Η μεγαλύτερη ομάδα παγκοσμίως, σχηματίστηκε από Έλληνες που έχουν σκοπό να ερευνήσουν τους μηχανισμούς ανοσολογικής βλάβης, σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία. Η ομάδα χρηματοδοτείται με 4,7 εκατ. Ευρώ από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.
Ο Αριστείδης Ηλιόπουλος, ένας από τους επιστημονικούς υπεύθυνους του έργου και καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής, Δντης του Εργαστηρίου Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και δήλωσε ότι οι πνευμονίες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου από λοιμώδη αίτια σε όλο τον κόσμο.
Σοβαρή επιπλοκή της πνευμονίας οι λοιμώξεις του πνεύμονα από μύκητες και άλλα ευκαιριακά παθογόνα, ως δευτερογενείς λοιμώξεις που παρουσιάζονται π.χ. σε νοσηλευόμενους με σοβαρή πνευμονία, από γρίππη ή κορωνοϊό, ή και σε ανοσοκατασταλμένους αιματολογικούς ασθενείς.
Οι μηχανισμοί παρ’ όλα αυτά που προκαλούν αυτές τις λοιμώξεις δεν είναι γνωστοί.
Όπως δηλώνει ο κος Ηλιόπουλος: «Με την χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, Έλληνες επιστήμονες θα κληθούν να λύσουν τον γρίφο των σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού και των επιπλοκών τους».
Τις δυνάμεις τους ενώνουν πάνω από 70 ερευνητές, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τα ερευνητικά ιδρύματα Αλ. Φλέμινγκ και Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, για να δημιουργήσουν «την μεγαλύτερη ομάδα μελέτης του νοσήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, μια πραγματικά εμβληματική ερευνητική προσπάθεια!».
Ο σκοπός της έρευνας είναι η χαρτογράφηση των μηχανισμών που προκαλούν την ανοσολογική βλάβη σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία, με εργαλεία τις τελευταίες τεχνολογίες τόσο στην γενετική όσο και στην βιολογία. Στόχος η ανάπτυξη εξατομικευμένων βιοδεικτών και καινοτόμων μοντέλων πρόγνωσης και πρόληψης των επιπλοκών.
Η έρευνα θα έχει διάρκεια 2 έτη και στο πλαίσιό τους θα λάβουν χώρα επιδημιολογικές και φαρμακογενετικές μελέτες σε ασθενείς για την εφαρμογή αντιμικροβιακών θεραπειών.
Τα βιολογικά δείγματα, τα μοριακά, ανοσολογικά, μικροβιολογικά και κλινικά δεδομένα θα δημιουργήσουν με σημαντική συλλογή που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη περαιτέρω μελετών.
Συντονιστής του έργου είναι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, και επιστημονικοί υπεύθυνοι οι κ. Αριστείδης Ηλιόπουλος, Καθηγητής Βιολογίας & Γενετικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, και κ. Γιώργος Χαμηλός, Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγη https://www.real.gr
photo kalhh / https://pixabay.com