EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή

ΚΥΠΡΟΣ 1974 – 2024: Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή

11 Mar, 2024

επιμέλεια Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Άλλο ένα συλλογικό βιβλίο ΚΥΠΡΟΣ  1974 – 2024 Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή, από την ελληνοεκδοτική, μετά το βιβλίο «Σμύρνη», πάντα σε επιμέλεια του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη. Βιβλία γεμάτα μνήμες από τη πρόσφατη ιστορία μας που παραμείνουν διαχρονικά για τις επόμενες γενιές.

Ο δεύτερος τόμος αφορά την όμορφη μεγαλόνησο Κύπρο.

Τριάντα συγγραφείς από Κύπρο και Ελλάδα κατέθεσαν τις μνήμες τους από το σκληρό συμβάν της στρατιωτικής εισβολής των Τούρκων και την κατάληψη της βόρειας πλευράς της νήσου. Ήταν επιτακτικά αναγκαία ετούτη η συλλογή, μετά από 50 χρόνια να αναφερθούν περιστατικά από το αποτρόπαιο γεγονός.

Το βιβλίο αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο την ποικιλία των απόψεων και των συναισθημάτων που εμπνέουν τους συγγραφείς όταν αναφέρονται στο νησί της Κύπρου. Κάθε διήγημα αναδεικνύει μια διαφορετική πτυχή της ιστορίας της Κύπρου και των ανθρώπων που την βίωσαν.

Οι συγγραφείς δίνουν φωνή στις μνήμες, τις εμπειρίες και τα όνειρα τους για την Κύπρο με λυρικό τρόπο, μελωδικές λέξεις και βαθιά συναισθήματα. Η συλλογή παρουσιάζει πολύπλευρες και διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις των συγγραφέων, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο και πολυδιάστατο πορτρέτο από τα γεγονότα της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο.

Μέσα από κάθε διήγημα αναδύεται νοερά η ομορφιά και η μαγεία του τοπίου, ο πολιτισμός, οι ανθρώπινες συμπεριφορές στις δυσκολίες και τους φόβους, οι δοκιμασίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κύπρου.

Όσοι αναγνώστες πάρουν στα χέρια το βιβλίο θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στην καρδιά και την ψυχή του νησιού μέσα από τις λέξεις και τα συναισθήματα που υπάρχουν στις σελίδες από γεγονότα αληθινά με ήρωες που τα έζησαν από πρώτο χέρι.

Η συλλογή αποτελεί έναν πολύτιμο πολιτιστικό θησαυρό που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του θέματος ως μέσο έκφρασης να μας θυμίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας. Μέσα από τις σελίδες αναδύεται η ομορφιά και η μαγεία του λόγου που αφυπνίζει συνειδήσεις. Διηγήματα το ένα καλύτερο από το άλλο, γεμάτα συναίσθημα και πόνο για τους ήρωες που αναφέρονται σε κάθε ένα από αυτά τα τριάντα.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να αναβιώσουν μνήμες και να ανακαλύψει κάποια άγνωστα γεγονότα κατά την εισβολή, μέσα από τα μάτια και τη δυναμική των τριάντα συγγραφέων που συμμετέχουν στη δημιουργία αυτού του όμορφου και σπάνιου συλλογικού έργου που θα μείνει στις επόμενες γενιές ως ο θεματοφύλακας άσβεστης μνήμης.

 

«Φίλοι του άλλου πολέμου, / σ’ αυτή την έρημη συννεφιασμένη ακρογιαλιά / σας συλλογίζομαι καθώς γυρίζει η μέρα— / Εκείνοι που έπεσαν πολεμώντας κι εκείνοι που έπεσαν χρόνια μετά τη μάχη˙ / εκείνοι που είδαν την αυγή μέσ’ απ’ την πάχνη του θανάτου / ή, μες στην άγρια μοναξιά κάτω από τ’ άστρα, / νιώσανε πάνω τους μαβιά μεγάλα / τα μάτια της ολόκληρης καταστροφής˙/ κι ακόμη εκείνοι που προσεύχουνταν / όταν το φλογισμένο ατσάλι πριόνιζε τα καράβια: / «Κύριε, βόηθα να θυμόμαστε / πώς έγινε τούτο το φονικό˙/ την αρπαγή το δόλο την ιδιοτέλεια, / το στέγνωμα της αγάπης˙/ Κύριε, βόηθα να τα ξεριζώσουμε…».

Σαλαμίνα, Κύπρος, Νοέμβρης 1953

[Γιώργος Σεφέρης, Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ΄, «Σαλαμίνα της Κύπρος». Αθήνα: Ίκαρος. (Πηγή: Η Πύλη για την ελληνική γλώσσα – 

 

Τριάντα συγγραφείς γράφουν με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Με οδηγούς τη μνήμη μα και τη φαντασία αποκαλύπτουν την ανθρώπινη τραγωδία που συντελέστηκε στην Κύπρο τη θαλασσοφίλητη και ζητεί σήμερα, πενήντα χρόνια μετά, δικαίωση και δικαιοσύνη…

 

Στον συλλογικό τόμο γράφουν οι συγγραφείς: Μαρία Αβρααμίδου, Βίβιαν Αβρααμίδου – Πλούμπη, Μάριος Αγαθοκλέους, Έρικα Αθανασίου, Πάμπης Αναγιωτός, Χρήστος Αργυρού, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Αλεξάνδρα Γαλανού, Βασίλης Γκουρογιάννης, Χρίστος Ζάνος, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Έλενα Ιωαννίδου, Κώστας Κατσώνης, Κώστας Λυμπουρής, Ανδρέας Μαλόρης, Γιώργος Μολέσκης, Κωνσταντίνος Μπούρας, Έλλη Παιονίδου, Κώστας Πατίνιος, Μαρία Πυλιώτου, Γιώργος Πύργαρης, Λιάνα Σακελλίου, Αιμίλιος Σολωμού, Κώστας Στοφόρος, Ανδρέας Συμεού, Λίτσα Τότσκα, Φίλιππος Φιλίππου, Νένα Φιλούση, Τάκης Χατζηδημητρίου, Χρίστος Χατζήπαπας

 

 

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This