EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Κλείνουν ελληνικά σχολεία στο Μόναχο

14 Dec, 2023
Κλείνουν ελληνικά σχολεία στο Μόναχο

Κλείνουν ελληνικά σχολεία στο Μόναχο

Κλείνουν ελληνικά σχολεία στο Μόναχο

Ακόμη ένα δημοτικό σχολείο αναμένεται να κλείσει αυτές τις ημέρες, και η ελληνική κοινότητα ήδη εκφράζει ανησυχίες.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι το τρίτο κατά σειρά σχολείο που θα κλείσει μέσα σε μια δεκαετία, μάλιστα στεγάζοντας Δημοτικό σχολείο με 210 μαθητές, Γυμνάσιο με 175 μαθητές, και τμήμα εκμάθησης ελληνικών με 406 μαθητές. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό συγκρότημα «Αριστοτέλης».

Όλα φαίνεται να ξεκίνησαν όταν η ιδιοκτησία του κτηριακού συγκροτήματος ζήτησε αύξηση ενοικίου κατά 50%, κάτι που έδωσε έναρξη σε διαπραγματεύσεις μεταξύ αυτού και του πρόξενου, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να ανευρεθεί λύση μετεγκατάστασης.

Το κράτος φαίνεται να επιδοτεί ένα σχολείο σε σχέση με τους μαθητές που διαθέτει, το οποίο μεταφράζεται περίπου σε 1.500 ευρώ ανά μαθητή, ενώ το υπόλοιπο κόστος καλύπτεται από το ελληνικό κράτος (μια σχέση περίπου 80% από το γερμανικό κράτος – 20% από το ελληνικό).

Όπως αναφέρουν οι Έλληνες ομογενείς: «Το αίτημα μας είναι το σχολείο μας να παραμείνει ανοιχτό. Είχαμε πέντε Δημοτικά, έμειναν τρία και πάνε να γίνουν δύο. Σαν να έχουν ένα σχέδιο οι εκάστοτε κυβερνήσεις… Ξεκίνησαν με το σχολείο στο Άουγκσμπουργκ, το έκλεισαν. Βρίσκουν διάφορους λόγους και προφάσεις που ποτέ δεν είναι σε εμάς αναλυτικές. Δεν ξέρουμε ποτέ τίποτα. Μετά προέκυψε το σχολείο στο Νταχάου, πριν κάποιους μήνες το σχολείο “Πυθαγόρας” και τώρα έρχεται στο προσκήνιο το δικό μας σχολείο».

 

Και ο προβληματισμός συνεχίζει:

«Το 2017 είχαν διαρρεύσει λίστες λεωφορείων και ενώ είχαν γίνει οι εγγραφές, είδαμε ότι δεν υπήρχε στάση για το συγκεκριμένο κτίριο οπότε τα παιδάκια θα πήγαιναν σε άλλο κτίριο. Και τότε κινητοποιηθήκαμε όλα τα σχολεία, μας στήριξαν από Νυρεμβέργη, Στουτγκάρδη… ήθελαν να μεταφέρουν τα παιδιά από τη μία άκρη του Μονάχου στην άλλη. Κι εγώ σαν γονιός θα αναρωτιόμουν “πώς θα πάει το παιδί μου σχολείο 20 χιλιόμετρα μακριά;”. Αυτόματα ένας καχύποπτος σκέφτεται ότι “αφού έχω 10-15 γερμανικά σχολεία στη γειτονιά μου, γιατί να το πάω 20 χιλιόμετρα μακριά; Θα αναγκαστώ να το πάω σε γερμανικό”. Και θα γυρίσει και θα μου πει ο πρόξενος “Α’ Δημοτικού 15 παιδιά, Β’ Δημοτικού 12… Το σχολείο κλείνει ή το σχολείο δεν ανοίγει, γιατί οι εγγραφές είναι πολύ λίγες”. Θέλουν να αναγκάσουν τον κόσμο να μην πηγαίνει στα ελληνικά σχολεία. Περίπου 3.000 παιδιά ομογενών στο Μόναχο φοιτούν σε γερμανικά σχολεία, λόγω της αβεβαιότητας».

 

Με βάση τα δεδομένα η περιοχή του Νταχάου δεν διαθέτει δημοτικό σχολείο από τον Ιούλιο του 2013 οπότε και το τότε σχολικό έτος ενσωματώθηκε στο σχολείο «Πυθαγόρας» του Pasing, δηλαδή 95 μαθητές και 8 εκπαιδευτικοί. Από αυτά τα 95 παιδιά, μόνον τα 37 τελικώς ήρθαν στο «Πυθαγόρας» και τα άλλα μπήκαν σε γερμανικό σχολείο.

Με την σειρά του, ο «Πυθαγόρας» έκλεισε τον Ιούλιο 2023 ενώ είχε στο δυναμικό του 102 μαθηές.

 

 

πηγή: https://newsit.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This