EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Οικία-Καβάφη,-Αλεξάνδρεια.-Μία-κληρονομιά-που-χάνεται

Οικία Καβάφη, Αλεξάνδρεια. Μία κληρονομιά που χάνεται.

7 Sep, 2021

Στην Αλεξάνδρεια, σε μία από τις ιστορικότερες πόλεις του διεθνούς ελληνισμού, είναι επισκέψιμη η γνωστή Οικία Καβάφη η οποία λειτουργεί ως μουσείο, σημείο αναφοράς για τους Έλληνες και τους διεθνείς λάτρεις της ποίησής του.

DSC 1664

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην παλιά οδό  Λέψιους,  μετονομασμένη πια σε οδό «Κ. Καβάφη», εκεί όπου έζησε ο ποιητής για 25 χρόνια. Ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης (1863-1933) γιός ευπόρου εμπόρου βάμβακος και με φαναριώτικη καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη από την πλευρά της μητέρας του, έζησε την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της Αλεξάνδρειας σε περιόδους ακμής του ελληνικού στοιχείου και έντονων πολιτισμικών ζυμώσεων. Στην ποίησή του με τον μοναδικό του αισθαντικό τρόπο μεταφέρει τον αναγνώστη σε μία ιδιότυπη εσωτερικότητα μέσα από τους κλειστούς χώρους της πόλης, κάμαρες, καφενεία, εμπορικά, εκεί που ανασαίνουν οι ήρωές του και μπορεί πιο εύκολα να αιχμαλωτίσει μέρος του βλέμματός τους, των ανεπαίσθητων κινήσεών τους, της ζέστης του σώματος. Η Οικία Καβάφη αποτελεί τον ιδανικότερο αισθητό και νοητό τόπο συνάντησης με τον ποιητή εκτός από τους λόγους του.

Διατηρώ την βεβαιότητα πως όσοι ανεβαίνουν τα μαρμάρινα σκαλοπάτια μέχρι τον δεύτερο όροφο της παλιάς πολυκατοικίας, κρυφά επιζητούν να βρουν στην είσοδο «έναν καθρέπτη μέγιστον, πολύ παλαιό» για να μπορέσουν να δουν «την άρτια εμορφιά» των ηδονικών νέων του Αλεξανδρινού, τα μεταξωτά τους μαντήλια, τη σκιά του να γράφει στο φως του απόβραδου ή να μελετά στη μοναδική βιβλιοθήκη του. Με επίμονο βλέμμα θα αναζητήσουν τα πολύτιμα σεντέφια, «ένα σαπφείρινο μαβί» στον μικρό ορίζοντα του παραθύρου, το τούρκικο χαλί, τα εγγλέζικα βελούδα των παιδικών του χρόνων. Εκεί, οι ακριβοί του στίχοι αιωρήθηκαν για πολλές στιγμές στον αέρα των δωματίων, ώσπου να περάσουν στο χαρτί. Είναι από τα λίγα σπίτια-μουσεία στον κόσμο που προκαλούν τόσο έντονες προσδοκίες στον επισκέπτη.

DSC 1634 1

Η αλήθεια είναι πως μετά τον θάνατό του τα έπιπλα και τα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή θα πουληθούν από τους κληρονόμους του και το διαμέρισμα θα μετατραπεί στο φθηνό πανδοχείο Αμίρ. Το πρόσωπο-κλειδί στην ιστορία της μνήμης του Κωνσταντίνου Καβάφη στην αγαπημένη του πόλη ήταν ο Κωστής Μοσκώφ (1939-1998), λογοτέχνης και μορφωτικός ακόλουθος της Ελλάδας στην Αίγυπτο, ο οποίος σε έναν μόνο χρόνο έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για την μετατροπή του διαμερίσματος σε μνημειακό χώρο, τον οποίον εγκαινίασε το 1992. Παράλληλα και για αρκετά χρόνια στη συνέχεια εργάστηκε για τα Καβάφεια Συνέδρια με επίκεντρο την καλλιέργεια και σπουδή του ποιητικού λόγου, σημαντικό πολιτιστικό θεσμό για την ιστορία της αλεξανδρινής παροικίας και του Ελληνισμού της Διασποράς.

Είναι γνωστό ότι ελάχιστα από τα αντικείμενα τα οποία εκτίθενται στην Οικία Καβάφη προέρχονται από το σπίτι όπως ήταν στην αρχική του μορφή, γεγονός που δεν πτόησε τον ιδρυτή του να υλοποιήσει το όραμά του. Χρησιμοποιήθηκαν αντικείμενα εποχής με οδηγό φωτογραφίες των εσωτερικών χώρων όταν κατοικούσε σε αυτό ο ποιητής, ενώ εκτίθενται πορτραίτα του ποιητή, οικογενειακές του φωτογραφίες, χειρόγραφά του και αντικείμενα που σχετίζονται με τον μύθο του, όπως σπάνιες εκδόσεις για το έργο του, δισκογραφία, πληθώρα χαρακτικών και έργων τέχνης εμπνευσμένα από εκείνον. Μία αίθουσα είναι αφιερωμένη στον επίσης Αλεξανδρινό συγγραφέα Στρατή Τσίρκα και μελετητή του έργου του.

DSC 1646

Μας χωρίζουν σαράντα χρόνια από την ίδρυση του μουσείου, που έχει πρόωρα αρχίσει να μοιάζει σαν τις αρχαίες καβαφικές πολιτείες της παρακμής, τα μεγαλεία που χάθηκαν. Ένα παγκόσμιο προσκύνημα του πνευματικού κόσμου είναι παραπάνω από σαφές ότι χρειάζεται μία διαφορετική αντιμετώπιση, ιδίως στην κρίσιμη καμπή για την πολιτιστική κληρονομιά διεθνώς, όπως και τον ρόλο του ελληνικού πολιτισμού. Στο πνεύμα του ιδρυτή της, η Οικία Καβάφη έχει ανεξάντλητο παιδευτικό ρόλο, συνδέσεις και ερείσματα σε όλον τον κόσμο, ενώ οι νέες συλλογές της δείχνουν ότι εγγενώς αποτελεί κέντρο διαπολιτισμικών ανταλλαγών. Μία εκ βάθρων μουσειολογική επανατοποθέτηση σε σύγχρονα πλαίσια όπως και οργανωτική αναδόμηση οφείλει να είναι ζητούμενα για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τον επίσημο υπεύθυνο φορέα. Η συντήρηση των αντικειμένων, βιβλίων και χειρογράφων αποτελούν τα πρώτα βήματα, μετά την προστασία τους από τις φυσικές συνθήκες όπου είναι εκτεθειμένα. Η αξιοποίηση και προβολή του Αρχείου Καβάφη από το Ίδρυμα  Ωνάση είναι ενδεικτική των πολλαπλών δυνατοτήτων της Οικίας Καβάφη, η οποία φέρει όλο το πολιτισμικό φορτίο της διαρκούς αλληλεπίδρασης και δημιουργίας. Ο ίδιος ο Καβάφης μας δείχνει τον τρόπο:

Στον ίδιο χώρο

Οικίας περιβάλλον, κέντρων, συνοικίας

Που βλέπω κι όπου περπατώ· χρόνια και χρόνια.

Σε δημιούργησα μες σε χαρά και μες σε λύπες:

Με τόσα περιστατικά, με τόσα πράγματα.

Κ’ αισθηματοποιήθηκες ολόκληρο για μένα

 

Χωρίς αισθηματοποίηση, ο Καβάφης ο «Ελληνικός», θα χαθεί στη σκόνη, στα σοκάκια της Αλεξάνδρειας.

 

Φωτογραφίες: Λεωνή Π. Θανασούλα

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This