EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Κωνσταντίνος Μπούρας

Συγγραφέας, Ποιητής, Θεατρολόγος

Κωνσταντίνος Μπούρας

Εργοβιογραφικό τού ποιητή, Αριστούχου Διδάκτορος Κωνσταντίνου Βασιλείου Μπούρα, δημοσιογράφου, διπλ. μηχανολόγου-μηχανικού Ε.Μ.Π., εκπαιδευτή στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔ), θεατρολόγου και κριτικού, μέλους της Επιτροπής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων Μετάφρασης.
Ο Κωνσταντίνος Μπούρας γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1962.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Σπουδές:
Αριστούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1994).
Μάστερ (D.E.A.) Θεατρικών Σπουδών του γαλλικού Πανεπιστημίου Paris III (La nouvelle Sorbonne) (1998).
Πτυχιούχος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1985). Η διπλωματική του εργασία με θέμα «Τεχνολογία και Κοινωνία» βαθμολογήθηκε κατόπιν προφορικής υποστηρίξεως σε τριμελή επιτροπή με άριστα δέκα (10).
Αριστούχος διδάκτωρ του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα (2019) με θέμα «Τα θεατρικά έργα του Lawrence Durrell». Η υποστήριξη περαιώθηκε επιτυχώς την 29ην Μαΐου 2019 κι η αναγόρευση έγινε την 20ήν Νοεμβρίου 2019. Η εν λόγω διδακτορική διατριβή μπορεί να διαβαστεί online στο ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ: http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/46334#page/1/mode/2up Εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα “Το δραματικό στοιχείο της σύγχρονης ελληνικής ποίησης στα χρόνια της Κρίσης (2008-2018)”.
Εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με θέμα “Τουριστική Ανάπτυξη και Πολιτιστική Διαχείριση του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου από το 1954 μέχρι σήμερα”, με επιβλέποντα τον Καθηγητή Δ. Λαγό.
Συμμετοχή σε Επιτροπές:
Μέλος της Επιτροπής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων Μετάφρασης (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 1058/23.12.2020).
Μέλος τής ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του «Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» που εγκαινιάζει φέτος η Περιφέρεια Αττικής
Μέλος της Επιτροπής “Athens Prize for Literature” που απονέμει ο Δήμος Αθηναίων.
Μέλος της Επιτροπής «Βραβείων Κουν» και «Βραβείων της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου» που απονέμει ο Δήμος Αθηναίων.
Μέλος της Επιτροπής Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Διηγήματος τής Αλυσίδας Πολιτισμού Ianos
κ.ά.
Λογοτεχνικό Έργο: Ως συγγραφέας έχει μέχρι σήμερα εκδώσει σαράντα τέσσερα (44) βιβλία (ποίηση, θέατρο, μυθιστόρημα, δοκίμια) από τα οποία δύο (ένα μυθιστόρημα και μία θεατρική τριλογία) στη γαλλική γλώσσα. Αντλεί τα θέματά του από την Αρχαία Ελλάδα και κυρίως από τους λυρικούς και τραγικούς ποιητές. Η ελληνική μυθολογία, το Βυζάντιο, η Αλεξάνδρεια είναι οι πόλοι έλξης γύρω από τους οποίους στρέφεται επίμονα η γραφή του. Ποιήματά του περιέχονται σε ανθολογίες στην Αμερική (της «Διεθνούς Εταιρίας Ποιητών»), στη Γαλλία, στην Πολωνία, στην Ιταλία και αλλού. Το ευρωπαϊκό λογοτεχνικό περιοδικό SEMICERCHIO στο τεύχος του 1998 με τίτλο «Esiste la poesia europea?» («Υπάρχει ευρωπαϊκή ποίηση;») του αφιέρωσε ένα ιδιαίτερα τιμητικό άρθρο του Mauro Giachetti.
Θεατρικό Έργο: Την άνοιξη του 2002 παρουσιάστηκε το μονόπρακτό του «Θέσπις» από το νεοσύστατο θίασο «Ελεός» στο θέατρο «ΑΛΕΚΤΟΝ», και επαναλήφθηκε το Μάρτιο του 2003 στο θεάτρο της Σχολής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Τη θεατρική περίοδο 2002/2003 ανεβαίνει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ο δραματικός μονόλογος «Ο Θάνατος του Ευριπίδη» σε σκηνοθεσία Κων/νου Μάριου. Έχουν εκδοθεί και παρουσιάσθηκαν από τη Δημοτική Σκηνή Ηγουμενίτσας τα μονόπρακτα που περιλαμβάνονται στον τόμο «ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΑΤΗΣ», και τα οποία δανείζονται τα θέματά τους και τη μυθολογία τους από την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 και στα πλαίσια του ANALOGIO FESTIVAL 2018 ανέβηκε στο «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν» στην Αθήνα (Φρυνίχου 14) το θεατρικό του έργο «Επέκεινα» σε σκηνοθεσία Σοφίας Δερμιτζάκη και με τους ηθοποιούς: Χάρις Συμεωνίδου, Ζαχαρίας Ρόχας, Ευαγγελία Καπόγιαννη. Ιδιαίτερη τιμή, η φιλική συμμετοχή της Ρούλας Πατεράκη, στο βίντεο που προβάλλεται κατά τη διάρκεια της παράστασης. Το έργο συμπεριλαμβάνεται στον τόμο «Κρίσιμη Δεκαλογία» (θεατρικά έργα για την Κρίση και τον Σύγχρονο Άνθρωπο), εκδόσεις Τάδε Έφη, Αθήνα 2017. Από τον ίδιο τόμο, τον Σεπτέμβριο του 2018 ανέβηκε στα πλαίσια του ANALOGIO FESTIVAL 2019 στο «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν» στην Αθήνα (Φρυνίχου 14) το θεατρικό του έργο «ΌΛΗ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΏΡΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ» με εξαιρετικούς συντελεστές.
greek-news-and-Radio-FL-logo

Μάθετε Πρώτοι τα Νέα

Γραφτείτε στην εφημερίδα μας και μαθαίνετε τα νέα από πρώτο χέρι, Αξιόπιστα και με Διαφάνεια, χωρίς Φίμωτρο!

 

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This