EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Οι Έλληνες έχουν ξεκινήσει να εγγράφονται για την επιστολική ψήφο

Οι Έλληνες έχουν ξεκινήσει να εγγράφονται για την επιστολική ψήφο

29 Apr, 2024

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 29 Απριλίου, ήδη είχαν εγγραφεί πάνω από 180.000 Έλληνες, από 127 διαφορετικές χώρες, στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών για το δικαίωμα επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές του 2024. Από αυτούς, το 75,1% είναι κάτοικοι Ελλάδος ενώ το 24,9% είναι κάτοικοι εξωτερικού (84,5% από την Ευρώπη, 10,2% από την Αμερική, 2,1% από την Ασία, 1% από Αφρική, 0,5% από την Νότια Αμερική και 1,8% από την Ωκεανία).

Η επιστολική ψήφος αφορά όλους τους Έλληνες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, όπου κι αν κατοικούν στον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς να απαιτείται να έρθουν σε κάποιο εκλογικό κέντρο (κυρίως για τους Έλληνες του εξωτερικού, η επιστολική ψήφος είναι η μόνη μέθοδος).

Η επιστολική ψήφος βήμα-βήμα

 

1. Αρχικά δημιουργείται από το υπουργείο εσωτερικών η ηλεκτρονική πύλη, ώστε να ξεκινήσουν οι εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους.

2. Κάθε Έλληνας που δικαιούται να εγγραφεί, κάνει χρήση των κωδικών του, καταχωρεί την αίτησή του συμπληρώνοντας την διεύθυνση στην οποία θα του αποσταλεί το υλικό των εκλογών, το τηλέφωνο και το email του. Οι αιτήσεις πρέπει να γίνουν σε διάστημα 40 ημερών προ των εκλογών (μέχρι τότε υπάρχει δικαίωμα αλλαγής διεύθυνσης στην αίτηση).

3. Ο φάκελος με το εκλογικό υλικό που θα παραληφθεί από τον ψηφοφόρο, αποστέλλεται από το υπουργείο εσωτερικών, είναι απόλυτα ονομαστικός και προσωπικός, και περιλαμβάνει: φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου / ψηφοδέλτιο / φάκελο ψηφοφορίας / οδηγίες / κατάλογο υποψηφίων / υπεύθυνη δήλωση.

4. Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι ενιαίο, τυπώνεται από το υπουργείο εσωτερικών και η εκτύπωση του φακέλου συνολικά αποτρέπει περιπτώσεις πλαστογράφησης.

5. Στην μία πλευρά του ψηφοδελτίου αναγράφονται όλα τα κόμματα και οι συνδυασμοί και εκεί θα γραφτούν οι σταυροί εκλογής κόμματος – συνδυασμού.

6. Στην άλλη πλευρά του ψηφοδελτίου γίνεται η επιλογή ευρωβουλευτών του συνδυασμού που έχει επιλεγεί (επιλέγεται ο αριθμός του υποψηφίου).

7. Ο ψηφοφόρος πρέπει να διαβάσει τις οδηγίες που εσωκλείονται στον φάκελο, να συμπληρώσει την υπεύθυνη δήλωση και να συμπληρώσει τα στοιχεία του στον φάκελο. Θα χρειαστεί φωτοτυπία ταυτότητας -ή ελληνικού διαβατηρίου -ή διπλώματος οδήγησης. Αφού επιλέξει συνδυασμό και υποψήφιο, βάζει το ψηφοδέλτιο στον φάκελο ψηφοφορίας, και αυτόν – μαζί με την υπεύθυνη δήλωση και τις φωτοτυπίες, στον φάκελο επιστροφής. Θα πρέπει να στείλει τον φάκελο στην διεύθυνση που αναγράφεται.

8. Οι φάκελοι θα πρέπει να φτάσουν στον προορισμό τους μέχρι το απόγευμα 17.00 της παραμονής των εκλογών.

9. Οι φάκελοι θα παραληφθούν από την Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου. Κάθε επιτροπή ελέγχει 10 εκλογικά τμήματα και αποτελείται από Πρόεδρο (Πρωτοδίκη, Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Εισιγητή ΣτΕ, ΕλΣυν) και δύο μέλη (δικαστικοί υπάλληλοι).

10. Όταν ο φάκελος παραληφθεί, ο ψηφοφόρος θα λάβει email επιβεβαίωσης.

11. Μετά τις εκλογές, ξεκινά η καταμέτρηση.

 Οι κάλπες οι οποίες περιλαμβάνουν τις επιστολικές ψήφους φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Η καταγραφή τους φυλάσσεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στις εκλογές μπορούν να ορίσουν τακτικό και αναπληρωματικό εκλογικό αντιπρόσωπο για την παρακολούθηση της διαδικασίας.

Για την εξασφάλιση της εχεμύθειας της ψήφου, έχει διαχωριστεί ο φάκελος της επιστροφής των παραστατικών από τον φάκελο της ψήφου. Η υπεύθυνη δήλωση φυλάσσεται ξεχωριστά και δεν μπερδεύεται με τον φάκελο της ψήφου.

Σε περίπτωση απώλειας του εκλογικού υλικού δεν υπάρχει περίπτωση ανάκτησης κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου.

 Σε περίπτωση που ο ψηφοφόρος έχει επιλέξει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο αλλά πάει με φυσική παρουσία σε εκλογικό τμήμα, δεν θα επιτραπεί να ψηφίσει. Αν υπάρχει η περίπτωση καθυστέρησης παραλαβής του φακέλου, ο δικαστικός αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος θα πρέπει να ενημερωθεί ώστε αναλόγως να επικοινωνήσει και να επιτρέψει στον ψηφοφόρο να ψηφίσει.

Στην περίπτωση που ο ψηφοφόρος έχει επιλέξει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο, αλλά άλλαξε γνώμη και επιθυμεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία, έχει δικαίωμα μόνο στην περίπτωση που δεν έχει παραλάβει το εκλογικό υλικό μέχρι το απόγευμα της παραμονής των εκλογών. Στην περίπτωση αυτή ακολουθεί την παραπάνω διαδικασία.

 Στην περίπτωση που ο ψηφοφόρος επιλέξει λάθος κόμμα ή συνδυασμό, μπορεί να τυπώσει το ψηφοδέλτιο στην ιστοσελίδα του υπουργείου εσωτερικών και να το αντικαταστήσει στον φάκελο ψήφου.

Σε περίπτωση που Έλληνας κάτοικος εξωτερικού επιθυμεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία σε εκλογικό κέντρο, δεν έχει την δυνατότητα καθώς σε αυτές τις εκλογές μόνο με την μέθοδο επιστολικής ψήφου μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες που κατοικούν εκτός Ελλάδας.

Η μέθοδος της επιστολικής ψήφου αφορά τις ευρωεκλογές και θα ανακοινωθεί η πιθανή περαιτέρω χρήση της για επόμενες εκλογές.

 

 

Πηγη https://www.liberal.gr/

photo https://kathimerini.gr 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This