Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Subscribe to our newspaper
νησί αναδύθηκε

Νέο νησί αναδύθηκε στον Ειρηνικό

27 Sep, 2022

Ένα βυθισμένο ηφαίστειο στο Home Reef των νησιών Τόνγκα, ξύπνησε μετά από 16 χρόνια αδράνειας, και αναδύθηκε από την επιφάνεια του νερού.

Θραύσματα, λάβα και κομμάτια βράχου άρχισαν να ανεβαίνουν στον ωκεανό, ενώ ξεχύθηκε τέφρα στην επιφάνεια των κυμάτων.

Αυτό ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ τώρα τα κομμάτια φαίνεται να έχουν συγκεντρωθεί σε ένα νέο νησί, το οποίο αρχικά κάλυπτε 4.000 τετραγωνικά μέτρα, με ύψος 10 μέτρων, μέσα σε μόλις 10 ημέρες. Οι παρατηρητές φαίνεται να συμφωνούν στο ότι το νησί δεν φαίνεται να ψηλώσει πολύ ακόμη, παρ’ όλα αυτά από τις 20 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου βρίσκουν ότι έχει διογκωθεί έξι φορές σε μέγεθος, φτάνοντας τα 24.000 τετραγωνικά μέτρα. 

Παρ’ όλα αυτά εκτιμούν ότι δεν θα καταφέρει να το πατήσει ανθρώπινο πόδι, καθώς αναμένουν να βυθιστεί και πάλι, ακολουθώντας τον ρυθμό του Δαχτυλιδιού της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού. Το 2006 η Home Reef είχε ξαναδημιουργήσει ένα νησί με παρόμοιο τρόπο, και χρειάστηκε ένας χρόνος για να φτάσουν τα κύματα στην κορυφή του. Αυτή την φορά όμως η κορυφή είναι χαμηλότερη.

Στην πραγματικότητα, το τμήμα κορυφογραμμής στον πυθμένα της θάλασσας, μεταξύ της Τόνγκα μέχρι την Νέα Ζηλανδία, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη πυκνότητα υποβρύχιων ηφαιστείων που βρίσκονται οπουδήποτε στη Γη.

Δορυφορικές εικόνες της πρόσφατης έκρηξης του Home Reef αποτυπώνουν τον σχηματισμό του νεότερου νησιού με εκπληκτική λεπτομέρεια. Η κεντρική εικόνα έχει ληφθεί από την NASA στις 14 Σεπτεμβρίου. 

Οδηγία έχει δοθεί στους ναυτικούς να πλέουν ανοιχτά της ευρύτερης περιοχής, παρ’ όλο που οι κίνδυνοι φαίνεται να μην είναι σημαντικοί.

Το βέβαιο είναι πως μέχρι να βυθιστεί και πάλι αυτό το δημιούργημα του Home Reef, αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για παρατήρηση.

 

photo https://sciencealert.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This