EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Οικουμενικός Πατριάρχης

Επίτιμος δημότης Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

29 May, 2022

Επίτιμος δημότης Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής ανακηρύχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Τρίγλιας, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022.

Νωρίτερα, ο κ. Βαρθολομαίος βρέθηκε στη Νέα Τένεδο, όπου παρέστη σε τιμητική δοξολογία στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και επισκέφθηκε την έκθεση ιστορικών κειμηλίων και το τοπικό Κοιμητήριο. Κατά την άφιξή του, ο πρώην Πρόεδρος των Απανταχού Τενεδιωτών, κ. Νίκος Αρβανίτης, του προσέφερε φυσική ανθοδέσμη από φυτά του χωριού, ενώ στα σκαλιά του ναού, τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος, εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών και πολιτικών Αρχών, των φορέων και συλλόγων της περιοχής, και πλήθος πιστών.

Ακολούθως, στον χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Ν. Τρίγλιας, ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας κ. Μανόλης Καρράς, προσφωνώντας τον κ. Βαρθολομαίο, αναφέρθηκε στον προσφυγικό χαρακτήρα των περισσότερων χωριών του Δήμου, «γι’ αυτό και το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατέχει ξεχωριστή θέση στην Ιστορία, στις μνήμες και κυρίως στις καρδιές των κατοίκων, γιατί κράτησε και κρατάει ενωμένους όλους τους προσφυγικούς πληθυσμούς του τόπου». Επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Πατριάρχη συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συγκυρία που ωθεί τον Δήμο, μέσω εκδηλώσεων, να μεταδώσει, στις νεότερες γενιές, γνώσεις για εκείνη την περίοδο.

Επικαλούμενος τη συμπλήρωση 30 χρόνων πατριαρχίας του κ. Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο, ο κ. Καρράς μίλησε για την ποιμαντορική προσφορά του Πατριάρχη, επικαλούμενος προσωπικές του εμπειρίες, κατά τις συναντήσεις τους. Όπως τόνισε, η επίσκεψη εκπροσώπων του Δήμου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ισοδυναμούσε με επίσκεψη στο σπίτι τους, γιατί έτσι τους έκανε να νιώθουν, καθώς τους υποδεχόταν σαν στοργικός πατέρας. Ο δήμαρχος επεσήμανε την απλότητα, την ευγένεια και την καταδεκτικότητα του κ. Βαρθολομαίου και την έμπρακτη αγάπη του για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον, και υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες του για την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης, όπως και τις δράσεις του για την αρμονική συμβίωση όλων των θρησκειών.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Στη συνέχεια, διάβασε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Προποντίδας, το οποίο αποδέχθηκε ομόφωνα την εισήγηση του δημάρχου να ανακηρυχθεί ο κ. Βαρθολομαίος επίτιμος δημότης (απόφαση 276/2021), ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής, να του αποδοθεί τιμητική πλακέτα και να ονομαστεί ο χώρος μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο και από το Δημοτικό Στάδιο Νέας Τρίγλιας «Οικολογικό Πάρκο Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου» (απόφαση 22/2021 Κοινοτικού Συμβουλίου Ν. Τρίγλιας).

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τον Δήμαρχο, ανερχόμενος στο βήμα, επεσήμανε ότι «το κύρος του κάθε Πατριάρχη οφείλεται στο Φανάρι, στον άσβεστο Φάρο της Ορθοδοξίας». Αναφέρθηκε στον προ εκατονταετίας διωγμό των Μικρασιατών προγόνων από τις πατρίδες τους, που αναγκάστηκαν να καταφύγουν ως πρόσφυγες στον συγκεκριμένο τόπο, όπου συνέχισαν τις δημιουργικές δράσεις τους και προόδευσαν. Όπως ομολόγησε, η σχέση αυτή με τις πατρογονικές περιοχές αναβαθμίζει την εκτίμησή του προς τους κατοίκους, τους οποίους, με την ιδιότητά του ως επίτιμου δημότη Νέας Προποντίδας θα περιλαμβάνει συχνότερα στις προσευχές του, ενώ οι ίδιοι, μέσω της  Πλατείας Πατριάρχη Βαρθολομαίου, θα νιώθουν την ευλογία της Εκκλησίας εντονότερη.

Τιμητικές πλακέτες απέδωσαν στον Πατριάρχη ο Πρόεδρος των Απανταχού Τριγλιανών, κ. Αναστάσιος Μαστρογιάννης, εκπρόσωποι του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Νέας Καλλικράτειας και παιδιά του Ειδικού Σχολείου Νέας Προποντίδας.

Σε εορταστική ατμόσφαιρα, στην οποία συνέβαλαν η Φιλαρμονική Νέας Τρίγλιας και τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου, τα οποία, ντυμένα με τοπικές ενδυμασίες, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, ακολούθησε η τελετή ονοματοδοσίας, με την αποκάλυψη της εμβληματικής μαρμάρινης πλάκας.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος 1

Στην εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Δημάρχου Νέας Προποντίδας και ο Πρόεδρος των Απανταχού Τριγλιανών, Αναστάσιος Μαστρογιάννης, παραβρέθηκαν: η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Δημήτρης Κουμουτσάκος, οι βουλευτές Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς, Κυριακή Μάλαμα και Απόστολος Πάνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Κατερίνα Ζωγράφου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Νέας Προποντίδας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Οικουμενικός Πατριάρχος Βαρθολομαίος

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ των προσκεκλημένων, ήταν και οι εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας (Βόρεια Μακεδονία), Αλέξανδρος Σπασένοβσκι, καθηγητής της Νομικής σχολής των Σκοπίων και πρώην βουλευτής, και ο αρχιμανδρίτης Δωσίθεος της Μονής Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον κ. Βαρθολομαίο και να τον ευχαριστήσουν για «την πατρική του μέριμνα και για την ιστορική και οραματική απόφασή του» να εντάξει την Εκκλησία τους στους κόλπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο καθηγητής Σπασένοβσκι, μιλώντας στην «Ελληνική Εφημερίδα της Φλόριντα, Greek News and Radio FL», δήλωσε τα εξής:

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς τους οργανωτές αυτής της εκδήλωσης, που μας προσκάλεσαν να λάβουμε μέρος στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Για μας, ως άνθρωποι που για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν πρόσωπα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά την ιστορική απόφαση της 9ης Μαΐου, αυτή η εκδήλωση αποτελεί ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας ως προς την ιστορική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την αναγνώριση του κανονικού καθεστώτος της Εκκλησίας μας.

Τελικά, ελπίζω ότι θα δικαιωθούν οι προσδοκίες μας, ως προς το τελικό αποτέλεσμα αυτής της ιστορικής διαδικασίας, η οποία άρχισε στις 9 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουνίου, όταν εκπρόσωποι της Εκκλησίας μας θα βρεθούν στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να λάβουν μέρος σ’ αυτήν την ιστορική πρωτοβουλία, κατά την οποία θα συλλειτουργήσουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπός μας Στέφανος

Ο καθηγητής Σπασένοβσκι και ο αρχιμανδρίτης Δωσίθεος είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συνομιλήσουν με τον μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. Νικόδημο, με τον ηγούμενο της Μονής Βλατάδων, επίσκοπο Αμορίου κ. Νικηφόρο, με την υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή, με τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Γιάννη Γιώργο, με τον δήμαρχο της Νέας Προποντίδας κ. Μανόλη Καρρά, με τον πρόεδρο των Απανταχού Τριγλιανών κ. Αναστάσιο Μαστρογιάννη, και με άλλα επίσημα πρόσωπα.

Η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου σε Νέα Τένεδο και Νέα Τρίγλια εντάσσεται στο πολυήμερο (από τις 25 Μαΐου) ταξίδι του στην Κεντρική Μακεδονία, με προορισμούς τη Δράμα (Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος), τη Θεσσαλονίκη (συνάντηση με εκκλησιαστικές, πολιτικές και αυτοδιοικητικές Αρχές, συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο της Θεολογικής Σχολής επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφίας, αφιερωμένης στην Ίμβρο, που φιλοξενείται στην Ι. Μονή Βλατάδων), το Άγιον Όρος (επίσκεψη στις μονές Ιβήρων, Καρακάλλου, Μεγίστης Λαύρας και σε Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία), την Ορμύλια (επίσκεψη στο Ιερό Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό Μετόχιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου), και, πάλι τη Θεσσαλονίκη (επίσκεψη στη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, συνάντηση με δημάρχους Καλαμαριάς και Θερμαϊκού).

Πριν την αναχώρησή του για την Πόλη (1η Ιουνίου), ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί την έδρα της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας-Θράκης.

photos https://www.xalkidikipolitiki.com/ 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This