ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

December 9, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Τα χέρια και ο χρόνος

Κωνσταντίνα Μαρίνη – Τα χέρια και ο χρόνος

17 Nov, 2022

Οι λέξεις που χτίζουν στίχους ενίοτε συμμορφώνουν το χάος των συναισθημάτων. Ως έμφυτη τάση η Κωνσταντίνα Μαρίνη καταγράφει τον δικό της έσω κόσμο με τη συλλογή που απαρτίζεται από 29 ποιήματα με τον γενικό τίτλο: «Τα χέρια και ο χρόνος». Με εμφανή πρόθεση ο τίτλος γίνεται αντιληπτός από το πρώτο ομώνυμο ποίημα.

Τα χέρια και ο χρόνος

Το χέρι του πατέρα μου
θυμάμαι
μ’ εμπιστοσύνη αφημένο στο δικό μου
για να περάσουμε το φανάρι
στην πλατεία.
Παιδί αυτός κι εγώ μεγάλη.
Σ’ εκείνη την αμείλικτη
αντιστροφή των ρόλων
που ο χρόνος μόνο ξέρει να επιβάλλει

Έμπλεη συναισθημάτων η ποιήτρια καταγράφει μέσω των βιωμάτων της· σαν να προσπαθεί να ξορκίσει τα κακώς κείμενα της ζωής. μπροστά στη λευκή σελίδα ως μία λευκή κάρτα η οποία δεν έχει καμιά αντιληπτική αναφορά και συχνά προκαλεί αγωνία. Είναι η ανησυχία που συχνά προκαλείται μέχρι να γραφτούν οι πρώτοι στίχοι και να κατανοήσει πως ο φόβος παρόλο που διεγείρεται από εξωτερικές καταστάσεις στην πραγματικότητα πηγάζει από τον εσωτερικό συναισθηματικό της κόσμο, καθώς για τα ζητήματα που απασχολούν την πνευματική της διάσταση είναι για ανθρώπους που πέρασαν στη ζωή της με το δικός τους αντιληπτό περιεχόμενο.
Είναι στην πραγματικότητα η επαφή της με το άγνωστο, από μία σημαντική ανθρώπινη κατάσταση που προκαλεί ενδιαφέρον βγάζοντας στην επιφάνεια πολύ βαθιά προσωπικά περιεχόμενα πού την ωθούν να ρίξει φως στα σκοτάδια του νου εκεί που κυριαρχούν οι άσβεστες μνήμες.

Πάνε χρόνια
που δεν ξανασυναντήθηκαν
το χέρι σου με το δικό μου.
Άν ζεις ή πέθανες δεν ξέρω.
Παρ’ όλα αυτά η αίσθηση επιμένει.
Χνούδι που έχει κολλήσει
αθέατο στα δάχτυλά μου,
έτσι που να νομίζω
ότι αγγίζω ακόμα τα δικά σου πότε πότε.
Ούτε ο έρωτας, ούτε η ελπίδα
Μόνο η αφή η εν τέλει,
αυτό που από ό,τι ζήσαμε
θα πεθάνει τελευταίο.

Η επαφή με την απώλεια συμπεραίνουμε στα ποιήματα της Κωνσταντίνας Μαρίνη, πως είναι οι μνήμες της που αποζητούν να εκφραστούν από μια πολύ βαθιά επιφάνεια που αναγκαστικά την ωθούν σε μια ψυχική έρευνα βγαλμένη από τον προσωπικό της κόσμο.
Κάθε στίχος ως η συνέπεια του χρόνου, αποσαφηνίζει την πραγματικότητα αποσκοπώντας στην εξύμνηση των συναισθημάτων της δίνοντας έτσι το απόλυτο νόημα στις σχέσεις της με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Οι επισκέψεις της μητέρας μου

Το παλιό μπαστούνι
κι η ομπρέλα
κρεμασμένα στην είσοδο
πίσω από την πόρτα,
σαν ξόβεργες ακίνητο
έχουν κρατήσει τον καιρό,
πίσω στην ηλικία εκείνη που ακόμα
μπορούσες να τα χρησιμοποιείς.
Και αυτή φορώντας τώρα,
με επισκέπτεται συχνά
κάθε φορά που πέφτει πάνω τους
το βλέμμα μου.
Εξάλλου γι’ αυτό το στιγμιαίο ξεγέλασμα
τα κράτησα.
Να με καθησυχάζουν κάθε τόσο
πως μόλις έχεις φθάσει τάχα.
Ότι περπάτησες μες στη βροχή
και ήρθες μόνη Τόσο δρόμο να με βρεις.
Να δεις από κοντά το νέο μου σπίτι.

Με λέξεις υπάκουες στο χρόνο ζωντανεύουν φέρνουν ενώπιον μιαν γλυκιά πραγματικότητα στο επίπεδο της ψυχικά συνειδητής πλευράς της ποιήτριας ωθώντας τη δημιουργική δυναμική της με μια πνευματική ολοκλήρωση που προσφέρει μόνον η αληθινή αγάπη για τον Άλλον.

Η ποιήτρια με βαθιά ματιά ερμηνεύει τις εμπειρίες της ακολουθώντας τη ζωή και τα περιεχόμενα της ερμηνεύοντας την πραγματικότητα ως παιδί που επανεξετάζει το παρελθόν με βασική διαίσθηση που κατευθύνει το ύφος των ποιημάτων της.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This