EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Λοιμώξεις του αναπνευστικού

Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Έλληνες ερευνητές ασχολούνται με το σοβαρό αυτό πρόβλημα

18 May, 2023

Η μεγαλύτερη ομάδα παγκοσμίως, σχηματίστηκε από Έλληνες που έχουν σκοπό να ερευνήσουν τους μηχανισμούς ανοσολογικής βλάβης, σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία. Η ομάδα χρηματοδοτείται με 4,7 εκατ. Ευρώ από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.

Ο Αριστείδης Ηλιόπουλος, ένας από τους επιστημονικούς υπεύθυνους του έργου και καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής, Δντης του Εργαστηρίου Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και δήλωσε ότι οι πνευμονίες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου από λοιμώδη αίτια σε όλο τον κόσμο.

Σοβαρή επιπλοκή της πνευμονίας οι λοιμώξεις του πνεύμονα από μύκητες και άλλα ευκαιριακά παθογόνα, ως δευτερογενείς λοιμώξεις που παρουσιάζονται π.χ. σε νοσηλευόμενους με σοβαρή πνευμονία, από γρίππη ή κορωνοϊό, ή και σε ανοσοκατασταλμένους αιματολογικούς ασθενείς.

Οι μηχανισμοί παρ’ όλα αυτά που προκαλούν αυτές τις λοιμώξεις δεν είναι γνωστοί.

Όπως δηλώνει ο κος Ηλιόπουλος: «Με την χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, Έλληνες επιστήμονες θα κληθούν να λύσουν τον γρίφο των σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού και των επιπλοκών τους».

Τις δυνάμεις τους ενώνουν πάνω από 70 ερευνητές, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τα ερευνητικά ιδρύματα Αλ. Φλέμινγκ και Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, για να δημιουργήσουν «την μεγαλύτερη ομάδα μελέτης του νοσήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, μια πραγματικά εμβληματική ερευνητική προσπάθεια!».

Ο σκοπός της έρευνας είναι η χαρτογράφηση των μηχανισμών που προκαλούν την ανοσολογική βλάβη σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία, με εργαλεία τις τελευταίες τεχνολογίες τόσο στην γενετική όσο και στην βιολογία. Στόχος η ανάπτυξη εξατομικευμένων βιοδεικτών και καινοτόμων μοντέλων πρόγνωσης και πρόληψης των επιπλοκών.

Η έρευνα θα έχει διάρκεια 2 έτη και στο πλαίσιό τους θα λάβουν χώρα επιδημιολογικές και φαρμακογενετικές μελέτες σε ασθενείς για την εφαρμογή αντιμικροβιακών θεραπειών.

Τα βιολογικά δείγματα, τα μοριακά, ανοσολογικά, μικροβιολογικά και κλινικά δεδομένα θα δημιουργήσουν με σημαντική συλλογή που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη περαιτέρω μελετών.

 

 Συντονιστής του έργου είναι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, και επιστημονικοί υπεύθυνοι οι κ. Αριστείδης Ηλιόπουλος, Καθηγητής Βιολογίας & Γενετικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, και κ. Γιώργος Χαμηλός, Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγη  https://www.real.gr

photo kalhh / https://pixabay.com

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This