EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Μείωση του δημόσιου χρέους

22 Oct, 2022
Μείωση του δημόσιου χρέους

Μείωση του δημόσιου χρέους

Μείωση του δημόσιου χρέους

Το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πορεία μείωσης, αφού τα κλειδωμένα επιτόκια και η αναδιάρθρωση του δανεισμού σε συνδυασμό με την πολυετή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων διαμόρφωσαν μια δημοσιονομική εξομάλυνση, που δύσκολα ανατρέπεται.

Η περίοδος του κορωνοϊού σήμαινε και αυξημένη δημόσια δαπάνη, πολύ περισσότερο και η ακόλουθη ενεργειακή κρίση, η αύξηση του ελλείμματος προϋπολογισμού και η άρση κανόνων ενισχυμένης εποπτείας, καθώς και η ρήτρα προσαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά το δημόσιο χρέος μειώνεται από το 2021 και συνεχίζει την ίδια πορεία μείωσης.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας υποχώρησε σε επίπεδο χαμηλότερο του 2020, συγκεκριμένα στα 206,3%, όμως οριακά υψηλότερο από όσο προβλεπόταν το πρώτο τετράμηνο του 2022. Συγκεντρωτικά το 2021 διαμορφώθηκε στο 195,5% του ΑΕΠ, έφτασε στα 359,1 το δεύτερο τρίμηνο του 2022, από 357,6 δις του πρώτου τριμήνου, δηλαδή υπάγεται σε μείωση κυρίως λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.

Ένα θετικό πρωτογενές πλεόνασμα 1,55 δισ. σημειώνεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, συνολικά δηλαδή στο εξάμηνο η οικονομία παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα 1,66 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο ήταν ελλειμματικό κατά 3,2 δισ. Η κυβέρνηση μετρά έσοδα 27,4 δις ευρώ, ενώ οι δαπάνες είναι χαμηλότερες στα 25,8 δις.   Αντίστοιχα, οι φόροι εμφανίζουν σημαντικά καλύτερες εισπράξεις σε όλες τις κατηγορίες. Ειδικά, στο εισόδημα και την περιουσία, έφτασαν στο δεύτερο τρίμηνο στα 6 δισ. όταν κατά το προηγούμενο ήταν 2,9 δισ. Όσον αφορά την ονομαστική αξία του υπολοίπου χρέους  που εκκρεμεί στο τέλος τριμήνου, αυτό διαμορφώθηκε στα 359,1 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 357,7 δισ. που ήταν κατά το πρώτο τρίμηνο.

photo: https://pixabay.com/el/ 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This