(δηλαδή του δικαιώματος)βέτο και στην αντικατάσταση της με το σύστημα ειδικής ή διπλής πλειοψηφίας που εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο στην Γερμανία, αποτελεί συνειδητή εθνική μειοδοσία. Που θα σηκώσει από τα μνήματα όλους τους προηγούμενους αρχηγούς της μεταπολίτευσης.

  • Σε ένα πολύ πρόσφατο άρθρο του, ο εμπειρογνώμονας Παναγιώτης Ιωακειμίδης, μία από τις πιο ενδοτικές φωνές στο περιλάλητο ΕΛΙΑΜΕΠ της ελληνοτουρκικής αγάπης, καλεί την Ελλάδα να ταχθεί υπέρ της κατάργησης του βέτο για να…επιβιώσει η Ευρωπαική Ενωση!

Μόλις το περασμένο Σάββατο με ένα νέο πόνημα στα «Νέα» που έχει τίτλο: «9+1 ερωτήσεις-απαντήσεις για το βέτο στην Ευρώπη» ο κ. Ιωακειμίδης επανέρχεται για να «τεκμηριώσει» τις απόψεις του και καταλήγει να…αυτοαναιρείται γράφοντας επί λέξει:

«Βέβαια στην περίπτωση όπου διακυβεύεται γνησίως ζωτικό συμφέρον μικρής χώρας-μέλους η ομοφωνία είναι χρήσιμη. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται από (μικρές)χώρες για άσχετα θέματα…».

Ο συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ δεν μπαίνει ασφαλώς στον κόπο να εξηγήσει τι γίνεται όταν το προς συζήτηση θέμα δεν είναι «άσχετο», αλλά απολύτως σχετικό με την προστασία ζωτικού συμφέροντος κράτους-μέλους.

Καταλήγει όμως στο συμπέρασμα ότι «τα πάγια και διαχρονικά συμφέροντα της χώρας(Ελλάδας)εξυπηρετούνται με την εμβάθυνση της ενοποίησης που προάγεται με την ειδική πλειοψηφία». Υιοθετεί δηλαδή την γερμανική θέση προτάσσοντας μία καινοφανή διάκριση μεταξύ «γνησίως» και…«μη γνησίως» ζωτικών εθνικών συμφερόντων.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι πριν περίπου ένα χρόνο, ο ίδιος…τροβαδούρος της ευρωπαικής ιδέας σε ένα άλλο άρθρο του, αυτή τη φορά στο «Βήμα», στην προσπάθεια του να πείσει ότι το βέτο δεν είναι και τόσο…σημαντικό, ανέφερε χαρακτηριστικές περιπτώσεις στο παρελθόν όπου η Ελλάδα έκανε επιτυχημένη χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου ή της επίκλησης του με κορυφαίο παράδειγμα το 1999, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισότιμη ένταξη της Κύπρου.

Τότε ο κ. Ιωακειμίδης έγραφε ότι το βέτο θα πρέπει να εξακολουθήσει να ισχύει (α)στην διεύρυνση της ΕΕ,(β) σε ορισμένα ελάχιστα θεσμικά ζητήματα και (γ) σε ορισμένα ζητήματα εθνικής άμυνας. Σήμερα προτείνει να υπάρχει ένα…έκτακτο φρένο για την προστασία των «γνησίως ζωτικών συμφερόντων» των κρατών-μελών.

  • Πρακτικά δηλαδή …«πιάσ΄το αυγό και κούρευ’το», όπως θα έλεγε ο Πολύδωρας. Γιατί η  γερμανική πρόταση δεν περιλαμβάνει «ευαισθησίες» στα ζωτικά συμφέροντα τρίτων.

Και αυτό το θύμισε πρώτος απ’ όλους ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς όταν συγχυσμένος από το ελληνικό «θράσος» με το συνεχιζόμενο βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας θύμισε ότι οι στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης δεν πρέπει να «διμεροποιούνται». Γιατί η γερμανική εξωτερική πολιτική οφείλει να προχωράει γρήγορα, χωρίς περισπάσεις. Σαν οδοστρωτήρας.

Επιμύθιον: Για να έχει λυσσάξει η παρέα ΕΛΙΑΜΕΠ υπέρ της κατάργησης του βέτο είναι βέβαιο ότι κάτι στραβό συμβαίνει. Πολύ σύντομα θα κριθούν και οι πολιτικοί που θα αναγκαστούν να τοποθετηθούν.

Τόσο ο πρωθυπουργός που δύσκολα θα διαφωνήσει με την γερμανική ντιρεκτίβα, κυρίως όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επαγγέλλεται έναν νέο αριστερό πατριωτισμό. Αριστερός πατριωτισμός και υποταγή στα γερμανικά κελεύσματα δεν λέει κύριε Κασσελάκη. Είναι σαν την πασιονάρια της Αριστεράς που κατέληξε fashion victim του Golden Hall…

* Γιώργος Χαρβαλιάς  ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΣ

Ομάδα σύνταξης: Μαργαρίτα Αντωνίου, Αλέξανδρος Κατράνης, Στέφανος Λαζαρίδης, Βασιλική Σκαρά, Bill Stamos, Γεωργία Χρονοπούλου[1]

[1] Η Εβδομαδιαία Ενημέρωση Ελληνικών και Διεθνών Εξελίξεων (ΕΕΔΕ) συντάσσεται με την ευθύνη της Ομάδας Σύνταξης και δεν εκφράζει τις απόψεις του Greeik News Fl 

 

 

photo dimitrisvetsikas1969 / https://pixabay.com 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This