EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Νιάτα που φεύγουν

« Τα νιάτα που φεύγουν κοστίζουν»

11 Mar, 2022

Μια κινέζικη ιστορία λέει. Κάποτε ένας κινέζος πήγαινε προς τη θάλασσα φορτωμένος με ένα τεράστιο καλάθι. Στο δρόμο συνάντησε το γιο του που του λέει « Που πάς πατέρα;» « Αχ γιε μου, ο παππούς σου γέρασε και δεν μπορεί να δουλέψει, γι’ αυτό τον έβαλα σε ένα καλάθι και πάω να τον ρίξω στη θάλασσα μια και είναι άχρηστος πια»

«Πολύ ωραία πατέρα» του λέει ο γιος του. « Όμως σε παρακαλώ, φύλαξε το καλάθι, γιατί θα το χρειασθώ και εγώ αργότερα.

Πως μεταχειριζόμαστε τους ηλικιωμένους εμείς σήμερα; Ο τρόπος που τους αντιμετωπίζουμε προδικάζει σε κάποιο βαθμό τι είδους μεταχείριση θα τύχουμε και εμείς όταν γεράσουμε.

Αλλά τι είναι γηρατειά;

Είναι η περίοδος της πολύ προχωρημένης ηλικίας ή ακόμη της πληρέστερης ωριμότητας. Το όριο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με απόλυτη βεβαιότητα χρονικά. Ο καθένας περνάει σε αυτό το στάδιο της ζωής με το δικό του ρυθμό και το δικό του χρόνο.

«Πάρε του γέροντος βουλή, του παιδεμένου γνώση» λέει ο λαός μας.

Θυμόμαστε ότι σε παλαιότερες εποχές οι ηλικιωμένοι απολάμβαναν ιδιαίτερο κοινωνικό γόητρο μέσα στη κοινωνία

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Γερουσίας στη Σπάρτη κα των δημογερόντων των κοινοτήτων στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Και στον αιώνα μας, όμως οι ηλικιωμένοι υπήρξαν κύριοι φορείς της πείρας της λαϊκής σοφίας και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού και κοινωνικού «γίγνεσθαι»Ποια θέση κατέχουν οι ηλικιωμένοι στη Ελληνική κοινωνία σήμερα;

Με ποιους τρόπους οφείλει να τους βοηθήσει η οικογένεια, ο κοινωνικός περίγυρος και η πολιτεία για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα  προβλήματά τους και να έχουν μια ζωή  « γεμάτη» και ενδιαφέρουσα;

Οι ηλικιωμένοι έχουν αποσυρθεί από τα κοινωνικά δρώμενα. Θεωρούν ότι ο ρόλος τους έχει εκπληρωθεί, ότι η αποστολή τους έχει ολοκληρωθεί, είναι αδρανείς, νιώθουν ανασφαλείς, θεωρούνται απόμαχοι της ζωής, ζουν στο περιθώριο συντροφιά με τις αναμνήσεις τους, απομακρύνονται από το οικογενειακό περιβάλλον. Δεν φθάνουν τα δωμάτια στα σημερινά νοικοκυριά για τους παππούδες κι τις γιαγιάδες και αναγκάζονται να διαμένουν στους «οίκους ευγηρίας» όπου υπάρχει εγκατάλειψη και ψυχοσυναισθηματικός μαρασμός.

Συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν την αχαριστία και την αγνωμοσύνη των άλλων, υπάρχει η έλλειψη σεβασμού κα εκτίμησης της κοινωνικής τους προσφοράς, της εργασίας τους, της σοφίας τους.

Διαπιστώνουμε με λύπη ότι υπάρχει και η κρατική αστοργία, πράγμα που οδήγησε τους χαμηλο-συνταξιούχους να απαιτήσουν καλύτερες παροχές για ανθρωπινότερες συνθήκες διαβίωσης.

Υπάρχει όμως και μια μειοψηφία ηλικιωμένων, που απολαμβάνουν ιδιαίτερη κοινωνική καταξίωση και αποδοχή διότι κατέχουν σημαντικές θέσεις στην ιεραρχία της ελληνικής κοινωνίας, ηγούνται των πολιτικών κομμάτων, προσδιορίζουν την πολιτιστική ζωή, ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη λειτουργία της σημερινής οικογένειας με την ανατροφή των παιδιών.

Τα νεότερα μέλη της κοινωνίας, έχουν Ιερό χρέος να στηρίξουν συναισθηματικά και ψυχολογικά τους ηλικιωμένους, να τους δείχνουν αγάπη και στοργή.

Να σεβασθούν και να εκτιμήσουν την προσφορά τους καθώς κα τη συμβολή τους στη δική τους διαπαιδαγώγηση κα αποκατάσταση. Να τα θεωρούν ισότιμα μέλη, να εισακούεται η γνώμη τους, να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών.

Ο κοινωνικός περίγυρος οφείλει να τηρεί ανεκτική στάση, να δείχνει κατανόηση απέναντι στη συμπεριφορά και τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, να μην επιδεικνύει ανταγωνιστική διάθεση και να προσπαθεί να αμβλύνει τις διαφορές(χάσμα γενεών).

Να επιδεικνύει ειλικρινές και γνήσιο ενδιαφέρον. Η πολιτεία να τους στηρίξει οικονομικά, να προβεί στην αύξηση επιτέλους των συντάξεων που καταλύουν κάθε αξιοπρέπεια του προσώπου, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να αναβαθμίσει τους χώρους νοσηλείας κα γενικότερης φροντίδας , να επεκτείνει το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» με επιστημονικό προσωπικό και τις άλλες υπηρεσίας και να εφαρμοσθεί  η τηλε-ειδοποίηση στους εντελώς μοναχικούς και ανήμπορους γέροντες.

Τα κέντρα ανοιχτής προστασίας ηλικιωμένων να εκπληρώνουν τον ουσιαστικό τους λόγο ύπαρξης και όχι να λειτουργούν ως καφενεία, με κατ’ εξοχήν θαμώνες άνδρες ηλικιωμένους. Σπάνια αλλά όχι  ανύπαρκτα είναι  και τα ΚΑΠΗ που με όλο το επιστημονικό προσωπικό εφαρμόζουν προγράμματα και για τις κυρίες, μέλη τους.

Δυστυχώς οι άνθρωποι σήμερα μιλάμε πολύ, μιλάμε παράλληλα με τον απέναντί μας, χωρίς να ακούμε. Χρειαζόμαστε όλοι μας έναν καλό ακροατή, ένα «ευήκοο ους» που θα μας καταλάβει. Πόσο μάλλον ο παππούς, η γιαγιά, που το βάρος των χρόνων, των θλίψεων του βάραινε την πλάτη, του χιόνισε το κεφάλι, άφησε το απόσταγμα της πορείας της ζωής του στην ψυχή…

Ποιες αντιστάσεις μπορούν να προβάλουν οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι απέναντι στα γηρατειά;

Να εξοικειωθούν με την ηλικία τους.

Τα γηρατειά δεν είναι μόνο πηγή συμφορών, δεν φέρνουν μόνο βάσανα. Είναι η ηλικία με δικό της περιεχόμενο, μια περίοδος ζωής διαφορετική.

Η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα αυτής της ηλικίας είναι η  Γηριατρική και η Γενική Ιατρική και εμφανίζονται αρωγοί στην προσπάθεια καθυστέρησης του γήρατος, παρέχοντας και καλύτερη ποιότητα ζωής .Πρέπει όμως να αποφεύγονται από τους ηλικιωμένους οι ακραίες καταστάσεις, να υπάρχει σοβαρότητα και αξιοπρέπεια. Εδώ γίνεται αναφορά στις γυναίκες, που καταφεύγουν στα ινστιτούτα ομορφιάς .Οι ηλικιωμένοι απαλλαγμένοι από τις βιοτικές μέριμνες, μπορούν να ασχοληθούν με πολλά πράγματα, με την τέχνη, με την παρακολούθηση καλών θεατρικών παραστάσεων, με τη φύση, να κάμουν ταξίδια, επισκέψεις   σε αρχαιολογικούς χώρους, με τον αθλητισμό για να ξεπεράσουν την αναπόφευκτη βιολογική εξασθένηση.

Να επιδιώξουν ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις. Να επικοινωνούν και να ανταλλάσουν απόψεις. Έτσι θα παίρνουν κουράγιο, δύναμη, θα ανανεώνουν τη διάθεση για ζωή. Να συνεργάζονται, να προσπαθούν να προσαρμόζονται στις σύγχρονες συνθήκες ζωής, να συγχωρούν, να αγαπούν, να δίνουν. Μοναξιά δεν είναι όταν είσαι μόνος, αλλά όταν είναι μόνη η ψυχή, χωρίς όνειρα, ελπίδα και αγάπη.

Ένα πρωινό, καθώς πήγαινα στη δουλειά μου δίπλα στον επαγγελματία τροχονόμο, ήταν ένας παππούς, ντυμένος με το ειδικό γιλέκο της τροχαίας και κρατούσε το σήμα STOP.Μαθήτευε ως σχολικός τροχονόμος, βοηθούσε τα παιδιά να περάσουν τη διάβαση με ασφάλεια.

Τι καλύτερο πρωινό θα μπορούσε να έχει παρά αυτό, που ήρθε σε επικοινωνία με τα νιάτα, τη δροσιά, την πηγή του γέλιου, την ανάσα από

Τα προβλήματα; ΄Έδωσε  και πήρε. Χόρτασε. Στα αλήθεια είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Άνθρωποι μας, γιαγιάδες μας και παππούδες μας , σα αγαπάμε, σας θέλουμε δίπλα μας.

΄Αν εσείς ακουμπάτε στη βακτηρία, εμείς ακουμπάμε στον ώμο σας , στη γνώση σας, στην πίκρα σας, στην ωριμότητά σας.

Χαϊδέψτε μας. Εμείς θα σας φιλήσουμε ταπεινά το χέρι και πιασμένοι δίπλα, δίπλα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τη ζωή σας καλύτερη.

Σας το υποσχόμαστε. Σας το οφείλουμε.

 

Σωτηρία Κυρμανίδου
Κοινωνική Λειτουργός-Συγγραφέας

photo https://pixabay.com/el/ 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This