ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

August 19, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Μια μεγάλη κλοπή

Μια μεγάλη κλοπή… Μα όχι και η μοναδική!!!

2 Oct, 2021

Μια μεγάλη κλοπή… Μα όχι και η μοναδική!!!

«8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ του 1820… ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ‘21 ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΑΠΌ ΠΑΝΩ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ… στο νησί της Μήλου κάποιος  Θόδωρος Κεντρωτάς ή Μποτόνης, όπως τον λέγανε οι Μηλιοί, ξέχωσε απ’ το χτήμα του που ήταν κατά τη θάλασσα στο Κλήμα, στην Τρυπητή, το άγαρμα της θεάς Αφροδίτης.

Κείνες τις μέρες πήρε ξέχωνε απ’ τη γη πέτρες για να τις δίνει σε μαστόροι να κάμουν τα σπίθια τα μηλεϊκα, όταν βρέθηκε μπροστά σε τρεις μεγάλες στοές… «Ένα άγαρμα ελληνικό», σκέφτηκε κι έκανε έναν γύρο με το βλέμμα του να μην τον πάρει χαμπάρι κανείς, αφού ολόγυρα σεργιάνιζαν κάτι Γάλλοι αρχαιολόγοι κι έψαχναν για «πέτρες» αρχαίες…Λένε πως το άγαρμα το βρήκε σε δυο κομμάθια χωρισμένα. Και πώς να τα μεταφέρει;

Ο θεός τον βοήθησε, βρήκε μια σιδερένια βέργα, ένωσε κρυφά από όλους τα κομμάθια και τα φόρτωσε με κόπο στον γάδαρο για να τα κρύψει στον στάβλο του. Μετά προσπάθησε να σκεφτεί τι να κάμει και σε ποιον να το μολογήσει.

Την άλλη μέρα μήνυσε του δημογέροντα Ιάκωβου Ταταράκη, κι ήρθε ως εκεί να δει τι βρήκε ο Θοδωρής. ΄Έπειτα συνεννοήθηκε με τον παπά- Βεργή και τον δραγουμάνο του Στόλου Νικόλαο Μουρούζη, και πες πες πες πήραν την απόφαση να στείλουν το άγαρμα πεσκέσι στην Πόλη. ΄Ελα όμως που ένας Γάλλος της εξουσίας μυρίστηκε τι έγινε κι έδωσε ραπόρτο των ανωτέρω του; Λίγες μέρες αργότερα ένα γαλαξιδιώτικο καράβι άραξε στο λιμάνι μας και το άγαρμα φορτώθηκε στο αμπάρι του. 

Το βάλανε σε ένα μεγάλο κιβώτιο αλλά δε χωράγανε, λένε, τα δυο του χέρια. Το στρίμωξαν από δω, το στρίμωξαν από εκεί, τίποτα. Τότε κάποιος φώναξε: «Τα χέρια της θεάς, κοιτάξτε… ΄Ετσι τραυμάτισαν τη δόλια τη θεά μας. Τέτοια αφηγούνταν ο Θόδωρος ο Κεντρωτάς στον γιο του, τον Δημητράκη σαν παραμύθι κι εκείνος τα μολόγησε αργότερα παραπέρα και τα έγραψαν να τα μάθουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι που είχαμε μαύρα μεσάνυχτα”.(απόσπασμα από “Τα χέρια της θεάς”- Εκδόσεις Πατάκη)

Μια κλοπή που δεν ήταν η μοναδική , ένα άγαλμα που είναι χρόνια πολλά ξενιτεμένο κι εμείς κρατάμε πίσω ένα κενό ή ένα κίβδηλο άγαλμα, ένα ομοίωμα, μια «σκιά». Και τα χέρια της θεάς; Τι έγιναν; Γιατί δεν τα βρήκε ποτέ κανείς; Δεν τα είδε ακόμα κανείς σε ανοιχτό Μουσείο της Ευρώπης. Ισως δεν πουλήθηκαν αδιάντροπα όπως τα «Παρθενώνεια γλυπτά» της Ακρόπολης από τον λόρδο του  Ελγιν. Ισως ήταν η λεία σε μια αρπαγή πάνω από την ελληνική κληρονομιά και τα χέρια των ραγιάδων.

Μα σήμερα; Ακόμα και σήμερα τι κάνουμε; Κωφεύουμε; Αδιαφορούμε; Σφυρίζουμε αμέριμνα μην θέλοντας να νοιαζόμαστε για… «πέτρες» μπροστά σε «φλέγοντα ζητήματα»; Τίποτα από όλα αυτά ή όλα μαζί αυτά αλλά κυρίως ΑΓΝΟΟΥΜΕ την αλήθεια. Κι αν τη μαθαίνουμε επειδή φαντάζει σαν παραμύθι πειθόμαστε πως είναι ένα παραμύθι κι η σοβαροφάνεια των μεγάλων απεχθάνεται τα παραμύθια. Την ίδια στιγμή όμως πειθόμαστε σε «παραμύθια» αυτών που διισχυρίζονται ότι  τούτα τα μνημεία του πολιτισμού μας που αναγνωρίζουν και τιμούν παγκοσμίως οι ξένοι του κόσμου ότι καλό είναι να παραμένουν έκπτωτα , να κραυγάζουν ΕΛΕΟΣ , βυθισμένα σε μια βουβή σιωπή που ΕΜΕΙΣ δικαιωματικά πρώτα θα έπρεπε να αφουγκραζόμαστε και να αποκωδικοποιούμε.

Ο ΄Ελγιν είχε το θράσος να κλέψει τα γλυπτά και στη συνέχεια να τα πουλήσει σαν να ήταν δικά του στο Βρετανικό Μουσείο. Οι Γάλλοι ανενδοίαστα «κάτω ακριβώς από τη μύτη» της κουτσοχεριασμένης Αφροδίτης μας κατασκεύασαν μια ψεύτικη μαμζέλ Αφροντιτά δωρίζοντάς την γενναιόδωρα στην Ελλάδα για να σωπάσουμε και τόσα άλλα μνημεία της παράδοσής μας φιγουράρουν ερυθριάζοντας κάτω από τα αδηφάγα βλέμματα αρχαιολατρών λωποδυτών. Κι όλα αυτά αποτελούν για εμάς «ψιλά γράμματα», «λεπτομέρειες», «παρωχημένες διεκδικήσεις» νοσταλγών του παρελθόντος.

ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ; ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ; Μα το μέλλον είναι τα παιδιά μας κι όσο τα παιδιά μας μαθαίνουν και γνωρίζουν την αλήθεια θα αποκτούν τη δύναμη της γνώσης, μια δύναμη που θα τους επιτρέψει τη δυναμική, συνειδητή ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ όχι για να ατενίζουμε σαν ανόητοι το ΧΘΕΣ αλλά για να ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ το ΧΘΕΣ και συνεκδοχικά να χτίσουμε το ΜΕΛΛΟΝ πάνω σε πιο στέρεα θεμέλια, που δεν θα τρίζουν πια κάτω από τα πόδια μας, αλλά θα θερμαίνουν τα πόδια μας, την ψυχή μας, την καρδιά μας, ώστε να ενεργούμε πια με ψηλά το κεφάλι βαδίζοντας με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΖΩΗ…

Μια μεγάλη κλοπή… Μα όχι και η μοναδική!!!

SpirosK photography from Athens, Greece, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Απόψεις

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This