EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Οι τιμές της ενέργειας

Οι τιμές της ενέργειας

29 Aug, 2022

Με την Άνοιξη να απέχει πλέον μόνο μερικές ημέρες -ημερολογιακά τουλάχιστον- τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» σταδιακά και την ημέρα να μεγαλώνει, αυξάνονται οι προσδοκίες και πολλών ομογενών μας για μείωση, επιτέλους, της κατανάλωσης ενέργειας, κάτι που συνεπάγεται έστω μία «ανάσα» για το πορτοφόλι καθώς ο πληθωρισμός στην Αυστραλία προβλέπεται ότι θα συνεχίσει… ανηφορικά.

Την ίδια ώρα, ωστόσο στο Βόρειο Ημισφαίριο, η Ελλάδα κι οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν εμπρός τους έναν ακόμη πιο «ζόρικο» κι «ακριβό» Χειμώνα.

Οι τιμές για την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας βρίσκονται ήδη στην… στρατόσφαιρα κι αναμένεται να «ξεφύγουν» ακόμη περισσότερο, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία,.

Η ενεργειακή κρίση που ταλανίζει όλη Ευρώπη φέρνει μάλιστα πιο κοντά την απειλή της ύφεσης, αλλά και της κοινωνικής αποσταθεροποίησης, με τις κυβερνήσεις σε απόγνωση να «σβήνουν» και να «ξαναγράφουν» προϋπολογισμούς.

Οι επιδοτήσεις και τα προγράμματα εξοικονόμησης δεν επαρκούν για να σβήσουν τη «φωτιά» και σε έκτακτη σύγκληση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. αναμένεται να συζητηθεί κι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος.

Η Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζει με εθνικά μέτρα την κοινωνία, θα συνεχίσει όμως να διεκδικεί ενιαία ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, καθώς κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή αυτή κρίση μόνος του.

Στην Αυστραλία οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, πριν ακόμη το «καταχείμωνο», στα τέλη Ιουνίου, είχαν τριπλασιαστεί σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με μεγάλο μέρους του κόστους να περνάει στους καταναλωτές, ενώ καταγράφηκαν και μεγάλα προβλήματα στην παροχή, σύμφωνα με τον Australian Energy Market Operator (AEMO).

Οι τιμές «spot» για ρεύμα (χονδρική) ήταν κατά μέσο όρο στα $264/megawatt/ώρα το τρίμηνο Μαρτίου-Ιουνίου 2022, από $85 ένα χρόνο πριν και $130 το πρώτο τρίμηνο του 2019, εν μέσω έντονης ξηρασίας και καύσωνα.

Ευχή όλων στη χώρα, η θερμοκρασία να ανέβει μεν ώστε να κλείσουμε επιτέλους τη θέρμανση, αλλά να μην χτυπήσει «κόκκινο» τους ερχόμενους μήνες και χρειαστούμε τα aircondition, καθώς οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν «τσουχτερές» για καιρό ακόμη.

Σύμφωνα με έρευνα του Cornwall Insight Australia (CIA) η Benchmark Power Curve (BPC), η ετήσια μέση τιμή για τις Πολιτείες στο National Electricity Market (NEM) θα είναι περί τα $200/MWh έως το 2026. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι λογαριασμοί θα ανέλθουν σε «επίπεδα άνευ προηγουμένου».

Οι τιμές είναι σε επίπεδο ρεκόρ για την Αυστραλία, αλλά σε σύγκριση με την Ευρώπη, θα μπορούσε να πει κανείς ότι βρίσκονται σε «λογικό» επίπεδο.

Το Σάββατο οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος επρόκειτο να διαμορφωθούν πάνω από τα 600 ευρώ/MWh ($865 περίπου) σε 12 χώρες της Ε.Ε., καθώς η τιμή του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε κατά 550% μέσα σε 12 μήνες.

Η αύξηση  προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο και της Ελληνικής κυβέρνησης, καθώς μόνο τον Σεπτέμβριο χρειάστηκε να επιστρατευθούν κονδύλια ύψους 600-800 εκατ. ευρώ.

Τα πρωτεία είχε η Ιταλία, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 713,6 ευρώ/MWh.

Στη Ρουμανία η τιμή ήταν στα 654,02 ευρώ/MWh, στη Σλοβακία στα 652,97 ευρώ, στην Ουγγαρία στα 652,28 ευρώ, στην Κροατία στα 648,15 ευρώ, στην Αυστρία στα 647,86 ευρώ και στη Σλοβενία στα 647,03 ευρώ.

Οι 12 ακριβότερες αγορές στην Ε.Ε. συμπληρώθηκαν από τη Γαλλία (626,79), την Τσεχία (624,18), τη Γερμανία (607,84), την Ολλανδία (603,58) και το Βέλγιο (600,25).

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το συμβόλαιο του επόμενου έτους (year-ahead) στη Γαλλία έφτασε μάλιστα τα 1.022 ευρώ/MWh.

Παρομοίως, οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος αυξήθηκαν έως και τα 828 ευρώ/MWh.

Στην Ελλάδα, η τιμή διαμορφωνόταν τα προηγούμενα 24ωρα στα 453,89 ευρώ/MWh κατά μέσο όρο, ενώ ήταν ακόμη υψηλότερα τις προηγούμενες ημέρες, με τη ζήτηση ιδιαίτερα αυξημένα εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών ανά τη χώρα.

Για τους καταναλωτές, η μέση τιμή της κιλοβατώρας το Σεπτέμβριο διαμορφώνεται στα 0,70 με 0,80 ευρώ από 0,50 τον Αύγουστο.

Στη Βρετανία, το κόστος για τους καταναλωτές ρεύματος θα αυξηθεί κατά 80% από τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε η ρυθμιστική Αρχή Ofgem.

Κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά θα πληρώνουν ετησίως 3.549 λίρες (περίπου 4.200 ευρώ) στους λογαριασμούς.

Οι Βρετανοί εκτιμάται ότι δαπανήσουν κατά μέσο όρο το 10% του εισοδήματός τους για φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και άλλα καύσιμα για τη θέρμανση και τη μετακίνησή τους (κυρίως πετρέλαιο και ντίζελ).

Το ποσοστό είναι διπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο του 2021.

Γι αυτό εκτιμάται ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση είναι πιο σοβαρή από εκείνες των δεκαετιών του 1970 και του ’80.

Το πετρελαϊκό εμπάργκο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και η ιρανική επανάσταση του 1979 προκάλεσαν μπλακ-άουτ και μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα στη Δύση.

Στο αποκορύφωμα εκείνης της κρίσης, το 1982, οι Βρετανοί ξόδευαν το 9,3% του εισοδήματός τους για να καλύπτουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση National Energy Action υπολογίζει ότι 8,9 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθούν αντιμέτωπα με το φάσμα της «ενεργειακής φτώχειας» μετά τον Οκτώβριο.

Πέρυσι το πρόβλημα αυτό αντιμετώπιζαν 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Ως ενεργειακή φτώχεια ορίζεται η κατάσταση ενός νοικοκυριού που έχει χαμηλό εισόδημα και δαπανά το 10% ή και περισσότερο από το εισόδημα αυτό για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του.

Το ένα τρίτο των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη περιορίσει τη χρήση της κουζίνας και του φούρνου, σύμφωνα με μια έρευνα του Financial Fairness Trust.

 

Ένας στους τρεις μείωσε τα ντους που κάνει και οι μισοί άλλαξαν τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη του σπιτιού τους.

Η Ντον Γουάιτ, η οποία πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια, είπε ότι φοβάται πως λόγω της κατακόρυφης αύξησης του κόστους δε θα μπορεί πλέον να υποβάλλεται στη θεραπεία που την κρατάει στη ζωή.

Την ίδια ώρα, στην Τουρκία, η τιμή του φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκε τον Ιούλιο, σε σχέση με πέρυσι, ενώ η τιμή του ηλεκτρικού αυξήθηκε κατά 67% μέσα σε έναν χρόνο.

Η Σεϊντά Μπαλ, 27 ετών, ανέφερε ότι έχει περιορίσει τη χρήση του φούρνου της σε τρεις φορές τον μήνα, για να μην ξοδεύει ενέργεια.

Ο σύζυγός της πηγαίνει στη δουλειά του με το λεωφορείο, για να μην αγοράζει καύσιμα, αν και χρειάζεται τριπλάσιο χρόνο για να κάνει τη διαδρομή.

Ακόμη και η πλούσια Ελβετία φοβάται τις ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, αν οι γαλλικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες παραμείνουν εκτός λειτουργίας και αν το Βερολίνο, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται με φυσικό αέριο.

Το καλοκαίρι η Ελβετία, η υδροδεξαμενή της Ευρώπης χάρις στις εκατοντάδες υδροηλεκτρικούς σταθμούς, εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά τον χειμώνα γίνεται το αντίθετο.

Συνήθως, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά, από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, το ρωσικό φυσικό αέριο δε ρέει αφειδώς στην Ευρώπη.

Κατά συνέπεια, η Ελβετία, η οποία δε διαθέτει δεξαμενές φυσικού αερίου στο έδαφός της, εισάγει τον χειμώνα ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται στη Γερμανία, η οποία φέτος αντιμετωπίζει τη δραματική μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

«Το άλλο πρόβλημα είναι ότι από την γαλλική πλευρά, το ήμισυ των πυρηνικών αντιδραστήρων βρίσκεται εκτός λειτουργίας» εξαιτίας προβλημάτων φθοράς των υποδομών, εξηγεί στο AFP ο Stéphane Genoud, καθηγητής Διαχείρισης Ενέργειας στην Haute Ecole Spécialisée de Suisse occidentale (HES-SO).

 

 

 

πηγη https://neoskosmos.com 
photo https://todaytimeslive.com 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This