EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Μια μικρή ιστορία…

Μια μικρή ιστορία…

4 Mar, 2024

Ένα πρωί βρέθηκα στο κέντρο της Αθήνας για δουλειές σε δημόσιες υπηρεσίες.

Κέντρο της Αθήνας!!!!

Είχα πολύ καιρό να βρεθώ εκεί παρόλο που για πολλά χρόνια εργαζόμουν στην καρδιά της πόλης.

Νόμιζα πως βρέθηκα σε μια γειτονιά του Πακιστάν ή του Μπαγκλαντές ή της Νιγηρίας. Η μυρωδιά ήταν απαίσια, βαριά από τα τοπικά μπαχάρια και τα βλέμματα πεινασμένα.

Κοιτούσα μέσα από τα σκούρα  γυαλιά ηλίου τα μαγαζάκια: pakistani mini market, Indian delicatessen, nigerian market και ενδιάμεσα ένα παρατημένο ελληνικό παντοπωλείο κλειστό και ρημαγμένο.

Με έπιασε θλίψη….

Όχι τόσο για την νέα αγορά που δημιουργήθηκε από αλλοδαπούς αλλά για την ελληνική που σβήνει….

 

Το δεύτερο χαστούκι το έφαγα στις δημόσιες υπηρεσίες. Ο ένας με έστελνε στον άλλο και ο άλλος βαριόταν την ζωή του τρώγοντας μια τυρόπιτα.

Το γραφείο του υπαλλήλου που θα έπρεπε να με εξυπηρετήσει στην τελευταία υπηρεσία, ήταν γεμάτο σουσάμια από φαγωμένα κουλούρια και δίπλα του, πάνω σε ένα φωριαμό, στοίβες μπλε φάκελοι με ετικέτες ακατάληπτες.

Σχεδόν πεταμένοι. Ο υπάλληλος δεν ήθελε να πει ούτε καλημέρα. Με ρώτησε, χωρίς καν να με κοιτάξει, «τι θέλετε;». Εξήγησα γιατί είχα έρθει και τι έπρεπε να μου ετοιμάσει για να παραλάβω. Σηκώθηκε οκνηρά από την θέση του. Χτύπησε  το κινητό του. «Έλα Πρόεδρε» είπε. «Την Τετάρτη πόσοι θα μαζευτούμε; Ναι ναι. Κοίτα να δεις πρόεδρε πάμε να πούμε τι έχουμε να πούμε, μετά κανονίστε που θα πιούμε κανά κρασί και πόσα άτομα να κλείσω»….

Την Τετάρτη θα ήταν πανελλαδική απεργία, άκουσα .

Μετά τον κάλεσε κάποιος άλλος εκνευρισμένος και άρχισε να βγαίνει από τα ρούχα του «ρε μαλάκα, εσείς οι συριζαίοι όλο απαιτήσεις είστε. Αφού μιλάτε και τίποτα δεν λέτε. Θα πάμε να πούμε στον υπουργό τις ίδιες παπαριές και να τελειώνουμε. Αφού θα κάνει ότι του πει ο Πρόεδρος. Εγώ θα κάνω το πρακτικό, πέντε λεπτά υπόθεση είναι! Πάμε να πιούμε κανά κρασί, καθόμαστε, ασχολούμαστε με αηδίες κάθε φορά.»

Από τα συμφραζόμενα κατάλαβα ότι εκτελούσε χρέη γραμματέα σε κάποια συνδικαλιστικό όργανο. Επί 20 λεπτά μιλούσε με τον Πρόεδρο, με τον συριζαίο, με τον κκεδίτη, με την ταβέρνα…τελικά έκλεισε για 20 άτομα στις μία το μεσημέρι για εκείνη την Τετάρτη.

Τιμολόγιο στην υπηρεσία είπε…έξοδα!!!!

Μην αντέχοντας άλλο την αναμονή κι αφού αποφάσισε να γυρίσει κάποτε στην θέση του είπα «σκοπεύετε να με εξυπηρετήσετε, αφού μιλήσατε με τους προέδρους και τους γραμματείς και αφού κλείσατε την ταβέρνα;;;»

«Τι θες κυρία μου; Να περιμένεις. Έχουμε πιο επείγουσες δουλειές»

«Ο προϊστάμενος σας είναι εδώ;»

«Θες κάτι;» μου απαντά επιθετικά!

«Ναι, να σε καταγγείλω» απαντώ στον ίδιο τόνο

Βάζει τα γέλια λες και του είπα κανά ανέκδοτο.

«Εγώ είμαι ο προϊστάμενος» μου λέει

«Τελικά έχεις σκοπό να με εξυπηρετήσεις; Χρειάζομαι άμεσα τα έγγραφα που σου ζήτησα και να φύγω. Δεν έχω χρόνο για χάσιμο»

Με κοίταξε με απαξιωτικό ύφος, ξεσκόνισε τα σουσάμια από το κουλούρι, άνοιξε ένα μπλε φάκελο που απ´εξω έγραφε «πιστοποιήσεις», έψαξε το όνομα που έδωσα, τον ξανά έκλεισε και είπε ξερά «δεν είναι έτοιμο. Να έρθεις σε 15 μέρες. Ο διευθυντής υπογράφει και τώρα δεν είναι εδώ»

«Πότε θα είναι εδώ;»

«Λογαριασμό θα σου δώσω; Όταν μπορεί έρχεται. Να ξανάρθεις την άλλη εβδομάδα και βλέπουμε»

 Δεν θα ξανά έκανα τον κόπο την άλλη εβδομάδα.

Θα έστελνα μια επιστολή διαμαρτυρίας στην υπηρεσία, σκέφτηκα. Θα απαντούσε, όμως, ποτέ κανείς;

Η θα έπρεπε να αντιμετωπίσω πάλι τον υπάλληλο-προϊστάμενο με συμπεριφορά γαϊδουριού;

Εκείνο το ψηφιακό κράτος που μας υπόσχονται χρόνια αμέτρητα έχει, άραγε, δημιουργηθεί ή υπάρχει μόνο για υπεύθυνες δηλώσεις και γνήσια υπογραφής;

Όχι, δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί. Γιατί πρέπει να πληρώνεται ο κυρ προϊστάμενος, ο θειός του, ο ανιψιός του, η γυναίκα του και πάει λέγοντας…

 

Στην επιστροφή, κι αφού είχα εμπεδώσει ακόμη μια   φορά ότι ζω σε κράτος αναλγησίας και ρεμούλας, μπήκα σε μια τράπεζα να τακτοποιήσω ένα λογαριασμό.

Πίσω από το ταμείο βλέπω ένα παλιό μου συμφοιτητή!  

Περιμένω με το νούμερο μου στην ουρά.

Δυό ταμεία. Ένα να εξυπηρετεί επιχειρηματίες, το άλλο τις απλές συναλλαγές.

Φθάνει ύστερα από μισή ώρα η σειρά μου.

«Καλημέρα Χρήστο»

«Πλάκα κάνεις!!!! Η συμφοιτήτρια μου! Απίστευτο»

Σηκώθηκε, βγήκε έξω από το γκισέ, αγκαλιαστήκαμε!

«Πόσα χρόνια πέρασαν! Χαθήκαμε τελείως. Πες μου τα νέα σου!»

«Χρήστο έχει ουρά πίσω. Να σου δώσω το τηλέφωνο μου να μιλήσουμε το απόγευμα»

«Εννοείται! Θέλω να μάθω τα νέα σου, να μου πεις με ποιους έχεις ακόμη επαφές. Δυστυχώς έχασα επαφή με τους πάντες από την σχολή»

 

Αφού με εξυπηρέτησε, χαιρετηθήκαμε και ξεκίνησα το «ταξίδι» της επιστροφής μέσα σε μια ατμόσφαιρα αποπνικτική από καυσαέριο, μυρωδιές από σκουπίδια, και φασαρία από μηχανάκια χωρίς εξάτμιση.

Οι άνθρωποι στους δρόμους εκνευρισμένοι, οδηγούν φωνάζοντας και βρίζοντας, άλλοι χαζεύουν στα κινητά τους και δεν βλέπουν που πάνε, άλλοι θέλουν να περάσουν από πάνω σου, άλλοι οδηγούν και κοιμούνται….

 

Όταν πια έβαλα το κλειδί στην πόρτα του διαμερίσματος μου ένιωθα ανακούφιση αλλά και ένα τραγικό πονοκέφαλο. Είχαν περάσει 3,5 ώρες και δεν είχα κάνει σχεδόν καμμία από τις δουλείες μου στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι προϊστάμενοι ή οι διευθυντές δεν ήταν στα πόστα τους….οι υπάλληλοι ήταν συνδικαλιστές και οργάνωναν απεργίες με φαγητά σε ταβέρνες δώρο της υπηρεσίας, ο κοσμάκης στις ουρές αγανακτισμένος, τα ΜΜΜ ποτέ στην ώρα τους και οι δρόμοι γεμάτοι βρωμιά και σκουπίδια.

 

Το τρίτο χαστούκι ήρθε από τον Χρήστο το απόγευμα.

Με κάλεσε να μιλήσουμε για εκείνα τα όμορφα χρόνια που είμασταν φοιτητές..

Είχα όμως μια απορία…πως βρέθηκε ο Χρήστος να εργάζεται σε τράπεζα αφού είχε τελειώσει εντελώς άλλη ειδικότητα;

«Ρε συ ο πατέρας μου ήταν συνδικαλιστής για πολλά χρόνια. Έλυνε και έδενε παντού. Με τους υπουργούς κολλητός σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ότι ήθελε έκανε. Μας τακτοποίησε όλους. Την αδερφή μου την θυμάσαι ε; Δουλεύει στην Βουλή χρόνια τώρα. Λύνει και δένει εκεί μέσα. Όλα από τα χέρια της περνάνε. Αν χρειαστείς τίποτα μου λες…το κανονίζω στο πι και φι..»

 

Έλυναν και έδεναν…

Έβαζαν και έβγαζαν..

Έκαναν κουμάντο στις υπηρεσίες, έχωναν τα δικά τους παιδιά σε θέσεις κλειδιά, σε τράπεζες, σε υπουργεία, στην Βουλή…..

Έκαναν χατήρια σε υπουργούς, παρατρεχάμενους, σόγια…

Ψήφοι εγγυημένοι για κάθε κυβέρνηση.

 

Όλοι Πρόεδροι, διευθυντάδες, προϊστάμενοι… με διπλώματα οδήγησης μόνο… άντε και στην καλύτερη με πτυχίο ΤΕΙ. Πόσοι σε θέσεις κλειδιά είχαν πράγματι αξία;

Άραγε, αναρωτήθηκα, θα άλλαζαν ποτέ οι πελατειακές σχέσεις, το καθεστώς της μίζας, η λογική του «εξυπηρέτησης», η αναξιοκρατία και το κατεστημένο της υπόγας;

 

Όχι δεν θα αλλάξουν. Όσο αφήνονται τα πλοκάμια,  εξαπλώνονται, μακραίνουν, εξυπηρετούν και δημιουργούν την κουλτούρα του ωχαδερφισμού τόσο αυτός ο μηχανισμός θα διογκώνεται…και οι πολίτες που δεν παίρνουν μέρος σε αυτό δεν έχουν πια κουράγιο, διάθεση, δύναμη…απλώς γιατί είναι δύστυχη, πολύπλοκη και εξοντωτική η καθημερινότητα τους.

 

Αν κάποια μέρα, σε τούτη την πανέμορφη και πλούσια χώρα, αλλάξει κάτι θα είναι μόνο από εκείνους που ζουν σε άλλη χώρα…..

Μέχρι τότε θα παλεύουμε με ένα θεριό πελώριο,  πανάκριβο, λουσμένο με κλεμμένο χρυσάφι, έναν δράκο που πετάει φωτιές και απλώνει τα γιγάντια αιχμηρά φτερά του στον δικό μας ουρανό……

 

 

photo Bru-nO / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This