EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Κλιματική Αλλαγή

Κλιματική Αλλαγή: Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι στο Μαϊάμι

23 Aug, 2022

Κλιματική αλλαγή: Μια πολυσυζητημένη μικρή φράση, που κρύβει τεράστιους κινδύνους. Μια δυσμενής μεταβολή του κλίματος, που οφείλεται άμεσα ή έμμεσα στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Μια κακώς κείμενη αλλαγή, που απειλεί την βιωσιμότητα του πλανήτη και κατ’ επέκταση την επιβίωση και την ποιότητα διαβίωσης του ανθρώπινου είδους και όχι μόνο.  Ας δούμε όμως το θέμα πιο αναλυτικά.

< Περιβάλλον>: μια λέξη που όλοι την γνωρίζουμε. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα όμως είναι η ιδιότητα της. Περιβάλλον είναι όλα όσα μας περιβάλλουν. Είναι το σύστημα που δημιουργεί κατάλληλες και φιλόξενες συνθήκες για την διαβίωση μας επάνω στον πλανήτη. Είναι το σπίτι μας, η ανάσα μας, το νερό που πίνουμε . Είναι το χώμα και η θάλασσα που μας τρέφει. Είναι η ζωή μας. Αλλά κάναμε λάθη. Πολλά και μεγάλα, που επηρέασαν άσχημα το σπίτι μας. Λάθη που το διαβρώνουν και το καταστρέφουν σταθερά.

Μα θα μου πείτε, πως πήγαμε μπροστά. Προκαλέσαμε την βιομηχανική επανάσταση, πετυχαίνοντας τεράστια τεχνολογικά άλματα, που έφεραν πρόοδο και ευημερία. Και φυσικά κανείς δεν αρνείται ότι η τεχνολογία , κάνει την ζωή μας ευκολότερη.. Μας διέφυγαν όμως σημαντικοί παράμετροι, που αφορούσαν το περιβάλλον μας, το σπίτι μας. Με αποτέλεσμα να πληρώνουμε πολύ ακριβά το τίμημα αυτής της ευκολίας.  Διότι η ευκολία, μας παγίδεψε στην διαρκή αναζήτηση της. Μας έφτασε στο οξύμωρο σημείο  να δημιουργούμε και να καταστρέφουμε την ίδια στιγμή. Γίναμε αξιοθέτες αλόγιστοι, που θέσαμε  αξίες με λάθος προτεραιότητες. Αγνοήσαμε τις αρνητικές επιπτώσεις  που επέφερε η τεχνολογία στο περιβάλλον. Γιατί η τεράστια τεχνολογική εξέλιξη , αλλοιώνει με δραματικό  τρόπο τα φυσικά τοπία, καταστρέφοντας τα τόσο σημαντικά για την επιβίωση μας οικοσυστήματα.

Πολύχρονες επιστημονικές μελέτες, καταδεικνύουν πως, ένα εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων, απειλούνται με αφανισμό., αν δεν σταματήσουν οι περιβαλλοντικές ατασθαλίες της παγκόσμιας βιομηχανίας. Αν τα κράτη δεν ενισχύσουν την προσπάθειες για την προστασία των τελευταίων υγιών οικοσυστημάτων που έχουν απομείνει, τότε θα γίνουμε όλοι αμέτοχοι θεατές στην εξαφάνιση του 40% των αμφίβιων ειδών,, του 1/3 των θαλάσσιων ειδών και των κοραλλιογενών υφάλων.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι ένα πολύ σημαντικό υποθαλάσσιο οικοσύστημα που φιλοξενεί σπάνια είδη ψαριών και θαλάσσιων όντων. Σύμφωνα με τις έρευνες επιστημόνων, την τελευταία δεκαετία καταστράφηκε το 14% την κοραλλιογενών υφάλων σε παγκόσμια κλίμακα.

Μέσα σε αυτά συγκαταλέγεται και το σύστημα κοραλλιών στο Μαϊάμι. Ένα από τα πιο σημαντικά και ομορφότερα κοραλλιογενή συστήματα, Ένα σπάνιο σύστημα που φιλοξενεί εξίσου σπάνια και υπέροχα πλάσματα, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας της υπερθέρμανσης, της μόλυνσης των θαλασσών και των καταστροφικών αλιευτικών πρακτικών..  Όλοι κοιτάζουν εκστατικοί την μαγευτική επιφάνεια του διάσημης  ακτής του Μαϊάμι, μα ελάχιστοι ξέρουν την ομορφιά που κρύβεται στον βυθό της, αλλά και το δράμα που ζει. Τα πανέμορφα κοράλλια της αποχρωματίζονται από την υπερθέρμανση των νερών  και κινδυνεύουν από μολυσματικές ασθένειες. Δυστυχώς ο αποχρωματισμός των υφάλων, επηρεάζει και τα ψάρια που ζουν στους υφάλους, τα οποία χάνουν με την σειρά τους το χρώμα τους. Και παρόλο  που οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν ένα μικρό μέρος του βυθού,  τα ψάρια τους τρέφουν μεγάλο ποσοστό ανθρώπινου πληθυσμού, καθώς είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.  Επιπλέον, οι ασβεστολιθικοί τους σκελετοί, προστατεύουν τις ακτές από τις καταιγίδες, ενώ συνεισφέρουν τα μέγιστα και στον τουρισμό.

Είναι πραγματικά απογοητευτικό, οικοσυστήματα που επιβίωσαν πάνω από 500 εκατομμύρια χρόνια, να πλήττονται τα τελευταία πενήντα χρόνια θανάσιμα. Είναι δε, πολύ περισσότερο απογοητευτικό, που η καταστροφή προέρχεται από ανθρώπινη παρέμβαση. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι και με όποιον τρόπο μπορούμε, για να αναχαιτίσουμε τις καταστροφές που έχουμε προκαλέσει.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This