EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Μαργκερίτ Γιουρσενάρ

Μαργκερίτ Γιουρσενάρ: “Τίποτε δεν είναι πιο αργό από την γέννηση του αληθινού Ανθρώπου”

7 Apr, 2022

Στα μέσα Δεκέμβρη του 1987, πέθαινε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές που πάτησαν τους τελευταίους αιώνες  σ’ αυτήν την γη, η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ.

Φιλόσοφος, συγγραφέας, διανοούμενη, ελληνίστρια ολκής, μ’ έναν τρόπο που αγνοούν οι ελληναράδες, κριτικά διακείμενη αριστερή με έναν τρόπο που αγνοούν οι μονίμως πολύ ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους ιδεοληπτικοί της αριστεράς, ομοφυλόφιλη κι απόλυτα κυρία με έναν τρόπο που αδυνατούν να δουν οι νοικοκυραίοι και ομοφυλόφιλοι, έκανε την ίδια την ύπαρξη της βορά και πυρά και παρανάλωμα.

Αποσυνάγωγη κι ερημίτισσα κι όμως κέντρο ενός ολόκληρου κόσμου που περίμενε κάθε βιβλίο της σαν σταθμό, πολυβραβευμένη εξαιτίας ενός απίστευτου ταλέντου που το χάλκευε στην πυρα της διαρκούς απόπειρας για βαθύτερη γνώση κι από εκεί στην ουσιαστικότερη παρέμβαση,  απομονώθηκε στην επικράτεια του λιτού, των γλάρων, (να’ ναι γλαρόπουλα ή αφρισμένα κύματα;) κι ενός παλιού ξύλινου σπιτιού μαζί με την παντοτινή σύντροφο της Γκ. Φρικ, σε μια από τις ωραιότερες περιοχές του πλανήτη, στο νησάκι του έρημου βουνού στο Μέην των ΗΠΑ.

“Όταν όλοι οι πολύπλοκοι υπολογισμοί αποδεικνύονται ψεύτικοι, όταν οι ίδιοι οι φιλόσοφοι δεν έχουν τίποτα να μας πούνε πια, είναι νόμιμο να στρεφόμαστε προς την άσκοπη φλυαρία των πουλιών ή προς το μακρινό αντίβαρο των άστρων.” Αγάπησε την αρχαία (μα και τη νεότερη βλ. Καβάφη κι Εμπειρίκο) ελληνική φιλοσοφία και φιλολογία βαθιά, και μέσα από τον μύθο της Κλυταιμνήστρας κοίταξε θεούς δικαστές και θεατές κατάματα αντιστρέφοντας όλες σχεδόν τις ερωτήσεις, ρωτώντας μας τελικά τι είδους άνθρωποι εμείς που μαζευτήκαμε ανά τους αιώνες να καταδικάσουμε την Κλυταιμνήστρα, είμαστε, σε τι κόσμο θέλουμε να ζούμε.

Στ’ Απομνημονεύματα του Αντίνοου προς τον Μ. Αυρήλιο πάλι ο ίδιος σπαραγμός, το βάρβαρο, το μάταιο, το γοητευτικό, το ‘απαραίτητο’ της εξουσίας.  Ενώ στην εξαιρετική ‘Άβυσσο ο μοναχός περιδιαβαίνει την εκβαρβαρισμένη μεσαιωνική Ευρώπη πατώντας πάνω στα ξυράφια της πολιτικής και της θρησκείας αναζητώντας το νόημα της ύπαρξης μας… “Τίποτε δεν είναι πιο αργό από την γέννηση του αληθινού Ανθρώπου” έγραψε… “Μοναξιά… Δεν πιστεύω όπως πιστεύουν, δεν ζω όπως ζουν, δεν αγαπώ όπως αγαπούν… Θα πεθάνω όπως πεθαίνουν.” Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ.

 

 

 

 

photo https://el.wikipedia.org 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This