Το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πορεία μείωσης, αφού τα κλειδωμένα επιτόκια και η αναδιάρθρωση του δανεισμού σε συνδυασμό με την πολυετή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων διαμόρφωσαν μια δημοσιονομική εξομάλυνση, που δύσκολα ανατρέπεται.
Η περίοδος του κορωνοϊού σήμαινε και αυξημένη δημόσια δαπάνη, πολύ περισσότερο και η ακόλουθη ενεργειακή κρίση, η αύξηση του ελλείμματος προϋπολογισμού και η άρση κανόνων ενισχυμένης εποπτείας, καθώς και η ρήτρα προσαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά το δημόσιο χρέος μειώνεται από το 2021 και συνεχίζει την ίδια πορεία μείωσης.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας υποχώρησε σε επίπεδο χαμηλότερο του 2020, συγκεκριμένα στα 206,3%, όμως οριακά υψηλότερο από όσο προβλεπόταν το πρώτο τετράμηνο του 2022. Συγκεντρωτικά το 2021 διαμορφώθηκε στο 195,5% του ΑΕΠ, έφτασε στα 359,1 το δεύτερο τρίμηνο του 2022, από 357,6 δις του πρώτου τριμήνου, δηλαδή υπάγεται σε μείωση κυρίως λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.
Ένα θετικό πρωτογενές πλεόνασμα 1,55 δισ. σημειώνεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, συνολικά δηλαδή στο εξάμηνο η οικονομία παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα 1,66 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο ήταν ελλειμματικό κατά 3,2 δισ. Η κυβέρνηση μετρά έσοδα 27,4 δις ευρώ, ενώ οι δαπάνες είναι χαμηλότερες στα 25,8 δις. Αντίστοιχα, οι φόροι εμφανίζουν σημαντικά καλύτερες εισπράξεις σε όλες τις κατηγορίες. Ειδικά, στο εισόδημα και την περιουσία, έφτασαν στο δεύτερο τρίμηνο στα 6 δισ. όταν κατά το προηγούμενο ήταν 2,9 δισ. Όσον αφορά την ονομαστική αξία του υπολοίπου χρέους που εκκρεμεί στο τέλος τριμήνου, αυτό διαμορφώθηκε στα 359,1 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 357,7 δισ. που ήταν κατά το πρώτο τρίμηνο.
photo: https://pixabay.com/el/