EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Λόρδος Μπάϋρον

Χαράλαμπος Κατσάρας: “Λόρδος Μπάϋρον”

29 Mar, 2022

Συγκριτικές μελέτες στην ανάλυση των ποιημάτων του
Εργοβιογραφία – Σχόλια

 

Ο Χαράλαμπος Κατσάρας, συγγραφέας του βιβλίου, έκανε μια πλούσια κι εμπεριστατωμένη μελέτη για τη ζωή και το έργο του Μπάιρον, χαρίζοντας στην ελληνική γραμματεία ένα απαράμιλλο έργο, με πολλές λεπτομέρειες κι άγνωστες σχετικά πτυχές της ζωής του.
Το βιβλίο οργανώθηκε μέσα από μια πλούσια βιβλιογραφία από σχετικές μελέτες και μεταφράσεις. Οι βιογραφίες ανθρώπων που στο πέρασμά τους άφησαν εποχή και αφύπνισαν τα παραδεδομένα ήθη, είναι αυτοί οι σπουδαίοι που εξελίσσουν την εκάστοτε κοινωνία και την πηγαίνουν αρκετά βήματα μπροστά.

Από το χρονολόγιο και μόνο που υπάρχει στο παράρτημα του βιβλίου, είναι η απόδειξη του πόσο σημαντικό ήταν το σύντομο πέρασμά του από τη ζωή, μόλις στα τριάντα επτά χρόνια του.
Η ζωή του όμως ήταν τόσο πλούσια και συμπυκνωμένη σε γεγονότα και βιώματα που ένας απλός άνθρωπος δεν θα προλάβαινε να τα ζήσει ούτε σε τρεις ζωές.
Ένα περίεργο φαινόμενο που συμβαίνει με τις σοβαρές προσωπικότητες που προσφέρουν στον κόσμο, το πέρασμα τους να είναι σύντομο.

Γεννήθηκε το 1788 στο Λονδίνο. Ήταν Άγγλος αριστοκράτης ποιητής πολιτικός, Φιλέλληνας και μια από τις σημαντικότερες μορφές του ρομαντισμού. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς ποιητές και μέχρι σήμερα παραμένει δημοφιλής.
Η ζωή του υπήρξε γεμάτη σκάνδαλα οικονομικά και ερωτικά, με αποκορύφωμα τη φημολογούμενη ερωτική σχέση του με την ετεροθαλή αδελφή του. Η μόνη νόμιμη κόρη του ήταν η Άντα Λάβλεϊς.
Κατά στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο Μπάιρον επισκέφθηκε όλες τις ιστορικές τοποθεσίες της Αττικής. Φιλοξενείται στο σπίτι του Άγγλου πρόξενου Προκοπίου Μάκρη, όπου κι ερωτεύεται παράφορα την Τερέζα Μάκρη, την μόλις 12χρονη κόρη του, στην οποία αφιέρωσε και το ποίημα του Κόρη των Αθηνών.
Το 1823 φθάνει στην Κεφαλονιά όπου παραμένει για 6 μήνες στην οικία ενός φίλου του Μαυροκορδάτου. Αργότερα εγκαθίσταται στο Μεσολόγγι όπου έρχεται σε επαφή με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο τον οποίον υποστηρίζει οικονομικά.
Εν τω μεταξύ έχει σχηματίσει ιδιωτικό στρατό από 40 Σουλιώτες υπό τους Δράκο Τζαβέλλα και Φωτομάρα.
Απεβίωσε στις 19 Απριλίου του 1824 στο Μεσολόγγι ύστερα από πυρετό. Ττο πένθος για το θάνατο του ήταν γενικό. Ο Διονύσιος Σολωμός συνέθεσε μακρά Ωδή στη μνήμη του, το περίφημο «Ωδή εις τον θάνατον του Λόρδου Μπάϋρον».
Προς εκδήλωση πένθους, στο Μεσολόγγι ρίχτηκαν 37 κανονιοβολισμοί, από την ανατολή του ηλίου μία κάθε λεπτό καθώς ήταν τότε μόνο 37 ετών.

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.
Ο George Gordon Noel, ο γνωστότερος και ίσως σημαντικότερος φιλέλληνας Λόρδος Βύρων για τους Έλληνες άτομο με κοινωνικά αντισυμβατικό χαρακτήρα ήρθε από νωρίς σε σύγκρουση με το αριστοκρατικό περιβάλλον του αλλά και με την ίδια του τη χώρα την Αγγλία την οποία εγκατέλειψε οριστικά το 1816 ο μπάιρον όμως δεν ήταν μόνο φιλέλληνας ούτε Απλά κάποιος ποιητή υπήρξε ένας από τους πυλώνες του ρομαντισμού Έφυγες κληρονόμος της γκόθικ λογοτεχνίας μεγάλος διανοητής με ρηξικέλευθες απόψεις για τη ζωή και πλήρωσε ακριβά για αυτό 196 χρόνια μετά το θάνατο του ο Μπάϋρον παραμένει ένας γνωστός άγνωστος η παρούσα Μελέτη βάζοντας βαθιά το νυστέρι της έρευνας σε κείμενα μελετητών εντρυφώντας πάνω σε αρχεία δυσεύρετα στοιχειοθετεί τον φιλέλληνα επαναστάτης ακριβής του διαστάσεις δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον αναγνώστη να είναι στο έργο και την πολυτάραχη ζωή ενός από τους μεγαλύτερους δημιουργούς όλων των εποχών.

Το βιβλίο αυτό είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This