Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Subscribe to our newspaper
νευρώνες

Νευρώνες που αποκαθιστούν το βάδισμα σε ανθρώπους με παράλυση, δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους

13 Nov, 2022

Αναστροφή της παράλυσης μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρική διέγερση σε συγκεκριμένους νευρώνες με αποτέλεσμα την αποκατάσταση του βαδίσματος, όπως ανακοίνωσαν μελετητές γιατροί.

Ανεξάρτητα από το εύρος του τραυματισμού ή της νόσησης που έχει επιφέρει την διακοπή της επικοινωνίας του εγκεφάλου με τα νευρικά κύτταρα που ελέγχουν την κίνηση των κάτω άκρων, αυτή η ανακάλυψη δίνει την δυνατότητα για μια πιο συγκεκριμένη θεραπεία στους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτή την αδυναμία.

Στο πλαίσιο της δοκιμής και έρευνας, η μελέτη έγινε σε εννέα ασθενείς με σοβαρή παράλυση, ή πλήρη παράλυση λόγω χρόνιας βλάβης στον νωτιαίο μυελό. Το αποτέλεσμα ήταν να περπατήσουν μετά από θεραπεία με παρατεταμένη ηλεκτρική διέγερση στους νευρώνες, με εμφύτευση ειδικής ηλεκτρικής συσκευής στην σπονδυλική στήλη.

Οι γιατροί που συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα κατάγονταν από την Ελβετία, την Αυστρία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ επικεφαλής ήταν ο νευροεπιστήμονας Γκρεγκουάρ Κουρτέν από την Λωζάνη. Η δημοσίευση των συμπερασμάτων τους έγινε στο περιοδικό Nature, και αναφέρουν πως μετά από πειράματα σε παράλυτα τρωκτικά και με την βοήθεια ΑΙ, εντόπισαν συγκεκριμένες ομάδες νευρώνων στον νωτιαίο μυελό που αν διεγερθούν με ηλεκτρισμό, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκτηση της ορθής λειτουργίας των κάτω άκρων. Κλινικά, αυτή η μέθοδος είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά το 2018, και εν τέλει έδωσε την δυνατότητα στους 9 ασθενείς να ανακτήσουν την βάδισή τους, πέντε μήνες μετά την εφαρμογή της θεραπείας.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζεται παρ’ όλα αυτά περαιτέρω έρευνα, αναφορικά με τους νευρώνες αλλά και την γενικότερη σύσταση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, καθώς μπορεί να παίζουν πολλοί περισσότεροι παράγοντες ρόλο στην ολοκληρωτική ανάκτηση της λειτουργίας των κάτω άκρων, από αυτούς τους νευρώνες με τους οποίους εργάστηκαν τώρα.

 

 

 

photo: https://pixabay.com/el/ 

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This