Ένα λάθος του BBC πυροδότησε εκνευρισμό στην Ελλάδα, αφού, καλύπτοντας την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, αποκάλεσε τον Παύλο Γλύξμπουργκ, “πρίγκιπα, διάδοχο της Ελλάδας”.
Συγκεκριμένα, το BBC ζ’ητησε από τον Παύλο Γλύξμπουργκ να σχολιάσει την επικαιρότητα γύρω από το θέμα του θανάτου της Ελισάβετ, δεδομένου ότι είχαν συγγένεια. Τότε ήταν που το βρετανικό κανάλι τον αποκάλεσε “πρίγκιπα, διάδοχο του θρόνου της Ελλάδος, Παύλο”.
Δεν έμεινε εκεί το θέμα, καθώς λόγω της διεθνούς κάλυψης του ρεπορτάζ, η φωτογραφία και το σχόλιο έγιναν ευρέως γνωστά σήμερα, αναγκάζοντας πλήθος αναγνωστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να διορθώνουν το βρετανικό κανάλι.
Η Daily Mail, παίρνει την σκυτάλη, και αποκαλεί με την σειρά της τον Παύλο πρίγκιπα της Ελλάδας, γιο του τελευταίου βασιλιά της χώρας. Βεβαίως, η αλλαγή πολιτεύματος λίγο φαίνεται να συγκίνησε τα βρετανικά μέσα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.
“Δεν υπάρχει τέτοια ιδιότητα στην Ελλάδα, πρίγκιπας διάδοχος του στέμματος. Το πολιτειακό έχει κριθεί οριστικά με δημοψήφισμα στη Μεταπολίτευση. Το πώς αυτοαποκαλείται κανείς είναι δικό του ζήτημα”, δήλωσε.
Για την ιστορία:
Στις 22 Νοεμβρίου 1974 προκηρύχθηκε δημοψήφισμα (ΦΕΚ Α΄ 353) και στις 8 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους διεξήχθη στην Ελλάδα για τη μορφή του πολιτεύματος μεταξύ Βασιλευόμενης και Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 69,2% υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.
Την 1η Ιουνίου 1973 η Χούντα των Συνταγματαρχών κατήργησε τη Βασιλεία στην Ελλάδα, μετά το Κίνημα του Ναυτικού εναντίον της, και εγκαθίδρυσε Προεδρική Δημοκρατία. Κανένα κόμμα δεν αναγνώρισε το δημοψήφισμα που ακολούθησε τον Ιούλιο του 1973 και δεσμεύτηκαν, μαζί με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο, στη διενέργεια άλλου, όταν αποκατασταθεί η Δημοκρατία.
Μετά την πτώση της Χούντας τον Ιούλιο του 1974 η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή υιοθέτησε τη Συντακτική Πράξη της 1ης Αυγούστου 1974 και επανέφερε σε ισχύ το Σύνταγμα της 1 Ιανουαρίου 1952, χωρίς τις θεμελιώδεις διατάξεις, δηλαδή αυτές που αφορούσαν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος ως Βασιλευομένης Δημοκρατίας. Η αναστολή των διατάξεων περί Αρχηγού Κράτους θα κρινόταν με δημοψήφισμα, που θα γινόταν εν καιρώ. Μέχρι το Δημοψήφισμα, Αρχηγός του Κράτους συνέχισε να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του στρατιωτικού καθεστώτος, στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης. Στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974, η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, επέλεξε την Αβασίλευτη Δημοκρατία με ποσοστό 69,2%.