ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

December 9, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Νόμπελ Φυσικής 2022

Νόμπελ Φυσικής 2022 σε τρεις επιστήμονες που έριξαν φως στην κβαντική φυσική

4 Oct, 2022

Τρεις φυσικοί επιστήμονες τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2022, για τις μελέτες και το έργο τους στην κβαντική φυσική: ένας Γάλλος, ένας Αμερικανός και ένας Αυστριακός φυσικός που ρίχνουν φως σε μια “δύσκολη” επιστήμη.

Το μεσημέρι της Τρίτης 4 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Βραβείων της Σουηδικής βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, ότι το βραβείο εφέτος τιμά τον Γάλλο φυσικό Αλέν Ασπέκ, τον Αμερικανό Τζον Κλάουζερ και τον Αυστριακό Άντον Τσέϊλινγκερ, για «πειράματα με διεμπλεγμένα φωτόνια, την επιβεβαίωση των παραβιάσων των ανισοτήτων Μπελ και το πρωτοποριακό έργο τους στην επιστήμη της κβαντικής πληροφορικής».

Ο Άλμπερτ Αϊνστάϊν είχε περιγράψει την κβαντική διεμπλοκή ως “δράση, στοιχειωμένη από απόσταση”, στην ουσία είναι αυτή που επιτρέπει σε δύο ή περισσότερα σωματίδια να συμπεριφέρονται ως μία μονάδα, ακόμη και αν χωριστούν και μεταξύ τους υπάρξει μεγάλη απόσταση. Ο,τιδήποτε επηρεάσει το ένα σωματίδιο, θα επηρεάσει και το “ταίρι” του, γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός. Επάνω σε αυτό το δεδομένο στηρίχτηκε η μελέτη των τριών φυσικών.

Εάν μετρηθούν οι ιδιότητες του ενός σωματιδίου, υπάρχει γνώση αυτόματα και για τις αντίστοιχες ιδιότητες του διεμπλεγμένου σωματιδίου.  

Ο Αλέν Ασπέκ είναι 75 ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Παρί Σακλέ. Ο Τζον Κλάουζερ είναι 79 ετών, επικεφαλής της JF Clauser and Associates. Μαζί προχώρησαν σε σειρά πειραμάτων για να αποδείξουν ότι τα διεμπλεγμένα σωματίδια φέρονται να βρίσκονται σε διαφορετικές καταστάσεις ταυτόχρονα.

Ο Άντον Τσέϊλινγκερ, 77 ετών, περιέγραψε την κβαντική τηλεμεταφορά, κατά την οποία η κατάσταση ενός σωματιδίου μπορεί να μεταφερθεί άμεσα σε ένα απομακρυσμένο σωματίδιο.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων περιγράφουν τον μικρόκοσμο, με πολλές όμως πρακτικές εφαρμογές πλέον. Ο Άντερς Ίρμπεκ, πρόεδρος της Επιτροπής του βραβείου Νόμπελ Φυσικής δήλωσε: «γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ένα νέο είδος κβαντικής τεχνολογίας γεννιέται. Μπορούμε να αντιληφθούμε ότι οι εργασίες των φετινών βραβευθέντων έχει μεγάλη σημασία, ακόμα και πέρα από τα θεμελιώδη ερωτήματα για την ερμηνεία της κβαντομηχανικής».

Η εβδομάδα των βραβείων Νόμπελ ξεκίνησε την Δευτέρα με το βραβείο Ιατρικής και Φυσιολογίας, και την Τετάρτη θα δοθεί το Νόμπελ Χημείας. Την Πέμπτη θα δοθούν τα Νόμπελ Λογοτεχνίας, την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης και την Δευτέρα το Νόμπελ Οικονομικών επιστημών. Η τελετή απονομής πραγματοποιείται στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, με εξαίρεση το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο απονέμεται συνήθως την ίδια ημερομηνία στο Όσλο.

 

photo newsbeast.gr / in.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This