ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

February 1, 2023

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Μιρέλλα Καλαντζή

Μιρέλλα Καλαντζή: Εις τον οίκο του πατρός μου

29 Sep, 2022

Ο κόσμος ολόκληρος είναι μια σκηνή θεάτρου και καθένας στη ζωή του έχει πολλούς ρόλους να παίξει, και η ποιήτρια αυτούς τους ρόλους προσεγγίζει και προσπαθεί με σαφήνεια να ισορροπεί μεταξύ απτού και ιδεατού, με στίχους εύπλαστους, μυστικούς και υπαινικτικούς. Με ποιότητα σηματοδοτημένα από την περιεκτική λιτότητα μιας αριστοκρατικής αντίληψης για τα πράγματα, τον άνθρωπο και τις αισθήσεις του.

Τα ποιήματα βρίθουν από τον γνωστικό, ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο μιας ευαίσθητης ψυχής. Το επιγραμματικό ύφος, η σαφήνεια του ελλειπτικού λόγου της, αναδεικνύουν την υψηλή απόδοση των εννοιών τους, όσο και τον γνωμικό χαρακτήρα που υποφώσκει ανάμεσα στον έρωτα, την πίστη, την αγάπη στον Άνθρωπο. Ελεγειακό ύφος που αναγάγει το ανθρώπινο συναίσθημα μεταξύ θρησκευτικής και ουμανιστικής διάθεσης.

Ποιήματα άκρατου λυρισμού ως ελεγείες που έχουν λάβει τον χαρακτήρα έκφρασης της πίστης στην ανώτερη και άδολη αγάπη. Στο ευγενικό πάθος του έρωτα, φερμένο από έμπειρη γνώση της ζωής μέσα από την ευδιάκριτη και ανθρωπίνως ευγενική υπόσταση τους.

Αρκετά ποιήματα έχουν ύφος απολογητικό, ίσως κι εξομολογητικό, όταν με ακρίβεια ενυπάρχει και αναλύεται μέσα από τις λέξεις ο δικός της προσωπικός-συναισθηματικός κόσμος που φωνάζει: Να ντύνεσαι μόνον Άνθρωπος.

Σε αρκετά ποιήματα διαφαίνεται σαν είδωλο μέσα σε καθρέφτη, το ελεύθερο ύφος που αποδίδεται αυτούσιο στην ιερότητα της αγάπης σε κάθε της μορφή.

Στην εποχή μας, το να είναι κανείς σαφής στο λόγο του, είναι σαν να ακολουθεί με πίστη τη ζωή και το έργο της. Ακριβώς αυτή είναι και η γραφή της εν λόγω συλλογής. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μακριά από αυτή την αλήθεια, όπως ακριβώς παρουσιάζει τα γεγονότα η ζωή στην πραγματικότητα.

Οι λέξεις στη γραφίδα της, σαν φωτεινές ψηφίδες καταγράφουν και προσδίδουν τη μυθική διάσταση των γεγονότων που μέσω της ύπαρξής της, η ποιήτρια δίνει σημασία εν πολλοίς, ακόμη και στο ασήμαντο, καταγράφοντας με σαφήνεια τα πάντα μέσα στο χρόνο που περνάει.

Κοινή συνισταμένη στα ποιήματα είναι το απέριττο, το χωρίς επιτήδευση ύφος. Καταφέρνει να αποδίδει το σωστό τόνο και την ανάλογη χροιά που ν’ ανταποκρίνεται στην κάθε της αναφορική περίσταση.

Διαβάζοντας νιώθεις σαν να εξαϋλώνεται η αίσθηση της πραγματικότητας. Αυτή είναι η δυναμική της γραφής της, καθώς αφήνει τον εαυτό της να ζει, να εισπράττει την εμπειρία, να επεξεργάζεται και να μεταδίδει με ευχέρεια, ερεθίσματα και εντυπώσεις.

Σε κάθε της ποίημα εκφράζεται με τον υποκειμενικό συναισθηματισμό της, δημιουργώντας μια ειδυλλιακή προσμονή γι’ αυτό που έπεται.


στις κόρες των ματιών σου/έγινα μια πράσινη λίμνη /τώρα μόνο στα ζεστά δάκρυα μου/εδώ θα λούζεσαι/τα νερά μου τα βαπτιστικά να λειτουργήσεις/και κάθε που βουτάς τα χέρια σου/στην χούφτα σου να κρατάς/το χαμόγελο μου

Η ποιήτρια, δεν παραλείπει να φανερώνει με λεπτότητα, έντονα την ανάγκη της για ανθρωπιά, σεβασμό και αξιοπρέπεια. Στοιχεία αναγνωρίσιμα μέσα από την πίστη στον Άλλον. Για έναν συγκροτημένο άνθρωπο, όπως διαφαίνεται μέσα από τα ποιήματα της, καθώς υπεισέρχεται στον κοινό τόπο που διαθέτει η ποίηση, με αστείρευτη ρομαντική κι άλλοτε κριτική διάθεση, πάντα όμως με μια δυναμική ενέργεια που σμίγει το εφικτό με το ανέφικτο, χαρίζοντας ποικίλες αισθήσεις για να αναγνωρίζει, ο αναγνώστης, πως τελικά ποίηση, είναι η ψυχή που γίνεται λέξεις.

Και σε κάθε λέξη, σε κάθε στίχο, σε κάθε ποίημα, διαφαίνεται ξεκάθαρα πόσο πολύ θριαμβεύει η γενεσιουργός Ιδέα της ποιήτριας.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This