EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (20 Μαίου 1941 – 29 Μαΐου 1941)

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (20 Μαίου 1941 – 29 Μαΐου 1941)

31 May, 2024

Η ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

 

Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί μια από τις πιο συγκλονιστικές, πρωτότυπες και παράδοξες μάχες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Στην Κρήτη έγινε η πρώτη ρωγμή στο γερμανικό μύθο για το αήττητο του Άξονα. Στην Κρήτη παίχτηκε η τρίτη πράξη του ελληνικού δράματος του έπους 1940-41, που άρχισε από τα βουνά της Ηπείρου, συνεχίστηκε στα Οχυρά της Μακεδονίας και Θράκης και έκλεισε στην Κρήτη!

Η κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς είχε τεράστια στρατηγική σημασία, γιατί θα αποτελούσε βάση εξόρμησης για τις δυνάμεις του Άξονα στις χώρες της Μέσης Ανατολής, στο Σουέζ, την Αίγυπτο και τη Βόρεια Αφρική, και θα εξασφάλιζε τις θαλάσσιες βρετανικές συγκοινωνίες μεταξύ Αλεξάνδρειας, Κύπρου και Μάλτας. Οι Γερμανοί, έπρεπε σε σύντομο χρόνο και με κεραυνοβόλες ενέργειες να καταλάβουν την Κρήτη για να συνεχίσουν τα κατακτητικά τους σχέδια προς Ρωσία, χωρίς χρονοτριβή, και να προχωρήσουν προς Μάλτα και Κύπρο. Η κατάληψη όμως της Κρήτης δεν ήταν εύκολη υπόθεση, γιατί ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνει ενέργεια από τη θάλασσα, αφού οι Γερμανοί δεν είχαν αποβατικά πλοία για μια τέτοια μεγάλη επιχείρηση αφενός, και αφετέρου ο αγγλικός στόλος κυριαρχούσε στην Μεσόγειο.

Αποφασίστηκε τελικά από τον Χίτλερ,  η κατάληψη της Κρήτης να γίνει εξολοκλήρου από τον αέρα. Έτσι, για πρώτη και τελευταία φορά οι Γερμανοί έκαναν μια τέτοιας έκτασης και μορφής αεραποβατική επιχείρηση Η στρατιωτική κατάσταση της Κρήτης την περίοδο αυτή ήταν απελπιστική. Η V Μεραρχία, η Μεραρχία της Κρήτης, η οποία είχε μεταφερθεί από το Νοέμβριο του 1940 στο Αλβανικό Μέτωπο εναντίον των Ιταλών, παρέμενε αποκλεισμένη ακόμη στην Ηπειρωτική Ελλάδα, και το κενό της οργάνωσης τής άμυνας της Κρήτης είχαν αναλάβει εξολοκλήρου οι Βρετανοί, χωρίς όμως να την υλοποιήσουν στο βαθμό που θα έπρεπε.

Από τον Νοέμβριο του 1940 μέχρι το Μάιο του 1941 άλλαξαν έξι διοικητές και η Κρήτη τελικά έμεινε ένα ανοργάνωτο και ανοχύρωτο φρούριο. Ακόμη, οι Κρητικοί ήταν σχεδόν άοπλοι, γιατί είχαν παραδώσει τον προσωπικό τους οπλισμό, περίπου 40-50.000 όπλα για να εξοπλισθεί ο Ελληνικός Στρατός, υπακούοντας στην έκκληση της Κυβέρνησης. Οι Ελληνικές Δυνάμεις της Κρήτης στις 20 Μαΐου ήταν 474 αξιωματικοί και 10.977 οπλίτες, που είχαν μεταφερθεί από τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων Πελοποννήσου, και επιπλέον, κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής συγκροτήθηκαν και πολλά τμήματα με άοπλους και ένοπλους πολίτες. Επιπλέον πρέπει να υπολογίσουμε και τους 300 Ευέλπιδες με τους αξιωματικούς τους, και τη δύναμη της Σχολής Χωροφυλακής Ρεθύμνου περίπου 15 αξιωματικούς και 900 οπλίτες. Οι Συμμαχικές Δυνάμεις ανέρχονταν σε 1.512 αξιωματικούς και 29.977 οπλίτες.. Διοικητής όλων των δυνάμεων ελληνικών και συμμαχικών (βρετανικών, νεοζηλανδικών και αυστραλιανών) ήταν ο Νεοζηλανδός Υποστράτηγος Μπέρναρντ Φράυμπεργκ που είχε αναλάβει από τις 30 Απριλίου 1941 με το Στρατηγείο του στον Άγιο Ματθαίο Χανίων.

Οι Γερμανοί διέθεσαν αρχικά 22.750 άνδρες, 1.370 αεροσκάφη και 70 πλοία υποστηριζόμενα από μικρό αριθμό ιταλικών αντιτορπιλικών και τορπιλακάτων. Τελικά, για την κατάληψη της Κρήτης έλαβαν μέρος πάνω από 60.000 Γερμανοί. Διοικητής όλων των Δυνάμεων εισβολής ήταν ο Γερμανός Πτέραρχος Λερ (LEOR).

Η μεγάλη αεραποβατική ενέργεια  είχε τη συνθηματική ονομασία Επιχείρηση «ΕΡΜΗΣ»  και είχε οργανωθεί να εκτελεστεί σε τρεις ομάδες και σε δύο φάσεις.

Δεν θα αναφερθούμε στις επιχειρήσεις, αλλά στα αποτελέσματα.

Η μάχη άρχισε από τις 6.00 το πρωί, της 20ης Μαίου και τελείωσε στις 29 Μαίου.

Έτσι, η 29η Μαΐου για δεύτερη φορά γίνεται αποφράδα ημερομηνία για το ελληνικό έθνος, γιατί την ημερομηνία αυτή και το τελευταίο προπύργιο της λευτεριάς και της αντρειοσύνης, η Κρήτη, είχε σκεπαστεί από τα μαύρα σύννεφα του Ναζισμού.

Οι απώλειες και από τις δύο πλευρές υπήρξαν τρομακτικές: Ελληνικές: Νεκροί (εξακριβωμένοι) 370, αιχμάλωτοι 5.300 και τραυματίες μεγάλος αριθμός. Κύπριοι και Παλαιστίνιοι 406.   Βρετανικές: Νεκροί 1.742, αιχμάλωτοι 11.835, τραυματίες 1.737 και επιπλέον βυθίστηκαν 2 καταδρομικά, 6 αντιτορπιλικά και χάθηκαν πάνω από 2.000 αξιωματικοί και ναύτες. Γερμανικές: Γενικά, από τους 22.000 άνδρες που έλαβαν αρχικά μέρος στην Επιχείρηση «ΕΡΜΗΣ»   σκοτώθηκαν περίπου 4.500- 5.000, αγνοούμενοι 1.995, τραυματίες πάνω από 2.600 άνδρες.

Οι απώλειες των αλεξιπτωτιστών ξεπέρασαν τις 8.000. Μόνο στο νεκροταφείο του Μάλεμε Χανίων υπάρχουν 4.465 τάφοι Γερμανών. Καταστράφηκαν 370 αεροπλάνα. Συμπερασματικά, μπορεί να αναφερθεί ότι η κατάληψη της Κρήτης οφείλεται στη πλημμελή οργάνωση της άμυνάς της από τους Βρετανούς, στην απουσία της Κρητικής Μεραρχίας, που θα πολεμούσε στο Αλβανικό Μέτωπο, στην παντελή έλλειψη οργάνωσης και εξοπλισμού της πολιτοφυλακής, στην απόλυτη αεροπορική κυριαρχία των Γερμανών, στη χρησιμοποίηση των πιο επίλεκτων τμημάτων, των αλεξιπτωτιστών, στην έλλειψη επικοινωνιών και στη μοιραία αδράνεια των Νεοζηλανδών (22 ΝΖ Τάγμα) να αντεπιτεθούν τη νύκτα 20/21 Μαΐου για την εξάλειψη του προγεφυρώματος του Μάλεμε.  Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε αιματηρή για τους Γερμανούς και ανέτρεψε όλες τις προβλέψεις και τους επιχειρησιακούς τους σχεδιασμούς. Με διαταγή του Χίτλερ οι Μονάδες των αλεξιπτωτιστών μετατράπηκαν σε Μονάδες κανονικού στρατού. Το κυριότερο που άλλαξε τον πόλεμο στην συνέχεια ήταν η καθυστέρησε 5-6 εβδομάδες η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα εναντίον της Ρωσίας (22-6-41),.   Η Γερμανία πέτυχε μια πύρρειο νίκη, τη νίκη της ήττας της. «Η Κρήτη υπήρξε ο τάφος των αλεξιπτωτιστών» (Πτέραρχος Στούντεντ).

Η κρητική αντίσταση στην αρχική μάχη και μετά στην Κατοχή είχε μεγάλες επιπτώσεις στο ηθικό των γερμανικών δυνάμεων κατοχής, αλλά και πολλά εκτεταμένα φονικά αντίποινα κατά του άμαχου πληθυσμού της Κρήτης (ολοκαύτωμα της Βιάννου, ισοπέδωση των Ανωγείων κλπ.).

Ανάγκασε τους Γερμανούς να διατηρούν μεγάλες δυνάμεις στην Κρήτη και να τις στερούν από τα άλλα μέτωπα.  Ο ίδιος ο Άγγλος Αρχιστράτηγος Ουέιβελ έγραψε: «Η Κρήτη έσωσε ουσιαστικά τη Μεσόγειο, γιατί καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος των αεραγημάτων του εχθρού, μεγάλος αριθμός αεροσκαφών και άλλες επίλεκτες γερμανικές δυνάμεις». Τέλος, «Αν ο ρωσικός λαός κατόρθωσε να ανατρέψει τον γερμανικό χείμαρρο, το οφείλει στον ελληνικό λαό, πού καθυστέρησε τις γερμανικές μεραρχίες όλον τον καιρό που θα μπορούσαν να μας γονατίσουν.

Η γιγαντομαχία της Κρήτης υπήρξε το αποκορύφωμα της ελληνικής προσφοράς».(Απομνημονεύματα του Στρατάρχη του Σοβιετικού Στρατού G. Zhukov (1896-1974).

Ο κύριος συντελεστής της Μάχης της Κρήτης υπήρξε, αναμφισβήτητα, ο Κρητικός λαός, ο οποίος για μια ακόμη φορά διαλάλησε ότι δεν ξέρει άλλο τρόπο ζωής από το να ζει ελεύθερος

 

 photo https://protothema.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This