ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 22, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Οι Σημειώσεις του Φαροφύλακα

27 Aug, 2021

Πόσο αληθινή μπορεί να είναι μια ιστορία; Πόσο ακραία μπορεί να είναι ώστε να φαντάζει μύθος κι ας γνωρίζουμε ότι στη ζωή όλα συμβαίνουν και όλα τα γεγονότα έχουν προηγηθεί από αυτήν, για να μπορεί ο δημιουργός, να εμπνευστεί ένα θέμα και να το γράψει.

Οι Σημειώσεις του Φαροφύλακα, είναι το ένατο βιβλίο (Νουβέλα) του Ελπιδοφόρου Ιντζέπελη, από τις εκδόσεις Στοχαστής, 2019.

Πολυγραφότατος ο Ελπιδοφόρος, πασχίζει πάντα στα κείμενά του· και πολύ περισσότερο στο εν λόγω βιβλίο, να αφήσει σημάδια άγνωστα της ιστορίας του χώρου και του χρόνου που αναφέρεται.
Μέσα από την καλοστημένη μυθοπλασία, προβάλλεται ο χωροχρόνος των αρχών του προηγούμενου αιώνα, με το Λιμάνι της Κόπραινας, το Φάρος της και την Άρτα.

Από το ξεκίνημα της ανάγνωσης υπάρχει μια θερμή αφιέρωση:
«Στη μνήμη του πατέρα μου που μου έμαθε να αγαπώ τη θάλασσα», η οποία αυτή η συναισθηματική θέρμη συνεχίζεται μέσα από τη σχέση των δύο βασικών ηρώων, τον Ταξιάρχη και τη Σοφία, που ο νεανικός έρωτας ένωσε τις ζωές τους στην κλειστή επαρχιακή κοινωνία με όνειρα και ελπίδες. Οι ανατροπές όμως είναι μεγάλες (δεν θα τις αποκαλύψω) και πολύπλοκες ώσπου να φανούν οι αλήθειες και να επέλθει η λύτρωση.

Σε κάθε κεφάλαιο κι ένας χαρακτήρας να βιώνει τη ζωή με εμπόδια και ανατροπές που κάνουν την ανάγνωση ενδιαφέρουσα για τη συνέχεια.

Η Νουβέλα αποτελείται από είκοσι εννέα μικρά κεφάλαια, όπου στο καθένα προβάλλεται και μια ανθρώπινη φιγούρα κι όλες μαζί στη συνέχεια στοιχειοθετούν μια δυνατή πλοκή με τις δράσεις και τις αντιδράσεις τους. Θα χαρακτήριζα το έργο -πέρα από την ιστορικότητα που είναι τοποθετημένοι- ότι είναι ένα έργο χαρακτήρων. Κι αυτό σημαίνει ότι γράφονται βαθιά στη μνήμη του αναγνώστη.

Συχνά στη λογοτεχνία δεν είναι απαραίτητο το θέμα της ιστορίας να είναι μια αιώνια αλήθεια καθώς η μυθοπλασία έχει τη δύναμη της φαντασιακής απεικόνισης. Εδώ, ο Ιντζέπελης, δίνει μια απολύτως τεκμηριωμένη και με λογική αντίληψη γύρω από κάθε γεγονός, κάθε ανθρώπινης κατάστασης ή προβλήματος της ζωής.

Έχει δημιουργήσει τους βίους των ηρώων του σε στενή σύνδεση με το συναίσθημα, ώστε να προκαλεί την άμεση ταύτιση του αναγνώστη.

Οι περιγραφές με το ιστορικό-κοινωνικό υπόβαθρο της εποχής, σε ταξιδεύουν στο πρόσφατο παρελθόν των αρχών του προηγούμενου αιώνα, όπως τα ατμόπλοια της
Οι λεπτομέρειες που απαιτεί κανείς στη σύγχρονη λογοτεχνία δεν είναι αυτές που φαίνονται με την πρώτη ματιά, αλλά πρέπει να είναι προϊόν προσεκτικής παρατήρησης, όμοια με αυτήν που ο συγγραφέας κατά τη διάρκεια της συγγραφής επέδειχνε.

Έτσι για να γνωρίσουμε, εμείς οι αναγνώστες, μια πόλη, μια εποχή, δεν αρκεί να γνωρίζουμε τους δρόμους και τα κτίρια. Πρέπει ο συγγραφέας να μας δείξει και τους ανθρώπους της, την επαγγελματική τους ενασχόληση, τις πεποιθήσεις τους, τις συμπεριφορές τους. Πρέπει να μας αφήσει να δούμε αυτή την πόλη με τον ήλιο, τη βροχή, το ξημέρωμα και το σούρουπο τις Κυριακές.
Πρέπει να μας αφήσει να ακούσουμε τους ήχους της και τις μυρωδιές της… όλες αυτές οι λογοτεχνικές μεταφορές παρουσιάζονται στις σελίδες του βιβλίου με άρτια τεχνική απόδοσης και ύφους του κειμένου.

Επίσης, άλλη μια επιτυχία του συγγραφέα είναι που μεταφέρει τα γεγονότα του περίγυρου ιδωμένα με τα μάτια του κεντρικού του ήρωα και χρωματισμένα από τα συναισθήματα του.
Συνοπτικά, η γενική εντύπωση που αφήνει το βιβλίο είναι η ευαισθησία και η λογική εξέλιξη της πλοκής, μέσα από τους βίους και τα παθήματα των χαρακτήρων. Όλη αυτή η συγγραφική κατάθεση του Ιντζέπελη χαρίζει την επιθυμητή συναισθηματική διάσταση της ανάγνωσης.

Βιογραφικό
Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης κατάγεται από την Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε τις επιστήμες της Παιδαγωγικής και της Θεολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο. Εργάστηκε ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για μια τριακονταετία. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει αρκετά διηγήματα, δοκίμια, ποιήματα, κριτικές βιβλίων και συνεντεύξεις με συγγραφείς σε διάφορα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αλβανικά, στα Γερμανικά και στα Ισπανικά. Από το 2002 ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Η δωρεά

Η δωρεά

Το «ιντερσίτι» των έντεκα και σαράντα πέντε το βράδυ, από Θεσσαλονίκη, είναι έτοιμο για αναχώρηση. Ο Στέφεν έχει τακτοποιήσει τις αποσκευές κι έχει βολευτεί στο κάθισμα. Η πάλη μέσα του έχει καταλαγιάσει. Το ταξίδι του άλλωστε στην Καλιφόρνια πήγε αρκετά καλά. Η σύνδεση με το μητροπολιτικό πανεπιστήμιο ήταν εποικοδομητική.

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Είκοσι πέντε μέλη του Κογκρέσου ζητούν από τις ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA, να εξηγήσουν γιατί ενέκριναν τα ενισχυτικά εμβόλια COVID-19 για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών χωρίς να συμβουλευτούν μια ομάδα ειδικών συμβούλων.

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι  θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν μέτρα που απαιτούν οι μη εμβολιασμένοι να ζουν προσωρινά σε «καθορισμένες εγκαταστάσεις ή τοποθεσίες» για την άρνηση του εμβολίου για τον COVID-19, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Οι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των διαβατήριων για τον COVID-19, των εντολών για μάσκα και της εργασίας από το σπίτι θα καταργηθούν στην Αγγλία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Ο γερουσιαστής Joe Manchin (D-W.Va.) και η γερουσιαστής Kyrsten Sinema (D-Ariz.) ενώθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στις 19 Ιανουαρίου για να καταψηφίσουν μια προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία να αλλάξουν τους κανόνες της Γερουσίας των ΗΠΑ προκειμένου να περάσουν μια μεγάλη αλλαγή στον εκλογικό νόμο, που ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.