ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

December 10, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Οι μεγάλοι προστάτες

Οι μεγάλοι “προστάτες”

7 Jul, 2022

Αυτές τις τελευταίες μέρες που οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, φαίνονται χειρότερες από κάθε άλλη φορά, η μνήμη μας τρέχει στον αξέχαστο φίλο μας, το μεγάλο Τούρκο προοδευτικό συγγραφέα και σπάνιο φίλο της πατρίδας μας. Τον Αζίζ Νεσίν. Που είχαμε τη μεγάλη τύχη να χαρούμε, το 1987, για την πολύ κοντινή γνωριμία μας.. Και και να κλάψουμε πικρά, το 1995, για τον οικτρό θάνατο του.

Αν ζούσε τώρα, θα ήταν από τους πρώτους που θα ξανασήκωνε τη σημαία της ουσιαστικής προσέγγισης των δυο λαών, όπως και τότε.. Το 1987.. Που ιδρύσαμε την Επιτροπή Ελληνοτουρκικής φιλίας. Όλοι οι Έλληνες με πρώτο το Μίκη Θεοδωράκη και όλοι οι Τούρκοι, με μπροστάρηδες τον Αζίζ Νεσίν, τον Κούρδο μεγάλο συγγραφέα και βασανισμένο αγωνιστή Γιασάρ Κεμάλ και τον κοσμοαγάπητο συνθέτη και τραγουδιστή Ζιλφί Λιβανελί…

Για να ξανανιώσουμε, όλοι μαζί τις ίδιες συγκινήσεις, όταν σμίγαμε στις Ελληνικές και τις Τούρκικες γειτονιές για να γευτούμε τις ίδιες πίκρες όταν μας.. χώριζαν στα γραφεία τους οι υψηλοί “Προστάτες” μας.

“…τα αίτια της εχθρότητας ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους, δεν προήλθαν από μας, από τους λαούς μας. Οδηγηθήκαμε σ’αυτούς τους πολέμους, κάτω από την πίεση των ξένων επιρροών κι έξω από τα συμφέροντα των δύο λαών..”

Αυτά έλεγε, μια ζωή ολόκληρη, μέσα στην πατρίδα του και τράβηξε όσα τράβηξε, ανάμεσα σε δικαστήρια, διώξεις και προπηλακισμούς. Μέχρι τον άγριο θάνατό του, τον Ιούλιο του 1993.

Τον θυμάμαι, όταν είχε έλθει στην Ελλάδα, το 1986. Παρουσιάζαμε στο θέατρο ΑΛΦΑ, το σπουδαίο κοινωνικό έργο του ” Το θεριό του Ταύρου” και ένα πρωινό, τον κεράσαμε ούζο με μεζέ, στα μπαλκόνια της Καστέλας.

“Δε μου λέτε σας παρακαλώ..,” λέει ξαφνικά. “Αυτοί οι γλάροι, που πετάνε πάνω μας, ποιας εθνικότητας είναι; Όλων των ανθρώπων, δεν είναι;” Κι ύστερα γελούσε με την καρδιά του, μουρμουρίζοντας: ” Γέρασες και μυαλό δεν έβαλες Αζίζ…!!!”
Κι εμείς γεράσαμε και μυαλό δεν βάλαμε, φίλε μας Αζίζ…
Θυμόμαστε τις αμοιβαίες σούπερ “αγάπες”, την εποχή των μεγάλων σεισμών.. Ξαφνικά, ήταν τόση η ..”ευφορία” μας που νομίζαμε ότι όλα τα προβλήματά μας, λύθηκαν για πάντα.. Όχι βέβαια.. Μόλις τέλειωσαν οι.. μετασεισμικές δονήσεις, αμέσως οι αιώνιοι “Προστάτες”, μας έβαλαν στο αιώνιο λούκι της φαγωμάρας….

Έκαναν αυτό που έκαναν πάντα.. Μας άφησαν να χαρούμε τις συγκινητικές “σεισμικές”, οικονομικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές αλληλοβοήθειες, χωρίς να συνειδητοποιούμε, ότι αυτοί έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους. Εκμεταλλεύθηκαν όλη τη δική μας, συγκυριακή, συναισθηματική φόρτιση.. Κι αυτοί, πάνω στα ερείπιά μας, έχτιζαν τις δικές τους “λύσεις”.. Ίσως γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι, όποτε θέλουν, μπορούν να μας συγκινούν ή να μας θυμώνουν, να μας ενώνουν ή να μας χωρίζουν και τελικά να μας κατευθύνουν εκεί που αυτοί αποφασίζουν..

Αυτό ακριβώς που κάνουν τώρα.. Αφήνουν, τάχα λόγω.. ουδετερότητας, να ακούγονται τόσο βάρβαρες, ακραίες θέσεις, με ένα μόνο σκοπό. Να σκοτωθούμε, μεταξύ μας και πάλι. Και την τελευταία στιγμή να μας ..σώσουν. Με, όχι αμοιβαίες ελπίζουμε , υποχωρήσεις..!!

Παίρνουμε κουράγιο, με αυτά τα λιγοστά λόγια του φίλου μας του Ζιλφί Λιβανελί, που ακούσαμε στη μεγάλη εκδήλωση, το 1987, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας:

” Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ίδιοι οι λαοί, με τη στενή φιλία τους, την πλατιά συνεργασία τους και τη σωστή ενημέρωσή τους, θα ξεπεράσουμε τα καλοστημένα εμπόδια και θα ξυπνήσουμε τις συνειδήσεις κάποιων Πολιτικών που διαθέτουν και Ηθική και Λογική..”

Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν ακόμη τέτοιοι Πολιτικοί.. Που κάποια στιγμή θ’ ακούσουν μέσα τους, τον Αζίζ Νεσίν.. Το πολυσήμαντο ποίημά του “ΣΩΠΑ”.
Έστω και λίγους στίχους του..

“…Σώπα, μη μιλάς, είναι ντροπή, η σιωπή είναι χρυσός..
Τα πρώτα λόγια, οι πρώτες λέξεις που άκουσα από παιδί…..
….Έβλεπα αίματα στο δρόμο, τι σε νοιάζει μου έλεγαν, θα βρεις το μπελά
σου, τσιμουδιά..,
Σώπα ο ένας σώπα ο άλλος, σώπα όλη η γειτονιά, η πολιτεία
ολόκληρη..
, Πετύχαμε πολλά, φτάσαμε ψηλά, πήραμε και παράσημα, μόνο με το
“σώπα”….
Νομίζω όμως ότι ήρθε η στιγμή που δεν θα αντέξω και θα ξεσπάσω….
Και μόνο μια κραυγή θα βγαίνει από μέσα μου και θα μου λέει
ΜΙΛΑ…ΜΙΛΑ…ΜΙΛΑ. “

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This