EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Οι ορμόνες της ευτυχίας

Οι ορμόνες της ευτυχίας

23 Apr, 2024

Η βιοχημεία του ανθρώπινου σώματος είναι μια απόλυτα φυσική διαδικασία και ένας απόλυτα επιστημονικός τρόπος για να εξηγήσεις αυτά που αισθάνεσαι. Έτσι και η ευτυχία είναι ένα προϊόν το οποίο είναι το αποτέλεσμα της παραγωγής συγκεκριμένων ορμονών. Η βιοχημική διαδικασία παραγωγής τους στο σώμα μας είναι αυτονόητη μεν, μπορεί όμως να επηρεαστεί από τον τρόπο ζωής μας και έτσι ο κύκλος αλληλένδετων πραγμάτων είναι σαφής: όσο αποκτούμε συνήθειες που βοηθούν το σώμα μας, τόσο ερχόμαστε πιο κοντά στο να αισθανόμαστε την ευτυχία.

Η ενδορφίνη είναι μόριο πρωτεΐνης και παράγεται στην περιοχή του εγκεφάλου. Προκαλεί την αίσθηση της ευφορίας, μειώνει την αίσθηση του πόνου και του άγχους. Την αποκαλούν φυσικό οπιοειδές γι’ αυτό τον λόγο, καθώς η ενδορφίνη σημαίνει ευεξία.

Η σεροτονίνη είναι υπεύθυνη για την καλή μας διάθεση, ενώ ταυτόχρονα μας χαρίζει καλό ύπνο, καλή όρεξη, μνήμη, βοηθάει στην μάθηση, ρυθμίζει την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος αλλά και λειτουργίες όπως η πέψη. Για όλους αυτούς τους λόγους ερευνάται τα τελευταία χρόνια η συσχέτισή της με την κατάθλιψη, όταν προφανώς απουσιάζει από το σώμα.

Η ντοπαμίνη ρυθμίζει την διάθεση, την προσοχή και την κίνηση, χαρίζει την αίσθηση της ικανοποίησης μετά από μια πράξη ή επίτευγμα, και για αυτό τον λόγο είναι το κίνητρο για την δημιουργικότητα.

Η ωκυτοκίνη είναι πεπτιδική ορμόνη που βοηθά στην αναπαραγωγή, όμως βοηθά στην αίσθηση της αγάπης και στην αναζήτηση και δημιουργία σχέσης γιατί ενεργοποιεί την αίσθηση της εμπιστοσύνης. Αυξημένη ωκυτοκίνη πιστεύεται ότι σημαίνει και αυξημένη ενσυναίσθηση και κοινωνική αλληλεπίδραση.

Όπως γίνεται σαφές, η υγιής ροή των ορμονών στο σώμα μας, φέρνουν όλα αυτά τα καλά αποτελέσματα που μας κάνουν χαρούμενους, δημιουργικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς. Ο τρόπος ζωής μας όμως τελευταία δεν βοηθά στο να υπάρχει υγιής ροή, γι’ αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια καθημερινή ρουτίνα ώστε να τους επιτρέψουμε να λειτουργήσουν σωστά για εμάς:

In Touch December 2021 3

Άσκηση, καθημερινή κίνηση, περπάτημα, αρκετές ώρες καλού ύπνου: αυτά βοηθούν στην έκλυση ενδορφινών και γενικότερα βάζουν το σώμα σε μια διαδικασία υγιούς αντίδρασης.

Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει αυτά που χρειάζεται ο μηχανισμός του σώματος και η μεσογειακή διατροφή αυτό το εξασφαλίζει: αυγά, πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, λιπαρά ψάρια, λευκό κρέας…

Ώρες με ευχάριστη ενασχόληση όπως η μουσική, η παρέα με φίλους, με αγαπημένους, παρακολούθηση κωμωδίας: αυτά βοηθούν στην έκλυση των ορμονών της χαράς.

 

 

photo ottawagraphics / https://pixabay.com / https://www.parkinsonsnsw.org.au/ 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This