ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

August 19, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek

Μήλος: διάσημη, παραμυθένια και μυστηριώδης όπως η Αφροδίτη, οι παραλίες και οι Κατακόμβες της

5 Sep, 2021

Γοητευτική και διάσημη όπως η Αφροδίτη της, μυστηριώδης όπως οι Κατακόμβες της, πολυποίκιλη και παραμυθένια όπως οι παραλίες της! Θεόρατα βράχια με εντυπωσιακά σχήματα, βαμμένα λευκά, κίτρινα, μαύρα και κοκκινωπά βυθίζονται στα βάθη των θαλασσών της και σπηλιές απόκοσμες σε προ(σ)καλούν να τις εξερευνήσεις. Οι χαρακτηριστικές πετρωμένες Αρκούδες υποδέχονται τους επισκέπτες του νησιού στην είσοδο του κόλπου του Αδάμαντα, τον οποίο σχηματίζει η Μήλος με το ίδιο το κορμί της και που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Πανέμορφα χωριουδάκια με ολόλευκα σπίτια, κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, όμορφες λουλουδιασμένες αυλές και γραφικά δρομάκια μας περιμένουν για να τα εξερευνήσουμε και να απολαύσουμε τη θέα που προσφέρουν: ο Αδάμαντας -το λιμάνι-, η Πλάκα -η πρωτεύουσα-, τα Πολλώνια -η ανερχόμενη τουριστική star του νησιού-, οι Τριοβάσαλοι -με τα εντυπωσιακά πασχαλινά έθιμά τους-, η Ζεφυρία -η παλιά βενετσιάνικη πρωτεύουσα του νησιού-, η Τρυπητή -με τις πολλές τρύπες στα βράχια, που της έδωσαν και τ’ όνομά της. Κι ακόμα οι Πλάκες, ο Εμπουρειός, η Πάχαινα, τα Μαντράκια, το Κλήμα, μαζί με 75 και πλέον μοναδικής ομορφιάς παραλίες, συμπληρώνουν το παζλ του μηλέικου χάρτη.

Η περιοχή του Αδάμαντα άρχισε να κατοικείται το 1824 από Κρήτες πρόσφυγες, από τα Σφακιά, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά από ψήφισμα της κυβέρνησης Καποδίστρια, οι σημερινοί απόγονοι των οποίων ονομάζονται «Μηλοκρητικοί». Μέχρι τότε η περιοχή ονομαζόταν Αλαμάντο και είχε ελάχιστα κτήρια, γρήγορα όμως έγραψε τη δική του ιστορία, χάρη στην στρατηγική του θέση και το ζωτικής σημασίας λιμάνι του. Εδώ, βρίσκεται το Στρατιωτικό Κοιμητήριο των Αγγλογάλλων του Κριμαϊκού πολέμου, υπενθυμίζοντας ότι ο Αδάμαντας υπήρξε εκείνη την περίοδο το ορμητήριο του γαλλικού στόλου. Άξιοι της προσοχής μας είναι επίσης οι ναοί της Αγίας Τριάδας -εκκλησία με σπάνια αρχιτεκτονική του 1600, που το 1700 αναφέρεται από τον Γάλλο περιηγητή Tournefort ως Παναγία η Θεοφανή και σήμερα στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο Μήλου- και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο Αδάμαντας ιδρύθηκε το 1835 αν και εκατοικείτο από Κρήτες πρόσφυγες ήδη από το 1824. Στον οικισμό δεσπόζει η τρίκλιτη βασιλική με τρούλο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που κτίστηκε μεταξύ 1864-68 και εγκαινιάσθηκε το 1870. Το ανεξάρτητο πυργόσχημο καμπαναριό κατασκευάστηκε το 1903, ενώ το 1956 τοποθετήθηκε ρολόϊ σε όροφο που προστέθηκε επί τούτου.

Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου βρίσκεται στον Αδάμαντα και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της εταιρείας S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., η οποία ανέλαβε και την δαπάνη της κατασκευής του, που ξεκίνησε το 1995 και ολοκληρώθηκε τρία χρόνια αργότερα. Το κτήριο που στεγάζει το Μουσείο περιλαμβάνει το ισόγειο και τον πρώτο όροφο, που συναποτελούν τον κατ’ εξοχήν εκθεσιακό χώρο, καθώς και τους βοηθητικούς χώρους του υπογείου. Το Συνεδριακό Κέντρο “Γεώργιος Ηλιόπουλος” εγκαινιάσθηκε τον Ιούλιο του 2000 και αποτελεί ένα κόσμημα για τη Μήλο. Στεγάζεται σε ένα παλαιό εργοστάσιο καολίνη, θαυμάσιο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’30, που αναστηλώθηκε για τον σκοπό αυτό από την ΟΡΥΜΗΛ ΑΕ.

Βορειοδυτικά του Αδάμαντα βρίσκονται τα πυκνοκατοικημένα χωριά Τριοβάσαλος και Πέρα Τριοβάσαλος, αλλά και η πρωτεύουσα της Μήλου, η Πλάκα, κτισμένη γύρω από το παλιό Κάστρο, με καθαρά κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Λευκά σπίτια, περιποιημένες αυλές και λουλούδια στα μπαλκόνια, μα πάνω απ’ όλα ανεμπόδιστη πανοραμική θέα στον κόλπο της Μήλου και ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα, την καθιστούν μία από τις γραφικότερες πολιτειούλες του νησιού. Εδώ βρίσκονται το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Στην κορυφή του Κάστρου, που χτίστηκε τον 13ο αι. από Ενετούς άρχοντες του νησιού, βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου ή Παναγιάς της Σχοινιώτισσας ή Μέσα Παναγιάς (επειδή βρίσκεται μέσα στο Κάστρο), χτισμένη στη θέση πολύ παλιάς εκκλησίας, που ανατινάχθηκε από τους Γερμανούς. Μία επίσης αξιόλογη εκκλησία είναι και η Υπαπαντή του Χριστού ή Θαλασσίτρα, με εικόνες του 17ου αιώνα.

Στην Πλάκα βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου, το οποίο στεγάζεται σε νεοκλασσικό κτήριο, με την υπογραφή του Ερνέστου Τσίλλερ, που κτίστηκε το 1870. Το Μουσείο φιλοξενεί Προϊστορική συλλογή από την Φυλακωπή, Συλλογή γλυπτών και αναγλύφων, Συλλογή οψιδιανού, Συλλογή επιγραφών και φυσικά αντίγραφο της περίφημης Αφροδίτης της Μήλου, μιας και το πρωτότυπο άγαλμα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, στα εργαστήρια του οποίου και κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο αντίγραφο.

Διασχίζοντας το χωριό Τρυπητή με τους γραφικούς ανεμόμυλους, τα βήματά μας μάς οδηγούν στις Κατακόμβες, τόπο συγκέντρωσης των πρώτων Χριστιανών για λατρευτικούς σκοπούς, αλλά και για ταφή νεκρών. Διανοίχθηκαν τον 1ο αι. μ.Χ., αλλά τον 5ο αι., ύστερα από ισχυρό σεισμό, η είσοδός τους καταπλακώθηκε και ξαναποκαλύφθηκαν τυχαία το 1840, από αρχαιοκαπήλους που τις σύλησαν. Σε μήκος 185 μέτρων εκτείνονται οι τρεις Κατακόμβες, με πέντε διαδρόμους και έναν νεκρικό θάλαμο, στους τοίχους των οποίων υπολογίζεται ότι έχουν ταφεί πολλές χιλιάδες χριστιανοί. Οι Κατακόμβες εορτάζουν κάθε χρόνο των Αγίων Πάντων.

Ένα μονοπάτι που ξεκινά από τις Kατακόμβες οδηγεί στα ερείπια του αρχαίου Θεάτρου, το οποίο με την σημερινή του μορφή ανήκει στη ρωμαϊκή εποχή, ωστόσο είναι πιθανόν η αρχική κατασκευή του οικοδομήματος να ανάγεται στην ελληνιστική εποχή. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως κεραμικά, τα γνωστά «μηλιακά αγγεία», ενώ εδώ ανακαλύφθηκε το 1820 και το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου Βρισκόμαστε πλέον σε απόσταση αναπνοής από το Κλήμα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χωριά της Μήλου, καθώς τα «σύρματα», κτίσματα που είχαν κατασκευασθεί για να «σύρνουν» εκεί και να προστατεύουν οι ντόπιοι τις βάρκες τους, σήμερα έχουν διαμορφωθεί σε καταλύματα. Βαμμένα με έντονα χρώματα δίνουν μια άλλη διάσταση, ονειρική και παραμυθένια, στο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο.

Επιστρέφουμε στον Αδάμαντα, απ’ όπου ακολουθώντας μία τελείως διαφορετική διαδρομή, προς τα ανατολικά αυτή τη φορά, θα οδηγηθούμε στα Πολλώνια, αφού πρώτα πραγματοποιήσουμε κάποιες στάσεις σε ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού. Λίγο μετά τον οικισμό της Πάχαινας, βρίσκεται η προϊστορική πόλη της Φυλακωπής, όπου οι ανασκαφές της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής έφεραν στο φως πολλά και αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και διαδοχικές εγκαταστάσεις, που χρονολογούνται μεταξύ 2300 και 1100 π.Χ., ενώ ανακαλύφθηκαν και προηγούμενα οικιστικά στρώματα. Σε άμεση γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται η παραλία και η Σπηλιά του Παπάφραγκα, όπως ονομάζονται τα τρία συνεχόμενα σπήλαια, μοναδικής ομορφιάς και επισκέψιμα μόνο με βάρκα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια και ορμητήρια πειρατών. Ακριβώς απέναντί τους, οι εντυπωσιακοί όγκοι των Γλαρονησιών, ηφαιστειακής προέλευσης, με ύψος που ξεπερνά τα 20 μέτρα. Οι μικρές θαλασσινές σπηλιές τους και τα νερά με χρώματα της γκάμας του γαλάζιου και του πράσινου, δημιουργούν ένα σκηνικό ανυπέρβλητης ομορφιάς.

Μετά από συνολικά 10 χλμ. διαδρομής, τα διάσημα Πολλώνια, το ψαράδικο λιμανάκι με θέα προς την γειτονική Κίμωλο, που πια θεωρείται ένα από τα πλέον τουριστικά ανεπτυγμένα σημεία της Μήλου, είναι επιτέλους μπροστά μας. Τα Πολλώνια, στη βόρεια πλευρά του νησιού, αγναντεύουν την Κίμωλο και υπερηφανεύονται για την υπέροχη αμμουδιά και το γραφικό λιμανάκι τους, με το όνομά τους να προέρχεται, κατά πάσα πιθανότητα, από τον ναό του Απόλλωνα, που βρισκόταν στην περιοχή του Φάρου της Πελεκούδας, στα αριστερά του οικισμού.

Οι 75 και πλέον παραλίες του νησιού είναι η μία ομορφότερη και σαγηνευτικότερη από την άλλη. Απίστευτοι χρωματισμοί και σχηματισμοί, σπηλιές, βράχια, λευκή άμμος. Όσο δύσκολοι επισκέπτες και αν είμαστε, πολλές θα μας συγκινήσουν. Το Σαρακήνικο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως η απόλυτη «σταρ» των παραλιών της Μήλου. Σεληνιακό τοπίο με κατάλευκα βράχια και καταγάλανα νερά. Κοντά στον Αδάμαντα οι αμμουδερές παραλίες Λαγκάδα και Παπικινού. Νότια, το Παλαιοχώρι και η Αγία Κυριακή. Το Κλέφτικο ή Θαλασσινά Μετέωρα και η Συκιά ή Σμαραγδένια Σπηλιά συγκαταλέγοντια μεταξύ των πλέον εντυπωσιακών τοπίων της Μεσογείου. Η γοητεία των πελώριων, ασύμμετρων ογκόλιθων, που ξεφυτρώνουν μέσα από τη θάλασσα είναι μοναδική, όπως φαντασμαγορικοί είναι και οι χρωματισμοί που δημιουργούν στα νερά των σπηλαίων οι ηλιαχτίδες που εισχωρούν από το τμήμα της οροφής που έχει καταπέσει. Κι ακόμα ο Εμπουρειός, το γραφικό ψαροχώρι με την ήρεμη παραλία του στην δυτική πλευρά του κόλπου της Μήλου και η Αχιβαδόλιμνη ή Χιβαδόλιμνη με την μικρή λιμνούλα με τις αχιβάδες -απ’ όπου και η ονομασία της-, που στολίζουν τον βυθό της. Επίσης το Ριβάρι, ο Άσπρος Κάβος και ο Άγιος Σώζων. Σε μικρούς κόλπους, τέλος, βρίσκουμε κτισμένους πανέμορφους οικισμούς, όπως τα Μαντράκια, ο Φυροπόταμος, η Αρετή και το Φουρκοβούνι.

Απαραίτητη, τέλος, θεωρείται η επίσκεψη και στην Ζεφυρία, ένα μεσόγειο χωριό, που υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, την οποία έχτισαν οι Βενετοί, αλλά εγκαταλείφθηκε εξαιτίας ενός μεγάλου σεισμού το 1767. Από την Ζεφυρία διέρχεται ο δρόμος που οδηγεί προς Παλαιοχώρι και Αγία Κυριακή.

Η περιήγηση στην Μήλο δεν τελειώνει ποτέ. Όσο την ταξιδεύουμε, τόσο ανακαλύπτουμε καινούργιες γωνιές της, που δεν είχαμε ξαναδεί. Γι’ αυτό θα θέλουμε πάντα να γυρνάμε και να ξαναγυρνάμε και να πιάνουμε το κουβάρι της γνωριμίας με το νησί της Αφροδίτης από την αρχή. Γιατί η Μήλος έχει πολλούς και ποικίλους τρόπους να μας σαγηνεύει και να μας μένει αξέχαστη!

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Απόψεις

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This