EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Κενές θέσεις εργασίας

Κενές θέσεις εργασίας αναμένουν εργαζομένους: ελληνικός τουρισμός 2022

24 Apr, 2022

Φωτιές στα ΜΜΕ άναψε η ανάρτηση του Ανδρέα Ανδρεάδη, Διευθύνοντα Συμβούλου της SANI-IKOS GROUP, ότι υπάρχουν πολλές κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό εφέτος, και λίγη πρόθεση για δουλειά.

Υπό αυτό το πρίσμα, πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας παραμένουν κενές, και η πλειοψηφία τους αφορά την εστίαση και το σέρβις. Σας παραθέτουμε εδώ την άποψη επαγγελματιών του τουρισμού για το θέμα, για να μην μείνουν λάθος εντυπώσεις για την “μη πρόθεση των εργαζομένων να στελεχώσουν αυτές τις θέσεις”.

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, κ. Χαράλαμπος Βούλγαρης: «Ο τουρισμός ξεκίνησε να γκαζώνει τα χρόνια των μνημονίων, όταν το βλέμμα των κυβερνώντων ήταν στραμμένο στο πως θα σωθεί η συνολική παρτίδα, με αποτέλεσμα η ενίσχυση και η φροντίδα του καλύτερου παίκτη της οικονομίας σε μεγάλο βαθμό να αγνοηθεί». Ο κος Βούλγαρης συνεχίζει τονίζοντας ότι στην Κέρκυρα υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργαζομένων, και η αρχή γίνεται από αυτή την περίοδο του Πάσχα ήδη.  «Ξενοδοχεία ανοίγουν αλλά χωρίς το πλήρες προσωπικό. Και ήδη υπάρχουν αρρυθμίες. Σε κάποιες περιπτώσεις, σε ορισμένους εργαζόμενους προτείνεται να εργαστούν με λιγότερα ρεπό. Αν δεν δέχονται, τότε ο επιχειρηματίας αναγκάζεται και κόβει από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του στους πελάτες. Τα προβλήματα είναι εδώ, για κάποιους μικρότερα για κάποιους πολύ μεγάλα. Ξενοδόχοι με δύο ή τρία ξενοδοχεία ανοίγουν μόνο το ένα λόγω έλλειψης προσωπικού. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις».

Ο κος Βούλγαρης αναφέρει πως το πρόβλημα αυτό είναι συλλογικό και όχι μόνον ελληνικό. «Μιλώντας με ξενοδόχους από όλο τον κόσμο, έχουμε καταλάβει ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που σε ένα μεγάλο βαθμό είναι κατάλοιπο της πανδημίας η οποία και προκάλεσε μεγάλες αλλαγές στο εργασιακό τοπίο. Πολλοί άνθρωποι άλλαξαν επάγγελμα μιας και ο τουρισμός φρέναρε λόγω covid.Το πρόβλημα πάντως διαφαινόταν ήδη πριν από την πανδημία. Στο νησί της Κέρκυρας για παράδειγμα άνοιξαν πολλά πεντάστερα ξενοδοχεία τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζοντας την τουριστική εικόνα στο νησί αλλά ταυτόχρονα μεγάλωσαν πολύ και οι ανάγκες σε προσωπικό. Δυστυχώς, το κομμάτι του επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά και της εκπαίδευσης, συνολικά μιλώντας, γύρω από τον τουρισμό στην Ελλάδα δεν προωθείται σωστά. Δεν μαθαίνουν οι μελλοντικοί εργαζόμενοι ότι πρόκειται για μια δουλειά με μέλλον στην οποία κάποιος μπορεί να εξελιχθεί. Και παράλληλα, υπάρχει πια και η βραχυχρόνια μίσθωση που άνθισε αποσπώντας όμως θέσεις από τον καθιερωμένο τουρισμό. Συχνά μάλιστα πρόκειται για θέσεις μαύρης εργασίας, κάτι που δημιουργεί σε εμάς, αθέμιτο ανταγωνισμό. Ένα κλασικό τέτοιο παράδειγμα είναι οι θέσεις στην καθαριότητα όπου πολλοί άνθρωποι σε αυτό το σημαντικό για τα ξενοδοχεία πόστο επιλέγουν πια ολοένα και πιο συχνά, τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πολλές καμαριέρες στα ξενοδοχεία μας φεύγουν για να δουλέψουν σε βίλες και διαμερίσματα. Οι μισθοί τους είναι μεγαλύτεροι αλλά όπως προείπα, μαύροι».

Χώρες όπως η Ισπανία έχουν συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με άλλες χώρες, όπως οι Φιλιππίνες, για εξεύρεση προσωπικού. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε πια και εμείς» μας λέει ο κος Βούλγαρης και συνεχίζει: «Πρέπει να υπάρξουν διακρατικές συνεργασίες. Επίσης, έχουμε προτείνει οι αιτούντες άσυλο για παράδειγμα ή οι μετανάστες που δεν έχουν εργασία να μπορούν αν θέλουν να εργαστούν στις τουριστικές επιχειρήσεις».

Όσον αφορά τις πολλές καταγγελίες των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού ο κος Βούλγαρης απαντά το εξής: «Σε όλες τις δουλειές υπάρχουν καλοί εργοδότες και κακοί εργοδότες. Υπάρχουν όντως κακές πρακτικές και το φαινόμενο θέλει παρακολούθηση. Τους κακούς εργοδότες τους αποβάλλει το σύστημα».

 

Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) «Πολλοί σερβιτόροι  επέστρεψαν στον κατασκευαστικό κλάδο, στις οικοδομές δηλαδή, οι οποίες έχουν ξαναπάρει μπρος. Ή επιλέγουν να εργαστούν στην βραχυχρόνια μίσθωση στον δικό τους όμως τόπο.Έχοντας ζήσει πολύ άσχημες καταστάσεις οι εργαζόμενοι στον τουρισμό προτιμούν πια την εργασιακή ασφάλεια και κοιτούν να τη διασφαλίζουν όσο περισσότερο μπορούν. Τα χρήματα είναι αρκετά λιγότερα από το να δουλεύεις σεζόν αλλά οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι δεν θα έρθουν αντιμέτωποι με όλα αυτά που είδαν τα τέσσερα-πέντε προηγούμενα χρόνια. Να σας δώσω ένα παράδειγμα του τι έβλεπαν-συνάδελφος που δουλεύει χρόνια ως σεφ σε νησιά με πήρε για να μου πει ότι φέτος δεν θα πάει πουθενά. Όπως μου είπε ακριβώς: “προτιμάω να πάω σε γυράδικο να φτιάχνω πιτόγυρα, παρά να πάω πάλι σε νησί και ας μου προσφέρει αυτή τη στιγμή ξενοδοχείο 1800 ευρώ τον μήνα, με πληρωμένα τα πάντα”. Ο ίδιος μου εξιστόρησε ότι πήγε πέρυσι να εργαστεί σε ένα νησάκι απέναντι από την Κέρκυρα, σε μεγάλη και πολυτελή τουριστική μονάδα, με μισθό 2000 ευρώ το μήνα. Τελικά, αντί για δωμάτιο που του είχε υποσχεθεί ο ιδιοκτήτης τον έβαλε μαζι με άλλους δύο σε μια τρύπα στο δεύτερο υπόγειο, δίπλα από την τεράστια μονάδα κλιματισμού που έβγαζε ζεστό αέρα. Εκτός από την αφόρητη ζέστη το δωμάτιο ήταν μουχλιασμένο και με αρουραίους. Ο ίδιος μου είπε ακόμα ότι στην κουζίνα όπου δούλευαν ο κλιματισμός δεν λειτουργούσε με αποτέλεσμα να εργάζονται σε συνθήκες…σάουνας. Όταν έφτασε ο πρώτος μήνας της πληρωμής, ο εργοδότης του έδωσε 200 ευρώ και του είπε πως θα πλήρωνε τα υπόλοιπα στο τέλος της σεζόν. Τελικά, πήρε τα μισά από τα συμφωνηθέντα ενώ τα ένσημα του ακόμα τα κυνηγάει. Άλλος ανασταλτικός παράγοντας για τους εργαζόμενους σε αυτόν τον κλάδο είναι η υποαμειβόμενη και υποδηλωμένη εργασία. Δηλώνονται πολύ λιγότερα ημερομίσθια από τα πραγματικά. Επίσης, πολύ συχνά, οι συνθήκες διαβίωσης και διαμονής στα καταλύματα που τους προσφέρουν είναι απαράδεκτες. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως κλήθηκαν να μείνουν σε σπίτια-τρώγλες, σε κοντέινερ, σε υπόγεια, σε χώρους χωρίς κλιματισμό ή χωρίς νερό. Άλλοι, μας είπαν ότι δεν τους καταβλήθηκαν τα ένσημα με αποτέλεσμα να χάνουν τον χειμώνα το δικαίωμα στο επίδομα ανέργων, το οποίο περιορίστηκε και αυτό στους τρεις μήνες. Οι εργαζόμενοι κάνουν ακόμα καταγγελίες για κακή σίτιση, αλλά και καταγγελίες ότι δούλεψαν 12ώρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς ρεπό”.

Συνεχίζει ο κος Καραγεωργόπουλος: “Μπορεί οι αγγελίες εργασίας να κάνουν λόγο για ένα “υψηλό πακέτο αποδοχών”, με διαμονή και σίτιση”, με μάξιμουμ ορίζοντα εργασίας βέβαια τους έξι μήνες και μίνιμουμ τους τρεις, εντούτοις, στην πράξη φαίνεται ότι πάρα πολλές από αυτές τις αγγελίες είναι ψευδεπίγραφες. Να σημειώσω εδώ πως οι περισσότερες καταγγελίες για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας αφορούν τις Κυκλάδες. Κάπως έτσι λοιπόν έγιναν οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία πολύ επιφυλακτικοί. Και συμβαίνει και το εξής- σε πολλές εργοδοτικές οργανώσεις, οι μεγάλοι παίκτες είναι πολλές φορές σωστοί στη συμπεριφορά τους και δίνουν και κίνητρα στους εργαζόμενους. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την πυραμίδα από κάτω και τους πολλούς περισσότερους παίκτες εκεί. Εκεί, οι αυθαιρεσίες είναι πολύ συχνές, η κατάσταση ανεξέλεγκτη και ο μηχανισμός ελέγχου σχεδόν ανύπαρκτος».

 

Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, όπως προκύπτουν στην έρευνα του newsbeast.gr  και στην δημοσιογράφο Δήμητρα Τριανταφύλλου.

Και τα συμπεράσματα δικά σας – φταίει η οικονομική πολιτική ενός κράτους ή η ευθύνη είναι και ατομική; Οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να μην εργαστούν, ή αποφασίζουν να αναζητήσουν κάτι άλλο για τον εαυτό τους; Πρέπει να λυθεί το ζήτημα τώρα, για αυτή την σεζόν, ή να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να αποκτήσει η Ελλάδα μια εθνική τουριστική πολιτική, η οποία θα λύσει όλα αυτά τα προβλήματα για όλες τις σεζόν;

 

Πηγή: newsbeast.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This