EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

25 Mar, 2024

Στις 6 Μαρτίου 2024 έλαβαν μέρος τα λαμπερά εγκαίνια της έκθεσης των Κειμηλίων της Επανάστασης του 1821 του συλλέκτη Σπύρου Κατσίρα σε διοργάνωση από τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Αρμεναίων Κυπαρισσίας Μεσσηνίας σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Ηλιούπολης και σύμπλευση προθέσεων με το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη και δη με τον Διευθυντή του Μουσείου κο Καπετανόπουλο Περικλή που για πρώτη φορά στα χρονικά παραχώρησε τις γυάλινες προθήκες για τις ανάγκες της έκθεσης στον 1ο όροφο του Μουσείου, ενώ στην περίμετρο των τοίχων παρέμενε η σταθερή συλλογή της Εθνικής Αντίστασης. 

2.ομαδική φωτογραφία

(αριστερά, η αφίσα της έκθεσης – δεξιά: από αριστερά Μαθήτρια Λυκείου, Αργυρώ Αδαμοπούλου, Βασιλική Τσούλου Ευστάθιος Ψυρρόπουλος,Έφη Σταματογιαννοπούλου, Ελεάννα Αδαμοπούλου, από δεξιά Μαθήτρια Λυκείου)

Στα εγκαίνια απεύθυνε χαιρετισμό ο Μεσσήνιος Δήμαρχος κος Ευστάθιος Ψυρρόπουλος, η υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη και ο συλλέκτης με καταγωγή από Καλαμάτα κος Σπύρος Κατσίρας εκ μέρους του Συλλόγου διάσωσης της πολιτισμικής κληρονομιάς “Ελληνομνήμονες“. Τελευταία, κι εξίσου σημαντική ήταν η επί επτά συναπτά χρόνια Πρόεδρος κα Αργυρώ Αδαμοπούλου του Συλλόγου των Απανταχού Αρμεναίων Κυπαρισσίας Μεσσηνίας που συνέβαλε καθοριστικά, αφενός στο να πραγματοποιηθεί η έκθεση, αφετέρου δε με τη μέγιστη δυνατή επιτυχία. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μη μνημονευτεί και η διακριτική συνδρομή καθοριστικής σημασίας του Γιώργου Σταθόπουλου για την επιτυχή έκβαση της έκθεσης που υπήρξε προηγούμενος ιδιοκτήτης του περίφημου Νερόμυλου του Μπάρμπα Γιώργη του Σταθόπουλου στους Αρμενιούς Τριφυλίας στη θέση Πηγή της Μάνας. Δυναμικό παρόν έδωσαν και οι:

  • κος Σπύρος Καρύδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Κερκυραίων Ηλιουπόλεως
  • κος Γιάννης Ρούσσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Τριφυλίων Περιστερίου.
  • Κος Στάθης Χαρτάλος, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας.

1234 4.κοψιμο κορδέλας

(αριστερά: από αριστερά, Γιώργος Σταθόπουλος, Στάθης Χαρτάλος, Σοφία Βούλτεψη, Ευστάθιος Ψυρρόπουλος, Σπύρος Κατσίρας – δεξιά: από αριστερά Σπύρος Κατσίρας, Ευστάθιος Ψυρρόπουλος, Αργυρώ Αδαμοπούλου, Σοφία Βούλτεψη)

Η έκθεση ήταν η υλοποίηση υπόσχεσης της Κας Προέδρου προς τον Συλλέκτη ύστερα από γνωριμία τους σε έκθεση των κειμηλίων που είχε πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών το 2022. Έκτοτε, η Πρόεδρος μαζί με μέλη του πολιτιστικού συλλόγου εργάστηκαν με ζήλο για να φέρουν τη κινητή έκθεση από την Καλαμάτα στην Αθήνα, αφού τα κειμήλια εκτίθενται σε όλη την Ελλάδα αφιλοκερδώς κατόπιν προσκλήσεως από Δήμους κι Φορείς. 

Μια έκθεση περίτεχνων όπλων εποχής υψηλής τεχνολογικής κι πολιτισμικής αξίας των πρώτων επαναστατών κι άλλων συνοδευτικών αντικειμένων υψηλής ραπτικής (π. χ. το σελάχι, το γελέκι ή μεϊντάνι με διάκοσμο χρυσών κορδονιών ή τερτηρίων, κ.α.), όχι ως αμφίεση και προάγγελο πολέμου, αλλά ως πρόταγμα ατομικής ελευθερίας και προάσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου- απουσία τακτικού στρατού– στα ανασφαλή χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. 

Η ενδυματολογική πτυχή της έκθεσης, που αναφέρθηκε προηγουμένως, τόσο ως ενδυματολογικός διάκοσμος και συνάφεια αντικειμένων στις προθήκες, όσο και οι κούκλες επίδειξης και οι έφηβες νέες που ντύθηκαν με αμφίεση εποχής αποδίδεται στην κα Βάσω Τσούλου που ανέλαβε την επιμέλεια ιστορικής ενδυματολογίας ως καθηγήτρια ενδυματολογίας και μέλος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Αρμεναίων Κυπαρισσίας Μεσσηνίας.

Η έκθεση έχει έντονα αντιπολεμικό χαρακτήρα, στην φιλοσοφία μιας αναγκαίας άμυνας ως ύστατο δίκιο του ανθρώπου. Τα όπλα εποχής χρηματοδοτήθηκαν από ιδιώτες σε εποχές που οι υπήκοοι της Οθωμανικής αυτοκρατορία απαγορευόταν ρητά να βαστούν όπλα για να προασπιστούν τη ζωή τους ως ραγιάδες σκλάβοι κατά της αυτοκρατορικής κατάχρησης εξουσίας και βίας, αλλά και στην αυθαίρετη πειρατεία που δέσποζε στα παραθαλάσσια μέρη, όπως και στα νησιά.

 123

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου-Ο κος Σπύρος Κατσίρας ξεναγεί τους μαθητές

Το μήνυμα προς τη νεολαία είναι πάντα η προάσπιση της δικαιοσύνης, της άμυνας και της ίδιας της ζωής, ως δικαίωμα στην επιβίωση πρώτα κι κατά δεύτερον στην ελευθερία ύπαρξης κι έκφρασης, αφού η καλύτερη οπλοφορία τη σήμερον εποχή είναι η οπλοφορία ιδεών και εκλεπτυσμένου λόγου. Την έκθεση επισκέφτηκαν με έντονο ενδιαφέρον δημοτικά σχολεία κι δεκάδες επισκεπτών.

Στο φυλλάδιο της έκθεσης γίνεται αναφορά ότι “τα αντικείμενα έχουν τη δική τους προσωπικότητα“.

Πολύ σωστή παρατήρηση. Ας μη ξεχνάμε ότι τα προσωποποιημένα όπλα εποχής της επαναστατικής περιόδου –βλέπε αμερικανική επανάσταση στα τέλη του 18ου αιώνα(1775-1783) και το πρώτο μισό του 19ου αιώνα-αλλά κι τα προεπαναστατικά όπλα-ήδη από τα 1650 έως κι τα χρόνια της διακήρυξης της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας(4 Ιουλίου 1776) υπό το ευγενές πνεύμα του Διαφωτισμού– υπάκουαν στον ακόλουθο κανόνα: 

Ένας μοναδικός τεχνίτης φιλοτεχνεί το όπλο ως φορητό κι ευέλικτο τεχνούργημα υπέρ της ζωής του κατόχου του(αυτοάμυνα) και απώλειας αυτής του νενοημένου ως εχθρού της ατομικής ελευθερίας(αντεπίθεση). Όπλο προσαρμοσμένο στον σωματότυπο, τη νοοτροπία, τη φιλοσοφία κι τη χάρη του ιδιοκτήτη. Περνά από τα χέρια του πατέρα στον γιο ή την κόρη, ή απρόσμενα από το θύμα στον ετερόχειρά του, το οποίο ακολούθως περνά από γενιά σε γενιά για να θυμίζει τα κατορθώματα του οίκου κατά ενός περίφημου πλην αδύναμου ετέρου άλλου οίκου. Φέρνει σημάδια υπογραφής το όπλο, όπως σύμβολα ή οικόσημα, ως το ρόπτρο που ηχεί στη φωνή του οικοδεσπότη του, ως η υπογραφή που εκφεύγει σε προέκταση στον ειδικό κονδυλοφόρο του. Όπλο ως προέκταση ψυχής κι επιθυμίας επιβίωσης ή εναντίωσης. Όπλο που στον κάτοχό του επιτρέπει τη διεκδίκηση αυτοδιάθεσης. Ένα καριοφίλι που με δαύτο κοιμάται αντάμα ο αγωνιστής, ως μια εξιδανικευμένη αγαπημένη που αγαπά (ἐρᾷ) διακαώς ως ηδύμελον, ως ίμερος με δύο επιλογές: την ελευθερία ή τον θάνατο ως επιστέγασμα ανυποχώρητης θέλησης για το ωραίο.

 ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ  

Φωτογραφία της κα Βάσω Τσίκου για την ιστορική ενδυματολογική επιμέλεια της έκθεσης

Ιερό όπλο ή πολύτιμο κροντήριον, όπου δύο πίνουν –αντάμα στα μάτια να ανταμώνουν το βλέμμα, μα μόνο ένας θα καταφέρνει να επιζεί για να το εξιστορεί. 

Η τέχνη των παλαιών όπλων δε μαρτυρά έναν φονιά, αλλά έναν επαναστάτη στα πρώιμα βήματα του ανταρτοπολέμου –για την ελληνική περίπτωση–  κι πριν την προβολή ενός έθνους πάνω στη γεωγραφική δύση μιας χώρας. Είναι η απαρχή της γένεσης των ελεύθερων και αυτόνομων κρατών ως διάλυση της παρακμάζουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι η ευκαιρία για όσους νοιώθουν Έλληνες -παίρνοντας τα όπλα ή σύμφωνα με την πρακτική που βαστά από τους Ομηρικούς χρόνους σκυλεύοντας τους εχθρούς, δηλαδή παίρνοντας ως λάφυρα τα όπλα(σκύλλα) των νεκρών, να ξετουρκέψουν από τον ειδεχθή ζυγό της δουλείας. Είναι το ίδιο το δικαίωμα του ανθρώπου να διεκδικεί ένα χέρσο τόπο να διαβιώνει, ωσότου έρθει η στιγμή να σκηνοθετήσει μια αξιοπρεπή ταφή ενός απαράμιλλα αυτόνομου βίου στα άναρχα χρόνια της Επανάστασης του 1821.

Είναι τα σπαθιά κι τα όπλα του Θησέα κρυμμένα κάτω από τον βράχο των θεών, προορισμένα γι’ αυτόν ήδη πριν τη γέννησή του ως οστά ιερά ενηλικίωσης πάνω στον βρεγματικό τόπο της παρακαταθήκης μιας μεταφυσικής πεμπτουσίας. Με δαύτα θα εναντιωθεί στους ληστές, στους βασανιστές, στους παραμορφωτές κάθε δίκαιης αλήθειας σε ποταπή λήθη. Είναι όπλα μνημοσύνης για τους άτεκνους οίκους που ξεριζώθηκαν ως γενεαλογικά δέντρα δίνοντας ελεύθερο άνοιγμα στα εύφορα εδάφη των λαών να ανθίζουν άγρια και ελεύθερα ως αυτόνομα κράτη. Τα όπλα του τότε, τώρα θα μεγαλουργούν ως καλλιτέχνημα μοναδικό, πολιτισμικής κι ιστορικής κοσμοθεώρησης. Γιαταγάνια, καριοφίλια, σελάχια, κουμπούρες, περίτεχνα ναυτικά όπλα, εγχειρίδια, μακρύκανα, όλη η τεχνολογική εξέλιξη του σιδήρου, χαλκού, του αργυρού κι του ατσαλιού σε περίτεχνα ξυλόγλυπτες προεκτάσεις. Μια μεταλλοτεχνία στιβαρή προορισμένη να θωρακίζει το πρόταγμα ατομικής ελευθερίας κατά κάθε καταπίεσης από καθιερωμένες αποικιοκρατικές μορφές εξουσίας και συνεπαγόμενης βίας και σκλαβιάς.

 7.Ομαδική Φωτογραφία με όπλο

(από αριστερά Βάσω Τσούλου,Έφη Σταματογιαννοπούλου, Κασσάνδρα Αλογοσκούφι, Σπύρος Κατσίρας, Αργυρώ Αδαμοπούλου, Σταύρος Σταθόπουλος (Ρεπεσιώτης), Σπύρος Καρύδης, Γιάννης Ρούσσης)

 

Αξιοσημείωτα:

*Ο συλλέκτης Σπύρος Κατσίρας –γέννημα θρέμμα της Καλαμάτας– γαλουχήθηκε από νωρίς στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης από τον παππού του Ντίνο Φλέσσα που ταξιδεύουν λόγω εμπορίου από την Καλαμάτα σε όλη την Ελλάδα κι συλλέγουν σταδιακά σπάνια κειμήλια της Ελληνικής Επανάστασης καλύπτοντας όπλα που δημιουργήθηκαν σε μια ευρύτερη χρονική περίοδο από το 1650 έως το 1850. Το 2010 ο Σπύρος Κατσίρας ιδρύει τον Σύλλογο «Ελληνομνήμονες» κι ως εκ τούτου συμμετέχει θεσμικά πλέον σε εκδηλώσεις, εκθέσεις, κινηματογραφικές ταινίες κι ντοκιμαντέρ εποχής. Το 2021 κι για έναν μήνα επιλεγμένα εκθέματα από την τεράστια συλλογή μεταφέρονται κι εκτίθενται για ένα μήνα στην Καρδαμύλη στον Πύργο του Μούρτζινου στα πλαίσια του προγράμματος επετειακών εκδηλώσεων του Ιδρύματος «Κωνσταντόπουλος» για τη συμπλήρωση δύο αιώνων από το 1821. Η συλλογή κατόπιν πρόσκλησης έχει ταξιδέψει μεταξύ άλλων σε Σέρρες, Τρίπολη, Νίσυρο, Αίγιο, Αιτωλικό, Άμφισσα, Γαλαξίδι, κ. α. Η συλλογή διαρκώς εμπλουτίζεται με σπάνια οικογενειακά κειμήλια που δωρίζονται τιμής ένεκεν στον σύλλογο για το παλίμψηστο ιστορικής μνήμης. Η στήριξη του συλλόγου “Ελληνομνήμονες” από ομογενείς, φίλους κι μέλη είναι καθοριστικής σημασίας για τη διάδοση του έργου του.

 

** Ο Εξωραϊστικός κι Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αρμεναίων Κυπαρισσίας Μεσσηνίας, με έτος ίδρυσης 1959 και έδρα την Αθήνα, είναι ένας δραστήριος σύλλογος με περίπου 500 μέλη και πολλές πολιτιστικές πρωτοβουλίες. Οι Αρμενιοί Κυπαρισσίας είναι άλλωστε ένα χωριό που άντεξε στο πέρασμα των αιώνων, αφού η ονομασία του εικάζεται ότι προέρχεται από αναφορά στην Ιλιάδα του Ομήρου στον Όρμενο ή Αρμενό, εγγονό του Αιόλου.

Ο Σύλλογος, μεταξύ άλλων, συμμετέχει σε φεστιβάλ γευσιγνωσίας. Κάθε Αύγουστο –εδώ και 27 χρόνια– διοργανώνει επιτυχώς το Φεστιβάλ Μπάμιας για προβολή της υγιεινής μεσσηνιακής διατροφής προσελκύοντας 2.500 χιλιάδες επισκέπτες. Συμμετέχει ακόμα σε βιβλιοπαρουσιάσεις, κινηματογραφικές βραδιές και πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα, όπως η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για πληγέντες πληθυσμούς.

Όραμα του Συλλόγου είναι η λειτουργική ανακατασκευή του ιστορικού Νερόμυλου του Μπάρμπα Γιώργη του Σταθόπουλου, με παράλληλα υποστηρικτικά εγγειοβελτιωτικά έργα που θα καλύπτουν τα 117 μέτρα της ροής του μυλαύλακα. Ο Νερόμυλος έχει περιέλθει πλέον στην ιδιοκτησία του Συλλόγου ύστερα από σχετική παραχώρηση τιμητικής δωρεάς από τον κο Σταθόπουλο Γιώργο, αφού έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Νεότερης Πολιτισμικής Κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και χρήζει συλλογικής μέριμνας. Η ανακατασκευή του Μνημείου είναι ένα μεγαλόπνοο έργο σε εξέλιξη που θα συγχρηματοδοτηθεί κυρίως από την ιδιωτική πρωτοβουλία, και συμπληρωματικά σε δεύτερη φάση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πρόσφατα, ο Σύλλογος υπέγραψε υπόμνημα για την απεικόνιση στο δίευρω της Ορκωμοσίας των Ντρέδων, ύστερα από σχετική πρόταση πρωτοβουλίας του κου Σταύρου Σταθόπουλου και σε διαρκή γόνιμη επικοινωνία με την κα Αργυρώ Αδαμοπούλου μέχρις ότου υλοποιηθεί το εμπνευσμένο έργο ζωής. Ο κος Σταύρος Σταθόπουλος, άλλωστε, υπήρξε εξαίρετος επιμελητής της επετειακής έκδοσης «Ντρέδες: Στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας» των εκδόσεων Μίλητος, που θα επανεκδοθεί προσεχώς σε δίγλωση έκδοση (γαλλικά-ελληνικά).

Ο Σύλλογος είναι πάντα ανοιχτός για προοδευτικές συνεργασίες πολιτισμού πραγματοποιώντας συνοδοιπορικές αδελφοποιήσεις με άλλους γεωγραφικά απομακρυσμένους Συλλόγους (Πυλαίας Θεσ/νίκης και Σίφνου).

8.ΤΡΙΠΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Απεικόνιση της Ορκωμοσίας των Ντρέδων/Συλλογικός Τόμος Ντρέδων (εξαντλημένο)/ Ο Σταύρος Σταθόπουλος (Ρεπεσιώτης) με τον Συλλεκτικό Τόμο των Ντρέδων ανά χείρας σε συνομιλία με τον Δήμαρχο και την Πρόεδρο

Φωτογραφίες: Αδαμοπούλου Ελένη Άννα Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Αρμεναίων Κυπαρισσίας Μεσσηνίας

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This