EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Μουσική

Μουσική, η μαγική εκείνη χρονοκάψουλα

9 Oct, 2023

Σύμφωνα με τον Βρετανό ποιητή W.H. Auden «Η μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να χωνεύουμε τον χρόνο». Αποτελεί άραγε προϊόν ψευδαίσθησης ή τεκμηριώνεται επιστημονικά το γεγονός ότι η μουσική δύναται να μεταβάλλει την αίσθηση που έχουμε για τον χρόνο;

 

Η μουσική ως χρονικός ταξιδευτής

Η μουσική είναι ένα είδος μαγείας, μέσω της οποίας ταξιδεύουμε τόσο χρονικά, όσο και τοπικά. Κλείνοντας απλά τα μάτια μας και υπό τον ήχο κάποιων αγαπημένων μας μουσικών κομματιών, εύκολα παρασυρόμαστε σε ταξίδια νοητικά, «σταματάμε» τον χρόνο ή τον προσπερνάμε με ταχείς ρυθμούς. Πόσες φορές έχουμε βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση, από την οποία συχνά δε θέλουμε να βγούμε; Μοιάζει συναρπαστικό το γεγονός πως ξαφνικά έχουμε στα χέρια μας την δύναμη να ορίσουμε την έννοια του χρόνου!

 

Συντελεστές χρονικής μεταβλητότητας

Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην πεποίθηση ότι εν τέλει η μουσική επηρεάζει και μεταβάλει ή «διαστρεβλώνει» την αίσθηση που έχουμε για τον χρόνο. Πέρα από την προσωπική διαπίστωση του καθενός και τις εμπειρίες μας, έχουν τεκμηριωθεί και ερευνηθεί και επιστημονικά.

Η ακρόαση ενός συγκεκριμένου μουσικού κομματιού ή τραγουδιού για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιδρά στο άτομο σε σημείο που να επηρεάζεται η σχέση του με το περιβάλλον και η αντίληψή του για αυτό.  Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί πως τα πιο γρήγορα ρυθμικά κομμάτια, μας κάνουν να πιστεύουμε πως ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα, σε αντίθεση με τα πιο αργά, που μας δίνουν την εντύπωση πως ο χρόνος επιβραδύνεται ή σταματάει

 

Η συναισθηματική κατάσταση επίσης παίζει σπουδαίο ρόλο. Διαφορετικά αντηχεί μέσα μας η μουσική όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας, διαφορετικά σε περιόδους θλίψης, μελαγχολίας, έντονου στρες, κατάθλιψης και διαφορετικά σε στιγμές ευφορίας.

Επίσης η νοητική κατάσταση του ατόμου, καθώς και η ιδιοσυγκρασία του καθενός εν γένει και ευρύτερα, συμβάλουν τα μέγιστα (νευρικότητα, ευαισθησία και άλλα). Τέλος δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός της χρήσης ή της κατάχρησης ουσιών, οι οποίες διαταράσσουν συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου και «αλλοιώνουν» την αντίληψή μας για τον έξω κόσμο και σε επίπεδο χωροχρόνου.

Πέρα από όλους αυτούς τους προσωπικούς παράγοντες, υπάρχουν και οι φυσικοί, οι οποίοι παίζουν σπουδαίο ρόλο. Οι καιρικές συνθήκες, αλλά και ο χώρος (εξωτερικός ή εσωτερικός) συντελούν επίσης στη δημιουργία αίσθησης αχρονικότητας.

 

Ορίζοντας τον χρόνο

Η μουσική επομένως είναι το όπλο εκείνο, το οποίο στα χέρια μας μας δίνει την δύναμη να «ελέγχουμε» την ταχύτητα και τον τρόπο που ο χρόνος κυλάει. Αποτελεί την προσωπική μας διέξοδο, την χρονοκάψουλα εκείνη μέσω της οποίας ταξιδεύουμε και βιώνουμε καταστάσεις που νοσταλγούμε ή επιθυμούμε διακαώς. Ένα αέναο αγαπημένο ταξίδι που λατρεύουμε να κάνουμε και που το εισιτήριο είναι διαθέσιμο τη στιγμή εκείνη που θα το θελήσουμε. Ας δούμε τη ζωή μας υπό το πρίσμα των μουσικών όρων κι εκείνη θα μας το ανταποδώσει στο ακέραιο.

 

 

 

Photo takazart / https://pixabay.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

24 ώρες

24 ώρες

Ένα πουλί κελαηδεί κάθε πρωί έξω απ’ το παραθύρι μου. Γλυκό ξυπνητήρι απεσταλμένος της φύσης μου...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This