ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

October 5, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Ελλάδα

Μιά γρήγορη ματιά στην Ελλάδα του χθές και του σήμερα

28 Mar, 2022

  Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη.

 Μας  λέει ο Γκαίτε από τον 19ο αιώνα. Καί το ακούμε ξανά μέχρι  σήμερα… τό ίδιο μήνυμα με πολλές όμως αναγνώσεις. Γιατί άλλαξαν οι καιροί τίς γλώσσες..

 Ενας πολιτισμός γενναίος και πρωτοπόρος, που καθοδήγησε μεγαλοφυιες ποιητών θεατρικών συγγραφέων, φιλοσόφων και επιστημόνων αλλά και πολιτικών, δίνοντας ανεπανάληπτες προσωπικότητες στον κόσμο του πολιτισμού.

 Όταν η Γλώσσα η ελληνική ακούγεται ,λειτουργεί σαν χειρουργικό νυστέρι, που επεμβαίνει στο μυαλό  για να το οδηγήσει στην σαφήνεια και την ακρίβεια της κάθε έννοιας που πρέπει να κατανοηθεί εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή.

Κι όταν σμίγει με την Ορθοδοξία της  γίνεται γρανιτένια γροθιά γεμάτη περηφάνια και απίστευτη δύναμη ικανή να αντιμετωπίσει  οποιοδήποτε εμπόδιο,απειλή και κίνδυνο.

“ Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες, λέει ο Γκαίτε, η ελληνική αντηχεί άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα”.

Τι ωραίος γάμος της ελληνικής γλώσσας με την ελληνική σκέψη και θρησκεία. Ολα αυτά μαζί με την ανθρωπιά που δίνει Ελλάδα παντού και πάντα οπου και όποτε χρειάζεται, την κάνουν αρχόντισσα στην παγκόσμια σκηνή. Η Ελλάδα δίνει το μήνυμα της ανθρωπιάς Μπράβο στην Ελλάδα ακούσαμε να   ακούσαμε να μας φωνάζει όλος ο κόσμος  την περασμένη χρονιά.

   Αυτή όμως είναι η μία ανάγνωση. Η μία όψη του νομίσματος, γιατί υπάρχει και η άλλη η πιο σύγχρονη η νεοελληνική που είναι λίγο πιο μελαγχολική και σου γεννάει σκεπτικισμό και μερικές φορές και οδύνη. Αυτό προκύπτει από ένα και μόνο ερώτημα .

Γιατί  τότε  η Ελλάδα περνάει τόσο βαθιές κρίσεις, και όχι μόνο βαθιές αλλά έχουν και μεγάλη διάρκεια; Γιατί μήπως όλα αυτά που ανέφερα πρωτύτερα που μας δόθηκαν τόσο απλόχερα δεν τα χρησιμοποιούμε για να βελτιωθούμε ,αλλά αντίθετα τα κακοποιήσαμε και αφεθήκαμε σε μία εμμονή στο παρελθόν μας; 

Και οδηγηθήκαμε εξ αυτού  την δυσλειτουργία και στην μόλυνση. Και το χειρότερο είναι η μόλυνση της σκέψης και της καθαρότητας του μυαλού μας Του  Ελληνικου μυαλού του Έλληνα που δεν εναρμονίστηκε   ούτε με το χρόνο του σήμερα ούτε και με τις συνθήκες του. Αν μου επιτραπεί η έκφραση ακόμα σπαράσσεται από έναν εμφύλιο που δεν έχει τέλος. Στρεφόμαστε με αγανάκτηση και μένος εναντίον της πατρίδας μας. 

 Ας πάμε στο διάλειμμα ενός σχολείου Ελληνικού να ακούσουμε το λεξιλόγιο των παιδιών.

 Ας δούμε τη βαθμολογία των παιδιών και εφήβων. Σπάνια χαμηλή. Η  υψηλότερη προερχόμενη από μία ενδεχόμενη αδιαφορία είτε γονέων είτε εκπαιδευτικών, ή και ανοχή.

Ας περπατήσουμε στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας  και θα δούμε πώς τη δική μας ανθρωπιά την έχουμε μεταβάλει εμείς οι ίδιοι σε αναξιοπρέπεια. Επισημαίνω ότι η σημαντικότερη βοήθεια που μπορεί να δώσει ένας άνθρωπος  σε έναν άλλον είναι να τον αφυπνίσει, ώστε να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του, τον πραγματικό προορισμό της ζωής του. Καί πραγματικός σκοπός της ζωής του είναι να γίνει χαρισματικός,κατά χάριν.

Η σημαντικότερη βοήθεια που μπορεί κανείς να δώσει στην Ελλάδα σήμερα  είναι να της ξανά θυμίσει ποια είναι και ποια μπορεί να είναι χωρίς κομπασμό και αλαζονεία και να την αναγκάσει μέσα από έναν βαθύ και ειλικρινή διάλογο με τον εαυτό της, να παραδεχτεί τα λάθη της και να συμφιλιωθεί με τον εαυτό της και το χρόνο , να επανεξετάσει τις κοινωνικές συνθήκες που η ίδια έχει διαμορφώσει και να προσαρμοστεί σε αυτές, έτσι ώστε να μη χρησιμοποιεί υβριστικά το παρελθόν της για να προχωρήσουμε αξιοπρέπεια πια στο μέλλον της .


Αργυρώ Καβρουδάκη

θεολόγος- συγγραφέας.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Απόψεις

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This