ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

August 13, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Μήνυση στην Uber

Μήνυση στην Uber από 550 γυναίκες που ισχυρίζονται για σεξουαλική επίθεση και απαγωγή από οδηγούς

14 Jul, 2022

Μήνυση στην Uber Technologies Inc. στις Ηνωμένες Πολιτείες από εκατοντάδες γυναίκες που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν σεξουαλική επίθεση, απήχθησαν, καταδιώχθηκαν και παρενοχλήθηκαν από οδηγούς της πλατφόρμας μεταφοράς.

Η Μήνυση στην Uber κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κομητείας του Σαν Φρανσίσκο στις 13 Ιουλίου, ανέφεραν οι δικηγόροι των εναγόντων σε δήλωση τύπου.

Περίπου 550 γυναίκες σε πολλές πολιτείες κάνουν μήνυση στην Uber, συμπεριλαμβανομένων γυναικών που ισχυρίζονται ότι απήχθησαν, δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, βιάστηκαν, φυλακίστηκαν, καταδιώχθηκαν, παρενοχλήθηκαν ή δέχτηκαν άλλη επίθεση από οδηγούς της Uber όταν έκαναν κράτηση μέσω της εφαρμογής Uber.

Οι δικηγόροι ανέφεραν ότι τουλάχιστον 150 ακόμη υποθέσεις διερευνώνται ενεργά.

Οι ενάγοντες εκπροσωπούνται από τη δικηγορική εταιρεία Slater Slater Schulman LLP.

«Ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο της Uber βασίζεται στο να προσφέρει στους ανθρώπους μια ασφαλή μετακίνηση προς το σπίτι, αλλά η ασφάλεια των αναβατών δεν ήταν ποτέ το μέλημά τους – η ανάπτυξη ήταν σε βάρος της ασφάλειας των επιβατών τους», δήλωσε ο Adam Slater, ιδρυτικός συνεργάτης της Slater Slater Schulman LLP. σε δελτίο ειδήσεων.

«Ενώ η εταιρεία έχει αναγνωρίσει αυτήν την κρίση σεξουαλικής επίθεσης τα τελευταία χρόνια, η πραγματική της απόκριση ήταν αργή και ανεπαρκής, με φρικτές συνέπειες», είπε ο Σλέιτερ.

Η μήνυση στην Uber ισχυρίζεται ότι ήδη από το 2014, η Uber με έδρα το Σαν Φρανσίσκο «συνειδητοποίησε ότι οι οδηγοί της επιτίθεντο σεξουαλικά και βίαζαν γυναίκες επιβάτες», αλλά και ότι οι οδηγοί της «συνέχισαν να επιτίθενται στους επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των εναγόντων των οποίων οι αξιώσεις φέρονται στην  αγωγή.

Η μήνυση στην Uber αναφέρει πολλά περιστατικά φερόμενης σεξουαλικής επίθεσης από οδηγούς Uber τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός στο Chino Hills της Καλιφόρνια τον Φεβρουάριο του 2022 και ενός άλλου στο Perris της Καλιφόρνια τον Νοέμβριο του 2021, όταν ένας οδηγός Uber φέρεται να χάιδευε και να βίασε μια επιβάτη.

Αναφέρθηκε επίσης μια σειρά από άλλα περιστατικά που χρονολογούνται από τον Οκτώβριο του 2021, τα οποία έλαβαν χώρα στην πολιτεία της Καλιφόρνια και στις πόλεις του Πίτσμπουργκ και της Βοστώνης.

«Προτεραιότητα της ανάπτυξης έναντι της ασφάλειας των πελατών»

Οι δικηγόροι των εναγόντων δήλωσαν ότι η «προτεραιότητα της Uber στην ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας των πελατών» ήταν καλά τεκμηριωμένη και σκιαγραφήθηκε στην καταγγελία τους, προσθέτοντας ότι «η Uber ήταν προσηλωμένη στο να ενσωματώσει νέους οδηγούς όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη, επομένως απέφυγε τον παραδοσιακό έλεγχο ιστορικού.”

«Επιπλέον, η Uber έχει μια μακροχρόνια πολιτική ότι δεν θα αναφέρει καμία εγκληματική δραστηριότητα —ακόμα και επιθέσεις και βιασμό— στις αρχές επιβολής του νόμου», δήλωσε ο Slater.

Πολλές αναφορές σχετικά με τα προβλήματα σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης της Uber ήρθαν στο φως με τα χρόνια, ωθώντας την εταιρεία μεταφορών να αναγνωρίσει το 2018 ότι η Uber «δεν είχε ανοσία σε αυτό το βαθιά ριζωμένο πρόβλημα» της σεξουαλικής επίθεσης, ενώ δεσμεύτηκε να κάνει σημαντικές αλλαγές , συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης υποχρεωτική διαιτησία για μεμονωμένες αξιώσεις σεξουαλικής επίθεσης ή σεξουαλικής παρενόχλησης από αναβάτες, οδηγούς ή υπαλλήλους της Uber, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, οι δικηγόροι των εναγόντων δηλώνουν ότι, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει το ζήτημα της σεξουαλικής επίθεσης από οδηγούς Uber, η εταιρεία «αρνήθηκε να εγκαταστήσει βιντεοκάμερες σε αυτοκίνητα, παρόλο που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτρέψει την επίθεση σε επιβάτες και οδηγούς, και διατήρησε μια πολιτική «τριών σημείων» για τους οδηγούς της που κρατούσε τα αρπακτικά στο τιμόνι ακόμα και μετά από σοβαρές καταγγελίες επιβατών».

Ο Slater είπε ότι η Uber θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα για να προστατεύσει τους επιβάτες της, όπως να προσθέσει κάμερες σε οχήματα που χρησιμοποιούν οι οδηγοί της και να πραγματοποιήσει πιο ισχυρούς ελέγχους ιστορικού, καθώς και να εφαρμόσει ένα «σύστημα προειδοποίησης» που θα ειδοποιεί τους επιβάτες, όταν ο οδηγός δεν το κάνει, ότι δεν παραμένουν στη σωστή διαδρομή προς έναν προορισμό.

«Η αναγνώριση του προβλήματος μέσω αναφορών ασφαλείας δεν αρκεί», είπε ο Σλέιτερ. «Είναι πλέον καιρός για την Uber να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των πελατών της».

Έκθεση Ασφαλείας

Η μήνυση στην Uber έρχεται αφότου η Uber δημοσίευσε τη δεύτερη Έκθεση Ασφάλειας στις ΗΠΑ ( pdf ) τον Ιούνιο, στην οποία η εταιρεία είπε ότι είχε λάβει συνολικά 3.824 αναφορές σεξουαλικής επίθεσης το 2019 και το 2020. Αυτές κυμαίνονταν από «μη συναινετικό φιλί ενός μη σεξουαλικού μέρος του σώματος» σε «μη συναινετική σεξουαλική διείσδυση» ή βιασμό.

Η πρώτη έκθεση ασφάλειας της Uber, η οποία κάλυψε την περίοδο από το 2017 έως το 2018, διαπίστωσε ότι ο συνολικός αριθμός αναφορών σεξουαλικής επίθεσης ήταν 5.981.

Ωστόσο, η τελευταία έκθεση αναφέρει ότι «το 99,9 τοις εκατό των ταξιδιών στην πλατφόρμα της Uber τελείωσαν χωρίς κάποιο περιστατικό ασφάλειας».

“Η σεξουαλική επίθεση είναι ένα φρικτό έγκλημα και λαμβάνουμε κάθε αναφορά στα σοβαρά”, δήλωσε εκπρόσωπος της Uber σε δήλωση στο BBC  σχετικά με τη μήνυση.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ασφάλεια, γι’ αυτό η Uber έχει δημιουργήσει νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, έχει θεσπίσει πολιτικές με επίκεντρο τους επιβάτες και είναι πιο διαφανής για σοβαρά συμβάντα. Αν και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις εκκρεμείς διαφορές, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ασφάλεια στο επίκεντρο της δουλειάς μας», πρόσθεσε η εταιρεία.

Η αναφορά έρχεται την ίδια εβδομάδα που το πρώην στέλεχος της Uber Mark MacGann διέρρευσε περισσότερα από 124.000 αρχεία που έδειχναν ότι στελέχη της Uber, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή Travis Kalanick, είχαν άγνωστες συναντήσεις με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Image: flickr.com

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This