Νέα συμμαχία μεταξύ Βουλγαρίας και Αζερμπαϊτζάν για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με αντάλλαγμα φορτία φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε ο υπηρ. υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας, Νίκολα Στογιάνοφ. Η συνάντηση στην οποία συζητήθηκε το θέμα, πραγματοποιήθηκε στο Μπακού, στις 11 Σεπτεμβρίου.
Όπως δήλωσε ο Ν. Στογιάνοφ: «Παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο, ενώ εμείς είμαστε μεγάλος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, εξάγουμε και έχουμε υπερπαραγωγή. Εάν η Βουλγαρία μπορεί να παρέχει εναλλάξ ηλεκτρική ενέργεια και το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να στείλει το αέριο που εξοικονομούν».
Η Βουλγαρία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, και αυτό χάρη στο δυναμικό σε άνθρακα, υδροηλεκτρική και πυρηνική ενέργεια.
Ο Ν. Στογιάνοφ ανέφερε επίσης ότι η Βουλγαρία ήδη κάνει διαπραγματεύσεις και με την Gazprom.
Ο νέος διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν θα μεταφέρεται μέσω αυτού του αγωγού. Η χωρητικότητα του αγωγού μπορεί να αυξηθεί από 3 δισ. κυβικά μέτρα. αερίου ετησίως έως και 5 δισ. ευρώ, εάν εγκατασταθούν ισχυρότεροι συμπιεστές. Παράλληλα, γίνεται λόγος για την επέκταση του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου.
«Το Αζερμπαϊτζάν υπόσχεται ότι μπορεί να κρατήσει την επέκταση της δυναμικότητας μικρή για εμάς ως παραδοσιακός εταίρος. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως με μακροχρόνιες συμβάσεις με το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η κατανάλωσή μας είναι περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ετησίως, δηλαδή σχεδόν 60%. Οι εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Ενέργειας θα συνεχίσουν τις συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την τιμή, τις ποσότητες και τους όρους”, εξήγησε ο Ν. Στογιάνοφ.
Τον Ιούλιο, το Αζερμπαϊτζάν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψαν μνημόνιο που προβλέπει τον διπλασιασμό της προμήθειας αζέρικου φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου από τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που είναι σήμερα στα 20 δισεκατομμύρια μέχρι το 2027. Από το επόμενο έτος, οι εισαγωγές αερίου της Κασπίας στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν από τα σημερινά 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.