ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

June 29, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

κυκλική οικονομία

Το εθνικό σχέδιο για την κυκλική οικονομία: Η υλοποίησή του σε επίπεδο χώρας και επιχειρήσεων

9 Nov, 2021

Κυκλική οικονομία. Είναι σημαντικό η χώρα να μεταβεί σε ένα ισορροπημένο, πράσινο, οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, που θα βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και θα συμπληρώνεται από καινοτόμες εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Το διάστημα της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης δεν θα πρέπει να το αναλογιστούμε ως χρόνο εσωστρέφειας και απομόνωσης, αλλά αντιθέτως ως μια ευκαιρία και ένα προμήνυμα για το μέλλον.

Με την άρση των περιοριστικών μέτρων η αισιοδοξία επιστρέφει και οι /επιχειρήσεις μπαίνουν σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, αλλά και ανάπτυξης. Ιστορικά, μετά από περιόδους κρίσεων, αναμένεται εκθετική ανάπτυξη και επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Προκειμένου όμως αυτή η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο και όχι από την κλασσική γραμμική οικονομία (παραγωγή-κατανάλωση-απόρριψη): αυτό της κυκλικής οικονομίας.

Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τις νέες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, ξεκινώντας την αναδιαμόρφωση του παλαιότερου Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης, έχοντας παράλληλα θέσει ως προτεραιότητα για το διάστημα 2021-2025 την υλοποίηση των δράσεων του νέου «Εθνικού σχεδίου για την κυκλική οικονομία».

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να διαμορφώσει για τη χώρα θερμότερες συνθήκες και μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας, με συχνότερη παρουσία ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι υποδομές δεν επαρκούν και οι πιθανότητες διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας των βιομηχανιών για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα αυξάνονται σημαντικά δημιουργώντας ζητήματα βιωσιμότητας.

Παράλληλα, το 50% της ελληνικής επικράτειας κινδυνεύει με ερημοποίηση μέσα στην επόμενη εικοσαετία. Επομένως η πρόληψη για την διαφύλαξη των υδάτινων πόρων και για την αποφυγή φαινομένων ερημοποίησης πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο, τόσο σε ατομικό και τοπικό, όσο και σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο.

Δημήτρης Πειρουνάκης, Supervising Senior Advisor, Consulting, KPMG στην Ελλάδα

Πριν μερικούς μήνες γνωστοποιήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος πως το μακροπρόθεσμο κόστος για τη χώρα, εάν δεν υιοθετηθούν τα απαραίτητα μέτρα για την κλιματική μετάβαση, θα ανέλθει στα 700 δισ. Ευρώ, με τις προβλέψεις αυτές να είναι εξαιρετικά βάσιμες, εάν παρατηρήσει κανείς την ένταση των κλιματικών φαινομένων τα τελευταία έτη.

Επομένως είναι σημαντικό η χώρα να μεταβεί σε ένα ισορροπημένο, πράσινο, οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, που θα βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και θα συμπληρώνεται από καινοτόμες εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επιχειρησιακού σχεδιασμού πρέπει να ενσωματωθούν και τα ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά, Διακυβέρνησης) κριτήρια προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Green Deal για το 2050. Οι ελληνικές επιχειρήσεις από την πλευρά τους καλούνται να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους μέσα από την εφαρμογή τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, την επαναχρησιμοποίηση του νερού και των αποβλήτων τους, αλλά και μέσω της ανάπτυξης συνεργειών και δράσεων βιομηχανικής συμβίωσης.

Τέλος, ως το 2027, το 30% τουλάχιστον του προϋπολογισμού της Ε.Ε. θα χρησιμοποιηθεί για την Πράσινη μετάβαση, γεγονός που μεταφράζεται συνολικά σε 550 δισ. σε επενδύσεις και οι συνολικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το 1 τρις μέχρι το 2030, με τους νέους ESG κανονισμούς να διαμορφώνουν ένα πλαίσιο διαφάνειας για τους επενδυτές, διευκολύνοντας τη ροή ιδιωτικών κεφαλαίων και επιταχύνοντας περαιτέρω τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This