EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
δημοσιογράφοι

Οι δημοσιογράφοι για τον κόσμο

4 Jan, 2024

Ζητήσαμε από μερικούς από τους πιο οξυδερκείς δημοσιογράφους και αναλυτές μας να προβλέψουν το αύριο, να αποκαλύψουν το μέλλον, να προβλέψουν τι μπορεί να επιφυλάσσει το νέο έτος στην τεράστια περιοχή εκπομπής μας. Ανάμεσα στις προβλέψεις τους:

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί έως ότου η Δύση συνειδητοποιήσει ότι η επιστροφή στην προηγούμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων είναι ανέφικτη.
Στο Ιράν, με τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, η κυβέρνηση είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μια ακόμη πρόκληση για τη νομιμότητά της.
Στη Λευκορωσία, οι αποτυχίες για τη Ρωσία στην Ουκρανία θα μπορούσαν να ωθήσουν το καθεστώς Λουκασένκο να προσπαθήσει να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Δύση.
Ενώ το 2024 θα δει μια στροφή προς τα δεξιά στην ΕΕ, είναι απίθανο να φέρει τον κατακλυσμό των λαϊκιστικών νικών που ορισμένοι προβλέπουν.
Το φαύλο σπιράλ για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν θα επιδεινωθεί.
Η ειρήνη μεταξύ της Αρμενίας και των γειτόνων της θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για μια έξοδο της Ρωσίας από την περιοχή.
Η επερχόμενη ηγεσία της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να αποδειχθεί εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με την Ουκρανία.
Το Κιργιστάν πρόκειται να νιώσει τον πόνο των δευτερογενών κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εάν εξαντληθεί η υπομονή της Δύσης.
Ιδού, λοιπόν, οι προβλέψεις των ανταποκριτών μας για το 2024. Για να μάθετε περισσότερα για τους ίδιους τους συγγραφείς, κάντε κλικ στα bylines τους.

 

Ο Πόλεμος της Ουκρανίας: Ένα παρατεταμένο αδιέξοδο
Του Δημοσιογραφου  αναλυτη  Vitaliy Portnikov

Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι Ουκρανοί στρατηγοί Valeriy Zaluzhniy και Mykhaylo Zabrodskiy προειδοποίησαν προειδοποιημένα ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα εξελισσόταν σε μια παρατεταμένη σύγκρουση. Fast forward 15 μήνες, και η πρώτη γραμμή είναι ουσιαστικά παγωμένη, με ούτε τις ουκρανικές ούτε τις ρωσικές επιθέσεις να επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές.

Καθώς το 2023 πλησιάζει στο τέλος του, οι παρατηρητές βρίσκουν τους εαυτούς τους να επανεξετάζουν θέματα γνωστά από το προηγούμενο έτος: τη δυνατότητα για μια μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση, την έκταση της δυτικής βοήθειας στο Κίεβο, την πιθανότητα μιας «παγωμένης σύγκρουσης», διαβεβαιώσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και προοπτικές για την ευρωατλαντική της ολοκλήρωση ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Είναι κατανοητό ότι, μέχρι το κλείσιμο του 2024, θα εξακολουθούμε να παλεύουμε με αυτά τα ίδια ζητήματα. Ένα πολιτικό ψήφισμα φαίνεται άπιαστο, δεδομένης της σταθερής άρνησης του Κρεμλίνου να διεξάγει συζητήσεις για την εκκένωση των τμημάτων της Ουκρανίας που καταλαμβάνουν οι δυνάμεις του. Αντίθετα, ο ορισμός της νίκης της Ουκρανίας είναι η πλήρης αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Ακόμα κι αν, το 2024, η μία πλευρά πετύχει μια στρατιωτική νίκη — είτε μέσω της απελευθέρωσης μέρους της Ουκρανίας είτε μέσω της κατάληψης του ελέγχου από τη Ρωσία άλλων περιοχών — δεν θα μας φέρει απαραίτητα πιο κοντά σε μια πολιτική λύση. Η αναγνώριση αυτού του αδιεξόδου είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η επίθεση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία είναι μέρος μιας ευρύτερης ατζέντας: μια ώθηση για την αποκατάσταση, αν όχι της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας, τουλάχιστον της σφαίρας επιρροής της.

Ακόμα κι αν, το 2024, η μία πλευρά πετύχει μια στρατιωτική νίκη, δεν θα μας φέρει απαραίτητα πιο κοντά σε μια πολιτική επίλυση.
Για την Ουκρανία, η αντίσταση στη ρωσική επιθετικότητα δεν αφορά μόνο την ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών αλλά και τη διαφύλαξη του κράτους, της πολιτικής ταυτότητας και της εθνικής ακεραιότητας. Η δυτική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της Ουκρανίας και την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας. Ωστόσο, αυτή η υποστήριξη στοχεύει στην αποφυγή της κλιμάκωσης σε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης στο κυρίαρχο έδαφος της Ρωσίας.

Η ολοκλήρωση του πολέμου φαίνεται να εξαρτάται από την εξάντληση των πόρων σε μία από τις δύο πλευρές, με την Ουκρανία να βασίζεται στη συνεχή δυτική υποστήριξη και τη Ρωσία στα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, το 2024 μπορεί να απηχεί τα πρότυπα του 2023. Ακόμη και αν οι εξωτερικοί παράγοντες μετατοπιστούν σημαντικά — όπως στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο — ενδέχεται να μην είμαστε μάρτυρες απτών αλλαγών μέχρι το 2025.

Μια άλλη πιθανή μεταβλητή είναι η εμφάνιση μεγάλων συγκρούσεων παρόμοιες με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, αυτό πιθανότατα θα σήμαινε τη διασπορά των δυτικών πόρων παρά μια αλλαγή στις προσεγγίσεις στον πόλεμο.

Ουσιαστικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί έως ότου η Δύση συνειδητοποιήσει ότι η επιστροφή στην προηγούμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων είναι ανέφικτη. Η οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας τάξης απαιτεί αντισυμβατικά μέτρα, όπως η προσφορά γνήσιων εγγυήσεων ασφάλειας σε έθνη που έχουν πέσει θύματα επιθετικότητας ή η επίτευξη ειρήνης, ή τουλάχιστον ο περιορισμός της ζώνης στρατιωτικών επιχειρήσεων στην τρέχουσα γραμμή επαφής, χωρίς άμεσες συμφωνίες με τη Ρωσία.

Μέχρι στιγμής, μια τέτοια κατανόηση λείπει και η προσδοκία ότι η Μόσχα θα καταλάβει τελικά τη ματαιότητα των φιλοδοξιών της, το μόνο που κάνει είναι να ενθαρρύνει τον Πούτιν. Κατά συνέπεια, η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα διαρκέσει, προκαλώντας δυνητικά νέους, εξίσου επικίνδυνους τοπικούς πολέμους παγκοσμίως.

 


Ιράν: Προβλήματα εντός και εκτός
Απο την Δημοσιογραφο -Αναλυτρια 
Hannah Kaviani

Το Ιράν αντιμετωπίζει σύνθετες εσωτερικές και διεθνείς προκλήσεις εδώ και χρόνια και τα ίδια ζητήματα είναι πιθανό να το ταλαιπωρήσουν το 2024. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι στην Τεχεράνη φαίνεται να ακολουθούν μια προσέγγιση «αναμονής και να δούμε» στη μακρά λίστα πολυεπίπεδων προβλημάτων του.

Το Ιράν εισέρχεται στο 2024 καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται και οι προοπτικές για μια ειρηνική Μέση Ανατολή είναι ζοφερές, με την κατάσταση να επιδεινώνεται από ομάδες πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται σθεναρά από την Τεχεράνη.

Ο εξέχων ρόλος του Ιράν στην υποστήριξη των παραστρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη έχει επίσης προκαλέσει την οργή της διεθνούς κοινότητας και θα συνεχίσει να αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις με τη Δύση.

Η Τεχεράνη αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ για το πυρηνικό της πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να τεθούν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες με τη διεθνή κοινότητα. Και με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εισέρχονται σε μια εκλογική χρονιά που θα μπορούσε να δει την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, η πιθανότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από την Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον – που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των κυρώσεων – θεωρείται πολύ χαμηλή.

Όμως τα προβλήματα του Ιράν δεν περιορίζονται εκτός των συνόρων του.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν οι Ιρανοί αξιωματούχοι το 2024 είναι η κατεστραμμένη οικονομία.
Το κληρικό καθεστώς της χώρας εξακολουθεί να αναστατώνεται από τις μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν το 2022 για τον θάνατο της Mahsa Amini υπό την κράτηση της αστυνομίας μετά τη σύλληψή της επειδή δεν υπάκουε στους κανόνες χιτζάμπ. Οι μετασεισμοί του κινήματος Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία που προήλθαν από τον θάνατό της αντικατοπτρίστηκαν σε πράξεις πολιτικής ανυπακοής που είναι πιθανό να συνεχιστούν το 2024.

Ταυτόχρονα, μια βάναυση καταστολή συνεχίζεται καθώς ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων, φοιτητές, θρησκευτικές μειονότητες και καλλιτέχνες ξυλοκοπούνται, κρατούνται ή/και επιβάλλονται σκληρές ποινές φυλάκισης.

Με τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, η κυβέρνηση είναι πιθανό να αντιμετωπίσει άλλη μια πρόκληση για τη νομιμότητά της καθώς αγωνίζεται με τη χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων και τη γενική αδιαφορία για έναν ακόμη γύρο ελεγχόμενων εκλογών.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν οι Ιρανοί αξιωματούχοι το 2024 είναι η κατεστραμμένη οικονομία που προκύπτει από το πλήγμα των διεθνών κυρώσεων λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος. Μετά από μια συντριπτική χρονιά πληθωρισμού 47 τοις εκατό το 2023 (υψηλό 20 ετών, σύμφωνα με το ΔΝΤ), το κόστος αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται για πολλά τρόφιμα και εμπορεύματα, καθώς και για τα ακίνητα.

Το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα του Ιράν λόγω των μειωμένων κερδών από το πετρέλαιο συνεχίζει να ακρωτηριάζει την οικονομία, με το ΔΝΤ να αναφέρει ότι το τρέχον δημόσιο χρέος είναι ίσο με τρεις ετήσιους προϋπολογισμούς.

Καθώς ούτε η διεθνής κοινότητα ούτε το σκληροπυρηνικό καθεστώς της Τεχεράνης υποχωρούν, οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν ελάχιστες πιθανότητες για σημαντικές αλλαγές στο Ιράν το επόμενο έτος.

Λευκορωσία: Ο ευρύτερος πολεμικός ρόλος, η ενσωμάτωση με τη Ρωσία δεν είναι στα χαρτιά  
Απο τον Δημοσιογραφο -Αναλυτη Valer Karbalevich

Η Λευκορωσία έχει τραβηχτεί πιο κοντά στην τροχιά της Μόσχας από ποτέ από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία — αλλά το 2024, είναι απίθανο να ενταχθεί στο πολύ μεγαλύτερο έθνος στα ανατολικά της και οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα εντείνει την έως τώρα περιορισμένη εμπλοκή της στη σύγκρουση στη χώρα στα νότια της.

Το πιο πιθανό σενάριο στη Λευκορωσία, όπου ο αυταρχικός Alyaksandr Lukashenka θα συμπληρώσει 30 χρόνια από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 1994, είναι περισσότερο το ίδιο: Καμία διακοπή της πίεσης σε κάθε μορφή διαφωνίας στο εσωτερικό, καμία κίνηση για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία. Και ενώ η επίμονη αγκαλιά της Ρωσίας δεν θα χαλαρώσει, το Κρεμλίνο θα απέχει από τη χρήση του λευκορωσικού εδάφους για τυχόν νέες χερσαίες επιθέσεις ή βομβαρδισμούς κατά της Ουκρανίας.

Όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια μπαλαντέρ, ο κρίκος που επηρεάζει την τροχιά της Λευκορωσίας βραχυπρόθεσμα και όχι μόνο. Για το άμεσο μέλλον, αυτό που θα συμβεί στη Λευκορωσία — ή σε αυτήν — θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το τι θα συμβεί στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εάν η τρέχουσα ισορροπία στο μέτωπο επιμείνει και η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία συνεχιστεί, το πιθανότερο είναι η συνέχιση του status quo για τη Λευκορωσία. Η χώρα θα διατηρήσει την πίστη της στη Ρωσία, που χαρακτηρίζεται από διπλωματική και πολιτική υποστήριξη. Ενισχυμένη από ρωσικά δάνεια, η αμυντική βιομηχανία της Λευκορωσίας θα επεκτείνει περαιτέρω την παραγωγή της.

Εάν η Ρωσία κερδίσει ή σημειώσει σημαντικές νίκες στην Ουκρανία, ο Λουκασένκο θα αποκομίσει «μερίσματα νίκης».
Το κράτος της Λευκορωσίας θα συνεχίσει να στρατιωτικοποιεί τα σύνορα με την Ουκρανία, αποτελώντας διαρκή απειλή για το Κίεβο και εκτρέποντας τα ουκρανικά στρατεύματα από το ανατολικό και το νότιο μέτωπο. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Ρωσία είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας ως σημείο εκκίνησης για νέες επιθέσεις στην Ουκρανία, όπως έκανε στην αρχή της εισβολής πλήρους κλίμακας το 2022.

Εάν η Ρωσία κερδίσει ή σημειώσει σημαντικές νίκες — εάν η Ουκρανία αναγκαστεί σε διαπραγματεύσεις με τους όρους της Μόσχας, για παράδειγμα, ή η τρέχουσα πρώτη γραμμή θεωρείται το διεθνές σύνορο — ο Λουκασένκο, εδραιώνοντας τη θέση του στη χώρα, θα αποκομίσει «μερίσματα νίκης .” Αλλά οι σχέσεις μεταξύ Λευκορωσίας και Ρωσίας είναι απίθανο να αλλάξουν δραματικά.

Ενδεχομένως, η Μόσχα θα μπορούσε να κάνει σημαντικά βήματα για να απορροφήσει τη Λευκορωσία, μειώνοντας την κυριαρχία της και μετατρέποντας το έδαφός της σε ένα στάδιο για μια νέα επίθεση στο Κίεβο. Αυτό θα αύξανε τις εντάσεις με τη Δύση και θα ενέτεινε τις ανησυχίες για τα τακτικά πυρηνικά όπλα που η Μόσχα και το Μινσκ λένε ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει στη Λευκορωσία. Ωστόσο, αυτό φαίνεται απίθανο λόγω της απουσίας στρατιωτικής αναγκαιότητας για τη Μόσχα και των προβλημάτων που θα μπορούσε να δημιουργήσει στην παγκόσμια σκηνή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (δεξιά) και ο ηγεμόνας της Λευκορωσίας Alyaksandr Lukashenka στη Μόσχα τον Απρίλιο
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (δεξιά) και ο ηγεμόνας της Λευκορωσίας Alyaksandr Lukashenka στη Μόσχα τον Απρίλιο
Η απώλεια της κυριαρχίας της Λευκορωσίας θα αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο για τον Λουκασένκο και το καθεστώς του. Η συντριπτική πλειοψηφία των Λευκορώσων αντιτίθεται στην άμεση εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Αυτή η θεμελιώδης διάκριση ξεχωρίζει τη Λευκορωσία από τη Ρωσία και η ένταξη της Λευκορωσίας στον πόλεμο θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολιτική κρίση στη Λευκορωσία — μια έκβαση που η Μόσχα θα προτιμούσε να αποφύγει.

Εάν η Ρωσία χάσει τον πόλεμο ή υποστεί σημαντικές ήττες που αποδυναμώνουν τον Πούτιν, το καθεστώς του Λουκασένκο μπορεί να υποστεί οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις. Αυτό θα μπορούσε να τον ωθήσει να αναζητήσει εναλλακτικές παγκόσμιες συμμαχίες, οδηγώντας ενδεχομένως σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Δύση.

ΠΗΓΗ https://www.rferl.org/

photo Vladvictoria / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

24 ώρες

24 ώρες

Ένα πουλί κελαηδεί κάθε πρωί έξω απ’ το παραθύρι μου. Γλυκό ξυπνητήρι απεσταλμένος της φύσης μου...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This